Geniz Eti Tedavisi ve Ameliyatı
Kulak Burun Boğaz (KBB)

Geniz Eti Tedavisi ve Ameliyatı

    Geniz etinde meydana gelen büyüme çocuklarda daha çok görülen bir problemdir. Geniz eti burun ile boğaz arasında bulunan şekil olarak üzüm salkımını andıran bir yapıdır. Vücuda giren bakteri ve mikroplarla mücadele eder. Mikroorganizmalarla savaşındaki en büyük yardımcı antikorlardır. Bu doku zararlı organizmaların vücuda girmesini engeller. Ancak kimi durumlarda geniz etinde meydana gelen iltihap veya büyüme kişiler için büyük sorun oluşturabilir. Temel işlevi mikroplarla mücadele olan geniz eti solunum yolunu tıkayarak sağlık açısından sorun oluşturabilir. Özellikle kış aylarında daha sık görülen bu hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonlarından, uyuyamama gibi birçok problemin nedeni haline gelir.

    Geniz eti problemi çocukta görülen fiziksel etkilerin yanı sıra psikolojik etkiler de olabilir. Çocuklarda davranış bozukluğu oluşmasına sebep olabilir. Geniz etinin büyümesinin birçok nedeni vardır. Mide suyunun geniz etine kadar çıkması, bakteri ve mikropların ilk karşılaştığı yerin bu doku olması beraberinde birçok problemi getirmektedir. Hastalardaki reflü  bile kimi zaman geniz eti iltihabına veya büyümesine sebep olabilir. Geniz eti rahatsızlığı bulunan kimseye doktor ameliyat tavsiye edebilir. Ameliyat olması gerektiği söylenen hastaya vakit kaybetmeden bu işlem uygulanmalıdır. Geniz eti tedavisi ve ameliyatı olması durumunda kişiler daha az sıklıkta hasta olurlar. Geniz etinin vücudu mikroplardan koruma görevini diğer yapılar üstlenir.

    Geniz Eti Problemi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

    Geniz eti problemleri doğumdan sonra ilk altı ay anlaşılmaz.  Çocuğun iki sekiz yaşları arasında olduğu dönemlerde hastalık kendisini gösterir. Geniz eti problemi olan kişilerde oluşan belirtiler hastalığın anlaşılmasını sağlar. Tanıyı kolaylaştırır ve zaman geçmeden tedavi edilmesine yardımcı olur.

    Geniz eti problemi olması durumunda görülen belirtiler:

    1. Nefes alınırken zorluk çekilebilir.
    2. Nefes alabilmek için burun yerine ağzı kullanılır.
    3. Horlama görülür.
    4. Soluk alıp verirken hırıltılı sesler çıkarılır.
    5. Grip gibi burun tıkanık olur.
    6. Uyurken ağz açık olur
    7. Konuşmanın genizden gerçekleşmesi
    8. Sinüzit şikayetinin olması
    9. Uyku apnesi yaşanması
    10. Uykunun alınamaması
    11. İştahta meydana gelen azalma
    12. Yaşıtlara göre büyüme ve gelişmenin daha geri olması
    13. İdrar problemi

    Geniz etinde meydana gelen büyüme ve enfeksiyon çocukların gelişimini de olumsuz yönde etkiler. Geniz etinde büyüme olan çocuğun uyku düzeni bozulur. Uyurken nefes almakta güçlü çekilmesi, yaşanılan uyku apnesi sürekli uyanma, bölük uyumaya neden olur. Büyüme hormonu uyurken salgılanan bir hormondur. Uykusunu tam alamayan çocukta bu hormon salgılanamadığından büyüme ve gelişme problemi ortaya çıkar. Geniz eti sorunu yaşayan çocuklar burunlarından nefes almada güçlük çekerler bu nedenle soluk alıp verirken genellikle ağızlarını kullanırlar. Bu durumda çene yapılarının ve diş şekillerini de etkiler. Diş şekillerinde bozukluk olabilir. Dişlerde çürüme de meydana gelebilecek bir başka sorundur. Bu problem işitme kaybına da neden olabilir. Burun da kanamalar olabilir. Ağızdan soluk alıp verme nedeniyle fark edilmeden sıvı kaybı yaşanabilir. Ağızda rahatsız edici koku oluşabilir. Hastalar uykuda kesilmeyen öksürük ile karşılaşabilir. Tüm bu problemleri yaşayan okul çağındaki bir çocuğun derslerdeki başarısı da olumsuz etkilenir. Geniz eti problemlerinde geniz eti tedavisi ve ameliyatı tavsiye edilir.

    Geniz Eti Tedavisi

    Geniz eti tedavisi genellikle ameliyat ile yapılır. Ama bazen ilaç tedavisinin uygulandığı durumlar da olabilir. Geniz eti tanısı konulurken ilk bakışta doktor yüz bölgesinde yapısal bozukluğun olup olmadığına bakar. Endoskopik teknikler, direkt grafi, BT görüntüleme kullanılan tekniklerdendir. Ailenin tespit etmiş olduğu belirtiler ve çocuğun yaşamış olduğu sıkıntılardan yola çıkılarak tanı konur. İlk aşamada doktor geniz eti büyümesinde sprey önerebilir. Sprey geniz etinin belli bir oranda küçülmesini sağlayabilir. Ancak sprey ile küçülmesi mümkün olmayan durumlarda ameliyat kararı verilebilir. Ameliyat gerçekleştirilmeden önce hastada görülen bademcik enfeksiyonlarının sıklığı araştırılmalıdır. Kulaklar da muayene edilmeli herhangi bir problemin olup olmadığına bakılmalıdır. Bir sorun oluşması durumunda gerekli işlemler gerçekleştirildikten sonra ameliyat yapılmalıdır. Zaman kaybedilmeden geniz eti tedavisi ve ameliyatı yapılması hastanın sağlığı açısından oldukça önemlidir.

    Geniz eti ameliyatı genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Geniz etinin alınması işlemi üç beş dakika içinde tamamlanır. Uygulama ağız üzerinden gerçekleştirilir. Vücudun herhangi bir bölümü açılmaz. Ağız açacağı adı verilen bir materyal ile ağız açık duruma getirilir. Küçük dilin arkasında bulunan geniz eti küret adı verilen bir başka materyal ile çıkarılır. Ameliyat esnasında kan durdurulamayabilir. Anında ve yerinde müdahale ile bu durum kolaylıkla olağan haline getirilebilir. Ameliyat öncesinde hastaya gerekli testler uygulanırsa bu tarz problemlerin yaşanmasının önüne geçilebilir. Ameliyat sonrasında da kanama görülebilir. Ancak bu durumun gerçekleşme ihtimali çok düşüktür.

    Tedavi Sonrasında Yapılacaklar

    Geniz eti tedavisi ve ameliyatı tamamlandıktan sonra hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Tedavi sonu sancılı değildir. Bunun nedeni geniz etinin bulunduğu alanda sinir olmamasıdır. Ameliyat sonrasında yutmada problem yaşanmaz. Ameliyattan yaklaşık 6 saat sonra hasta taburcu edilebilir. Ameliyat sonrası hasta evde istirahat edebilir. Ancak bu bir zorunluluk değildir. Geniz eti ameliyatı olmuş hasta yaklaşık bir veya iki hafta sonra iyileşir. Okula giden çocuklar ise ameliyattan sonra iki veya üç gün sonra okula devam edebilir. Ameliyat sonrasında hasta yemesine içmesine dikkat etmelidir. Sıkı bir dikkat gerekmez. Ancak sert ve aşırı sıcak yemekler yemekten kaçınmalıdır. Ameliyat olunan gün yumuşak yapıda bulunan makarna, dondurma, ılık çorba, muz gibi yiyecekler tüketilebilir.

    Geniz eti büyümesiyle meydana gelen olumsuz durumlar bir ay içinde geçer. Bu olumsuzlukları alışkanlık haline getirmiş hastalarda bu hareketlerin geçmesi daha uzun sürede olabilir. Fakat süre uzasa da bu alışkanlıklar sona erer. Geniz eti ameliyatı olan kişinin geniz eti büyük olasılıkla tekrar büyümez. Ancak küçük yaşlarda geniz eti tedavisi ve ameliyatı olan hastalarda ileriki dönemlerde geniz eti büyümesi görülebilir.

    Geniz etinin alınması hastalıklara sebebiyet vermez. Geniz eti mikroplarla mücadele görevini üstlenmiştir. Alındığı takdirde sık sık hastalık olması durumu söz konusu değildir. Bu görevi üstlenecek başka yapılar bulunur. Tam tersi geniz eti alınan hastaların daha az sıklıkta enfeksiyon gibi şikayetler olur

    Genizeti Ameliyatı Ne Zaman Uygulanır ?

    Geniz eti ameliyatı genellikle çocuklarda iki altı yaş arasında uygulanır. Daha az tercih edilen yaş aralığı altı on ikidir. Solunumda ciddi problemler olduğu durumlarda bir yaşındaki bebeklere de geniz eti ameliyatı uygulanabilir. Ergenlik ile boğazda genişleme olur. Geniz eti küçük kalır. Bu nedenle ergenlikte veya yetişkinlikte geniz eti problemleri daha az görülmektedir. Geniz eti tedavisi ve ameliyatı tek olarak yapılabileceği gibi beraberinde bademcik ameliyatı da yapılabilir. Geniz eti sorunları her çocukta aynı şekilde görülmez. Bazı çocuklarda daha küçük olduğundan ameliyat gerektirmeyebilir. Tedavi olmasına gerek kalmayabilir. İleri yaşlarda da büyüme ile bu sorun ortadan kalkabilir.

    Geniz eti rahatsızlıkları çok sık görülür. Fakat zamanında teşhis edilirse ve uygun müdahale ile kolaylıkla atlatılacak bir problemdir. Bu nedenle anne ve babalara büyük sorumluluk düşmektedir. Geniz eti büyümesinin belirtilerini çocuklarında gördüklerinde en kısa zamanda doktora başvurmaları ileride oluşması muhtemel problemlerin önüne geçecektir.

      

     

      

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 22.12.2020 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 22.12.2020 tarihinde onaylandı.