Gebelikte Kilo Kazanımı
Beslenme ve Diyet

Gebelikte Kilo Kazanımı

    Kilo kazanımı gebelik sürecinde kaçınılmaz bir durumdur. Gebelikte alacağınız kilodan ziyade bu kiloyu hangi kaynaklardan aldığınız daha önemli bir hal almaktadır. Çünkü gebelikte alınan kiloların doğum sonrası dönemde anne sağlığını, bebeğinizin anne karnındaki gelişimini ve ileri dönemde sahip olacağı sağlığını yakından ilişkilendirdiği unutulmamalıdır. 
    Bu sebepledir ki sevgili gebeler, kilo alımınızda dikkatli olmalısınız. Gebelikte alınacak kilo, anne adaylarının gebe kalmadan önceki kilosuna, çoğul gebelik durumuna, boy uzunluğuna, beden kütle indeksine göre uzman tarafından belirlenerek sağlıklı bir gebelik için planlamalar yapılmaktadır. 
    Gebelikte kilo alımına özgü hayat kurtarıcı bilgiler;

    Her Gebede Kilo Kazanımı Aynı Olmaz

    Her gebe biricik ve özeldir. Hedeflenen kilo alımı gebeliği sahip olunan gebelik öncesi kilo, kan tetkikleri, mevcut hastalıkları, çoğul gebeliğı sebebiyle çok özeldir. Bu sebeple aldığınız kiloları, önceki gebeliğiniz veya başkalarının gebelik süreci ile kıyaslamanız doğru değildir. Dokuz ay boyunca alınması planlanan kilo takibi yapılması gerekmektedir. 

    Normalden Farklı Olarak Gebelikte İhtiyaç Artmaktadır

    Yetişkin sağlıklı bir kadından farklı olarak karbohidrat, protein, yağ, demir, çinko, folat gibi besin ögelerinde artış olmaktadır. Gebelik sürecinde artan bu besin ögelerine karşılık yeterli porsiyonlarda tüketmeleri halinde sağlıklı bir gebelik süreci geçireceklerdir. Bu artan ihtiyaçların alınmaması, yetersiz alınması veya sadece bir besin ögesine ağırlık verilmesi halinde hem gebelik süreci hem de bebeğin gelişim süreci olumsuz etkilenebileceği unutulmamalıdır. Gebelikte kilo kazanımı besin çeşitliliği sağlandığı, yeterli ve dengeli beslenme planları olduğu sürece sağlıklı kilo kazanımı olacaktır. 

    Gebelikte, Normalden 25g Daha Fazla Protein Almalısınız

    Protein hücrelerimizin yapı taşlarından biri olup bebeğinizin sağlıklı gelişimini tamamlayabilmesi adına günlük protein ihtiyacınız mutlaka tüketilmelidir. Yetişkin sağlıklı bir kadın beslenmesine ek olarak,

    • 2 parmak kadar beyaz peynir 
    • 2-3 yk bulgur pilavı 
    • 2 yk kurubaklagil yemeği 
    • 1 adet köfte
    • 1 kase yoğurt 
    • 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tükettiğinizde gebelikteki ihtiyacınız olan proteini sağlamış olacaksınız. 
    • Protein ihtiyacı annenin spor yapma durumuna, annenin çoğul gebelik durumuna göre değişiklik gösterilebileceği unutulmamalıdır. 

    Beslenme Değiştirebileceğiniz Bir Alışkanlıktır

    Kilo alım süreci, gebelikte artan enerji alımının ve bebeğin haftasına uygun kilo alım süreci ile doğrudan ilişkilidir. Bu süreçte sizin hangi besinleri daha çok tercih ettiğinize göre hem sizin hem de bebeğinizin kilo alımı artacaktır. Örneğin, gebe beslenmenizde basit şeker beyaz un içeren besin tüketiminizi artırıyor özellikle gece ara öğünlerinde endüstriyel işlenmiş paketli çikolata, cips, gofret gibi besinler tercih ediyorsanız hızlı kilo alımı kaçınılmaz olacaktır.

    Günlük Enerjinizin %10’undan Fazla Şeker Almayın

    24. haftadan itibaren değişen hormonal durumların, alışkanlıkların ve maruziyetin etkisi ile basit şeker tüketimine yatkınlığınız artabilir ancak besleyici özelliği olmayan şeker tüketiminiz günlük enerjinizin %10’unu aşmaması gerekmektedir. Aşılması halinde gebelikte şeker, bebeğin hızlı gelişimi, erken doğum, doğum sürecinde istenmeyen bazı olumsuzluklar meydana gelebilir. Yaşamın ilk adımı olan anne karnında bebeğinizin sağlıklı gelişimi düşünüldüğünde yediklerinizi iki kere düşünerek tercihler yapın.

    Aşırı Kilo Almak Sağlıklı Gebelik Demek Değildir

    Çoğunlukla gebeliğin serbest beslenme, her şeyden yiyebilme olanağının olduğu düşünülür. Oysa ki bu süreç, dünyaya gelecek bir canın yaşamını şekillendirmeye başladığınızdan dolayı her şeyden değil de sağlıklı olanı yeterli porsiyonlarda tercih etmeniz gereken bir dönemdir. Sağlıklı beslenme olmaksızın alınan aşırı kilo kazanımı erken doğum, gebelikte şeker, gebelikte hipertansiyon, yenidoğan doğumsal defektleri gibi istenmeyen olumsuzluklara maruz bırakabilir. 

    Sevgili gebeler, sağlıklı beslenerek bebeğinize sağlıklı bir yaşamı miras bırakabilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    ŞevvalARAZ
    Beslenme ve Diyet

    Uzm. Dyt.

    Şevval ARAZ

    Koru Sincan Hastanesi

    SelinŞENEL
    Beslenme ve Diyet

    Dyt.

    Selin ŞENEL

    Koru Ankara Hastanesi