Cildin Daha Parlak ve Genç Görünmesi İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
Beslenme ve Diyet

Cildin Daha Parlak ve Genç Görünmesi İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

    Uzm. Dyt. Şevval ARAZ bilgilendiriyor;

    Günlük yaşamda stres,güneş ışınları, sigara, uykusuzluk, egzoz dumanı, yanlış beslenme alışkanlıkları gibi dış etkenlerden dolayı en değerli giysimiz olan cildimiz, yaşlanabilmekte, yapısında bozulmalar ve estetik açıdan istenmeyen durumlar oluşabilmektedir. İyi planlanmış bir yaşam tarzı ile sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.

    C vitamini kaynaklarını günlük olarak almaya özen gösteriniz

    C vitamini vücutta sentezlenemeyen bir vitamin olup diyet ile alınması gereken önemli bir antioksidandır. Limon, portakal, mandalina, yeşil biber, kuşburnu gibi taze sebze ve meyveler C vitamini açısından en zengin kaynakları arasında yer almaktadır. C vitamini kolajen sentezinde görev alarak bağ dokusu oluşumuna katkı sağlar, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu bir görev üstlenmektedir.

    Çiğ kuruyemişleri yeteri kadar tüketmeye özen gösteriniz

    Cildin yaşlanmasını engellemek istiyorsanız E vitamini açısından zengin olan kuruyemişleri tercih etmekte fayda var. Çünkü E vitamini eksik tüketildiğinde ciltte kuruluk, cilt yaşlanması gibi olumsuz durumlar meydana gelebilir. Antioksidan olan E vitamini, vücuda alınan elzem yağ asitlerinin  oksidasyona uğramasını engelleyerek stresin ciltte yaratacağı negatif etkilerinden korumaktadır.

    Haftada 2 kere somon tüketiniz

    A vitamini türevi olan astaksantin, somon, alabalık, kril gibi besinlerde bulunmakla birlikte güçlü antioksidan özellikleri sayesinde ultraviyole ışınlarının ciltte oluşturacağı sarkmalara karşılık önleyici bir etkisi bulunmaktadır. Somonda bulunan koenzim Q10 sayesinde dış etmenlerin vücutta oluşturduğu strese karşı iyi bir koruma sağlayacaktır.

    D vitamini alımınıza dikkat edin

    Yaşla birlikte cildin D vitamini sentez kapasitesinin azaldığı belirtilmektedir. Ayrıca kış aylarında güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanılmamaktadır. Bu sebeple bireylerin kan değerleri kontrol edilerek kanda yeterli düzeyde olması amacı ile uzman kontrolünde takviyeler verilebilir. D vitamini yumurta sarısı, mantar, süt gibi besinlerde bulunmasının yanı sıra besinler ile alımı sınırlı olduğu unutulmamalıdır.

    Günde en az 2,5-3 litre su tüketiniz

    Su, cildin optimal nem dengesini sağlaması açısından çok önemlidir. Yeterli miktarda su  tükettiğinizde doğal olarak anti-aging etkisi ile koruma, cildin elastikiyetini sağlama, kırışıklıklar ile mücadele gibi çeşitli faydaları bulunmaktadır.

    Su içeriği yüksek olan sebze ve meyveleri tercih ediniz

    Salatalık, marul, kabak, kereviz, greyfurt, ananas gibi su içeriği yüksek olan besinler, cildin su ihtiyacını destekler. Ayrıca cilde ışıltı katarak güzel bir görünüm sağlayan bu besinlerin antioksidanlarca yüksek olduğu unutulmamalıdır.

    Avokado tüketin

    Cildin yaşlanmasını engellemek, kırışık bir görünümden korunmak, cilt kuruluğunun önüne geçebilmek için, zeytinyağı ile zenginleştirilmiş, avokadoyu haftada 4 gün olacak şekilde tüketmeye özen gösteriniz.

    Yeşil çay içmeye özen gösterin

    Yeşil çay içerisindeki epigallokateşin gallat polifenolu sayesinde cildin nem dengesi korunurken DNA hasarına, ciltte oluşan strese ve ultraviyole ışınların cilt üzerindeki zararlı etkilerine karşı mücadele eder. Günde 2 kupa yeşil çay ile cildinizin yaşlanmasına karşı korunun.

    Bir dilim ananas ile cildinizi yenileyin

    Hücrelerin ve dokuların yenilenmesini sağlayan ananas, yüksek C vitamini içeriği ile cildin yaşlanmasını geciktirmekte aktif rol alır. İçerisindeki bromelain sayesinde kuru cilt, akneye karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.

    Tüketilmemesi Gereken Besinler

    Yukarıdaki önerilere ek olarak tüketilmemesi gereken bazı besinlerde vardır. Bu besinler, hücre yaşlanmasını tetikleyerek, cildin yaşlı ve bakımsız görünmesine neden olur.

    • Şeker

    • • Yüksek fruktozlu şuruplar
    • • Enerji içecekleri
    • • Şekerli ve gazlı içecekler
    • • Kızartılmış besinler
    • • Yüksek ısıda pişirilmiş etler

    • Aşırı tuzlu besinler

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 15.11.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     
    ŞevvalARAZ
    Beslenme ve Diyet

    Uzm. Dyt.

    Şevval ARAZ

    Koru Sincan Hastanesi

    SultanÇOLAK
    Beslenme ve Diyet

    Dyt.

    Sultan ÇOLAK

    Koru Ankara Hastanesi

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 15.11.2022 tarihinde onaylandı.