Larenjit (Gırtlak İltihabı) Nedir?
Kulak Burun Boğaz (KBB)

Larenjit (Gırtlak İltihabı) Nedir?

    Larenjit (Gırtlak İltihabı) Nedir?

    Larenjit, ses tellerinin iltihaplanmasıdır. Ses kısıklığına veya konuşma güçlüğüne neden olur. Larenjit, boğazı kaplayan mukoza zarları iltihaplandığında ortaya çıkar. Bu, ses tellerini çevreleyen dokuların şişmesine ve tahriş olmasına neden olur. Sonuç olarak, ses kısılır.

    Larenjite genellikle boğaz ve üst solunum yollarını etkileyen viral enfeksiyonlar neden olur. Semptomlar arasında boğaz ağrısı, ateş, öksürük ve boyunda şişmiş bezler bulunur.

    Larenjit, gırtlak iltihaplandığında ortaya çıkar. Bu duruma genellikle soğuk algınlığı gibi bir virüs neden olur. Larenjite neden olan diğer virüsler arasında herpes simpleks virüsü, adenovirüs ve grip bulunur.

     

    Larenjitin Belirti ve Semptomları Nelerdir?

    Larenjit belirtileri, soruna neden olan enfeksiyonun türüne göre değişir. Viral enfeksiyonların yaygın belirti ve semptomları ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, baş ağrısı, yorgunluk ve kas ağrılarını içerir. Ek olarak, bakteriyel enfeksiyonlu kişilerde kusma, ishal, kulak ağrısı ve bezlerde şişme görülebilir.

     

    Larenjite Ne Sebep Olur?

    Viral enfeksiyonlar larenjitin en yaygın nedenidir. Bu enfeksiyonlar genellikle bir virüs ağızdan veya burundan girip boğaza indiğinde ortaya çıkar. Bakteriyel enfeksiyonlar da larenjite yol açabilir. Bu, bakteriler burun veya ağız yoluyla boğaza girdiğinde meydana gelir.

     

    Larenjit İçin Hangi Tedaviler Mevcuttur?

    Larenjit için çeşitli tedaviler mevcuttur. Ancak, herkes için işe yarayan tek bir tedavi yoktur. Ek olarak, bazı tedaviler belirli kişilerde diğerlerinden daha iyi sonuç verir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."