Saç Ekimi Nasıl Yapılır ?
Dermatoloji (Cildiye)

Saç Ekimi Nasıl Yapılır ?

    Saç Ekimi Nasıl Yapılır ?

    Günümüzde hem erkek bireylerin hem de kadın bireylerin sıklıkla karşılaştığı saç dökülme problemi nedeniyle uygulanan ve genellikle ense kökünden alınan saç kökleriyle saç dökülmesi olan bölgeye ya da saç bulunmayan bölgeye yapılan saç estetiği uygulamasına saç ekimi adı verilmektedir. Saç ekim uygulaması, saç dökülmesinin ve saç bulunmayan bölgenin kalıcı olarak saçlı yüzeye dönüşmesini sağlamaktadır yani saç dökülmesinin kalıcı bir çözümü şeklinde de ifade edilmektedir. Saç ekim işlemi hastane ortamında mikro cerrahi kullanılarak yapılan bir operasyon yöntemidir. Bu duruma mikro cerrahi operasyon denilmesinin sebebi normal bir ameliyat kadar ağır olmaması ve daha kolay işlemler aracığıyla yapılmasıdır. Tüm bunlarla birlikte saç ekim işlemi doğal ya da kazalara bağlı yara izleri nedeniyle ve türlü rahatsızlıklardan ötürü saç kaybı yaşayan bireyler içinde kalıcı bir saç nakli yöntemidir.

    Saç Ekimi Çeşitleri Nelerdir?

    Saç ekim operasyonu için günümüzde uygulanan pek çok saç ekim çeşitleri bulunmaktadır. Genel olarak bunlar;

    • Saç ekim operasyonu DHI uygulaması
    • Saç ekim operasyonu Perkutan uygulaması
    • Saç ekim operasyonu FUE uygulaması
    • PRP tedavili saç ekim uygulaması
    • Long Hair FUE saç elim uygulaması'dır.

    DHI saç ekim uygulaması, dikiş ve iz olmadan yapılan işlem adıdır. Bu yüzden en çok tercih edilen saç ekim operasyonlarından biridir. Kalem tekniği de denilen bir teknikle tüm saç köklerini tek tek almakla yapılan bir işlemdir. Böylece doğal saç görünümünü en iyi sağlayan uygulamalardan biridir. Ayrıca saç ekim işlemi için dikiş ve kanal açmaya gerek kalmadığı için de hasta normal sosyal hayatına ara vermeye gerek kalmadan hemen devam edebilmektedir. İkici olarak Perkutan saç ekim uygulamasında saçlı bölgenin tıraş işlemi yapılır ve bu bölge lokal anestezi olacak şekilde uyuşturulur. Deri  altında bulunan saç kökleri mikromor adı verilen bir teknik ile toplanır. Daha sonra saç ekim işlemi gerçekleştirilecek olan bölge uyuşur ve mikro iğne uçları sayesinde kanallar açılmaya başlar. Kanalların açıldığı ebat birebir olarak saç kökü ile uyuştuğu için başarı oranını da artırmaktadır. Yaklaşık olarak 8 ay ila en geç 12 ay sonra sık, gür ve doğal saç görünümüne kavuşulur.

    Üçüncüsü saç ekim operasyonu FUE uygulamasıdır. Bu uygulama 2016 yılında kullanılmaya başlanmıştır ve diğer uygulamalar gibi kolaylık sağlayacak özelliklere sahip olan bir uygulama çeşididir. Kullanılan bu teknikte saç kökleri iki kulak arasından ve kulak üstü bölgeden alınmaktadır. Saç kökleri 0.7 - 0.8 mm çapı olan mikro silindirik uçlar ile tek tek alınmaktadır ve bu uygulamada saç kökü alma işlemi özel aparatlar aracılığıyla alınmaktadır. DHI saç ekim uygulamasının yanı sıra bu uygulamada saç ekimi yaptıran birey 10 gün sonra normal hayatına devam edebilmektedir. Dördüncü uygulamamız PRP tedavili saç ekim uygulaması olmaktadır. PRP tedavili saç ekim uygulamasında diğerlerine oranla amaç biraz daha farklıdır. Bu yöntemde saçların kalıcı olması amaç edinilmiştir ayrıca saç ekimi sırasında saç köküne verilen PRP, saçların kaliteli bir şekilde hızlı uzamasına ve yaralı saç derisinin iyileşmesine yardımcı olmaktadır. PRP işleminde saç köklerinin bulunduğu deriye enjekte edilen deriyi onaracak ve saçı besleyecek vitaminler sayesinde yapılan bir uygulama ile bu işlem tamamlanır. Son uygulamamız Long Hair Fue tekniği ile saç ekim uygulamasıdır. Bu teknikte, Perkutan saç ekim uygulamasının aksine saç derisini tıraşlamaya ihtiyaç yoktur. Bu yöntemde saç kesim işlemi olmadığı için ekim yaptıran birey hemen sosyal hayatına devam edebilir ve birey yeni saç görünümünü saç ekim işlemi bittikten hemen sonra görebilir. Bu yöntem ile saçlar doğal görünüm sağlamaya uyum sağlar.

    Saç Analizi ve Muayenesi Nasıl Yapılır?

    Saç ekim işlemi öncesinde saç analizi ve muayenesi yapılmaktadır. Saç ekim analizinde ekim yapılacak olan bölge analiz edilir. Bu işlemde tamamen saçsız olan bir bölge için santimetre kareye en az 50 adet saç teli nakil edilecek şekilde işlem gerçekleştirilmektedir. Bu veriler dolaylarında saç analiz işlemi yapmak için saç alınan ve saç ekilen bölgenin analizi yapılır. Saç ekim işlemi yaptırılma kararı verildikten sonra yapılması gereken bazı tahlil ve tetkikler vardır. Saç analizi sayesinde ense ve kulak üzeri bölgeden alınacak saçların uygulama yapılacak olan bölge için yeterli olup olmadığı saç analiz uygulaması ile belirlenir. Bunlarla birlikte saçın yapısal durumu yani inceliği, kalınlığı; dalgalı, düz ve kıvırcıklığı da saç analizinde belirlenir. Eğer saç dalgalı ise daha az saç kökü kullanılarak saç ekim işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca muayene öncesi saç ekim uygulaması için saç ön çizgisi de belirlenmektedir. Bu durumdaki amaç saç ekimi yaptıracak bireyin saç dökülmesinin şekli ve yüz şekli ile uyum sağlayabilerek doğal görünüme sahip olmaktadır. Tüm bunlarla birlikte saç ekimi yaptıracak bireyin kronik bir rahatsızlığının olup olmaması, şeker, tansiyon, kalp rahatsızlıkları ve epilepsisinin var olup olmadığı da ele alınır.

    Saç Ekimi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Saç ekimi işlemi her ne kadar normal ameliyat ve operasyonlara göre kolay bir uygulama olsa bile bu işlemden önce yapılması ve dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlardan en önemlileri şu şekildedir;

    • Eğer saç ekimi yaptıracak bireyin alkol kullanımı var ise bu uygulamadan en az bir hafta önce  hiç alkol kullanmaması gerekmektedir.
    • Aspirin vb. kan sulandırıcı ilaçlar operasyondan bir hafta önce kullanımı durdurulmuş olmalıdır.
    • Saç ekim operasyonundan önce saçlara herhangi bir şey sürülmemeli( örneğin; losyon, saç kremi, jöle vb.), ayrıca ekim operasyonundan önce saçlar yıkanmış ve temiz olmalıdır.
    • Saç ekim operasyonundan önce, bireyde bulunan rahatsızlıklar doktora mutlaka ve kesin olarak bildirilmelidir.
    • Saç ekim işleminden önce alkol gibi sigara kullanımı da en az bir hafta öncesinden bırakılmalıdır.
    • Saç ekim işlemi öncesinde kahvaltı yapılabilir ancak saç ekim işleminin yapılacağı gün kafeinli içecekler tüketilmemelidir.
    • Saç ekim işleminden sonra kolaylık sağlaması için kolay giyip çıkarılabilen, fermuar, düğmeli ya da çıtçıtlı kıyafetler tercih edilmelidir.

    Saç Ekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

          Saç ekim işlemi öncesi dikkat edilmesi gereken bazı kurallar olduğu gibi saç ekimi sonrasında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar;

    • Öncelikle saç ekimi sonrası ilk 3 gün boyunca saç kesinlikle yıkanmamalıdır ve saç ekimi işlem sonrası ilk yıkama işleminin de tedavi merkezinde olması önerilmektedir. Bu durum yapıldıktan sonra ise saçlar günde 1 kere yıkanabilir.
    • Saç ekim sonrası ilk yıkama işleminden sonra tedavi merkezinin önerdiği şampuan ve losyonlar kullanılarak yıkama işlemleri yapılmalıdır.
    • Saç ekim sonrasında yıkama işlemleri nazik bir şekilde avuç içi ve parmak uçları kullanılarak hafifçe yapılmalıdır. Saç yıkama işleminden sonra temiz havlu kullanılmalı ancak sürterek kurutulmamalıdır. Bunun yerine kurulama işlemi sürtmeden yapılmalı ayrıca saç kurutma makinesi de  kullanılmamalıdır.
    • Saç ekiminden sonra yaklaşık olarak 7 ila 10 gün boyunca kabuk dökülebilir. Bu durumda endişelenilmemelidir ancak kabuk dökme işlemi 15 gün ve sonrasında da devam ediyorsa en kısa sürede tedavi olunan merkeze başvuru yapılmalı ve ilgili hekimle görüşülmelidir.
    • Saç ekim işlemi sonrasında en az 1 ay boyunca deviz ya da havuza girilmemelidir. Ayrıca yoğun ve direkt olarak güneş ışığından da korunmak gerekmektedir.
    • Saç ekim işlemi sonrası 3. hafta itibari ile saçlar dökülmeye başlar. Bu durum da endişeye gerek yoktur. Aslında bu durum bir başarısızlık değil, operasyonda başarılı olunduğu anlamına gelir. Dökülme gerçekleştikten sonra 4. ay itibari ile kalıcı ve güçlü saçlar çıkmaya başlar.
    • Tüm bunlarla beraber en çok dikkat edilmesi gereken nokta saç ekim işleminden 2 hafta sonrasıdır. Bu haftalarda çok dikkatli ve hassas olunmalı, uygulama yapılan bölgeye özen gösterilmelidir.

    Saç Ekim Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Devam Eder?

    Saç ekim işlemi sonrasında tedavi şekilleri farklı bir şekilde devam etmektedir. Ancak genel olarak şu şekilde olmaktadır;

    • Saç ekim işleminden sonra 1. gün: gerekli pansuman uygulanır ve yapılan bandaj çıkarılır.
    • Saç ekim işleminden sonra 3. gün: uygulanan saç ekim işlemine göre hekimin tavsiyesine göre saçlar yıkanır. Sonrasında dökülen kabuklanmalar için her gün yıkanmalıdır.
    • Saç ekim işleminden sonra 10 ila 15. gün: deri dokusu iyileşmeye başlar.
    • Saç ekim işleminden sonra 3. hafta: çıkmaya ilk başlayan saçlar dökülmektedir ve bu durum normaldir.
    • Saç ekim işleminden sonra 3. ay: kalıcı ve güçlü saçlar belirgin şekilde görülmeye başlar.
    • Saç ekim işleminden sonra 6. ay: kalıcı çıkan saçlar, saç ekim uygulanan bölgeyi tamamen kapatır ve doğal saç görünümü elde edilir.
    • Saç ekim işleminden sonra 1. yıl: saç ekim uygulaması yapılan bölgede bulunan izler tamamen gider ve saç derisi tamamen normale dönerek iyileşir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."