Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisi
Kulak Burun Boğaz (KBB)

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisi

    Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisi

    Dış kulak yolu yetişkinlerde 2,5 cm’dir. Dış kısmı kıkırdaktan iç kısmı ise kemikten oluşur. Kıkırdak kısmında kıl, kıl keseleri, yağ bezleri ve salgı bezleri bulunur. Dış kulak yolunda yer alan bezler kulak salgısı üretmektedir. Bu bezler kulağı dışarıdan gelebilecek her türlü zarara karşı korumaktadır. Mikropların, bakterilerin bu bölgede yer edinmesini engeller. Ayrıca kulak yolunun asidik özelliği mikroorganizmaların kulakta barınmasına izin vermez. Dış kulak hassas bir yapıya sahiptir. Temizlik amaçlı pamuk veya sert bir cisim ile yapılan müdahaleler enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir. Böylece kulak zarar görmüş olur. Dış kulak yolu iltihapları yaz aylarında denize ve havuza girme faaliyetlerinin artış gösterdiği günlerde artış göstermektedir. Birçok insanın kullanmış olduğu havuzlarda bakteri oluşma riski yüksektir. Bu bakteriler de havuzu kullanan herkes için tehlike oluşturarak kulak iltihaplanmasına neden olabilir. Mantar hastalıkları da kulak iltihaplanmasına neden olabilir. Havanın sıcak olduğu nemli bölgelerde dış kulak enfeksiyonu sıkça karşılaşılan vakalar arasındadır.

    Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu Nedir?

    Dış kulak yolu enfeksiyonu, kulak yolundaki derinin ve kulak zarının dış kısmının iltihaplanmasıdır. Eksternal otit olarak da bilinen bu hastalık sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır.

    Dış Kulak Yolu Enfeksiyonunun Nedenleri

    1. Hastanın daha önce yaşamış olduğu kulak yolu hastalıkları
    2. Kulak ile temasta bulunan suyun temiz olmaması, mikroplu olması
    3. Kulağın çok fazla suya maruz kalması
    4. Dış kulak yolu ıslak ve sıcak bir bölgedir. Bu nedenle mikrop bu alanda herhangi bir ihmal durumunda kolaylıkla üreyebilir.
    5. Kulağın sert cisimler ile temizlenmeye çalışılması.
    6. Pamuk, kulak çöpü vb. Materyallerin kulağa sokulması
    7. Sık sık duş alınması kulağa fazla miktarda suyun girmesine neden olur. Kulağa giren sular kulağın koruyucu mumunu ortadan kaldırabilir. Bu durumda bölgede mikroplar üreyebilir.
    8. Bakteri ve mikrop oranı yüksek havuzlara girilmesi
    9. Birçok insan tarafından kullanılan denizler dış kulak yolu enfeksiyonu riskini arttırır.
    10. Alerji
    11. Kulak yıkanma işlemi de dış kulak enfeksiyonuna sebep olabilir.
    12. Kulağın sık sık temizlenmesi kulak derisini zayıf hale getirir ve enfeksiyona neden olur.
    13. Kulak yolunuza parmağınızı sokmanız ile bu alanda yara oluşmasına sebep olabilirsiniz. Bu yarada bakteriler türeyebilir.
    14. Ciltte oluşan hastalıklar kulakta da meydana gelebilir. Enfeksiyonun ilerlemesini ve sonrasında bir daha yaşanmasına yol açabilir.
    15. Günümüz gençliğinin en önemli hobileri arasında müzik dinlemek vardır. Uzun süre kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemek kulak sağlığınız açısından hiç uygun değildir. Kullanılan kulaklık temiz değilse iltihaba neden olur.
    16. Kulaklığı başkaları ile ortak kullanmak her türlü kulak hastalığına davetiye çıkarır.

    Dış kulak yolu enfeksiyonları için yüzücü kulak kullanılır. Enfeksiyonun ilk belirtisi nemli bir şekilde bulunan kulakta kaşıntı olmasıdır. Kulaktaki enfeksiyonun hafif olduğu aşama kaşıntının olduğu aşamadır. Daha sonraki zamanlarda kaşıntı yerini şiddetli bir ağrıya bırakır. Enfeksiyonun şiddeti ile kulakta şişme olur. Kulak kızarmaya başlar. İşitmede zorluk çekilebilir. Çene oynatıldığında veya konuşulduğunda kulakta ağrı oluşabilir. Kulağın etrafındaki lenf bezleri şişebilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu şikâyeti olan hastalar için bu süreç çok sancılıdır. Kulakların tıkandığı durumlarla da karşılaşılabilir. Kulakta basınç olması hastalar tarafından söylenen belirtiler arasındadır. Bazı durumlarda hastalar ağrının şiddetiyle yemek yemede güçlük çekmektedir. Dolayısıyla tedavi sürecinde ağrıyı kontrol altında tutabilmek önemlidir. Kulak iltihaplanması sonucu ateş de görülen belirtiler arasındadır. Kulakta akıntı olabilir. Zamanında müdahale yapılmadığında dış kulak yolu enfeksiyonu vücudun diğer bölümlerine de bulaşabilir. Bu nedenle erken müdahale edilmelidir. Yaşı küçük olan hastalar hastalıklarını teşhis etmede güçlük çekebilir. Ebeveynleri veya durumu fark eden yakınları yardımcı olmalıdır.

    Dış kulak yolu enfeksiyonları tanı ve tedavi işlemi oldukça önemlidir. Kulağında şiddetli ağrısı olan veya akıntısı olan hastalar ezbere bilgiler ile kulağa müdahale edip daha sonrasında işitme kaybına sebep olabilirler. Bu şikayetler ile karşılaşan hastaların en yakın hastaneye gitmeleri ve tedavi olmaları gerekir. Kulakta kirli bir tabaka varsa bu kulak burun boğaz uzmanı tarafından temizlenmelidir. Uzmanın vereceği ilaçlar dışında ilaç kullanmak olumsuz durumlara neden olabilir. Dolayısıyla kesinlikle doktorunuzun tavsiyelerini dinleyin ve aksi davranışlar sergilemeyin. Kulak burun boğaz uzmanının tavsiye ettiği ilaçları zamanında kullanmak kısa sürede sonuç almanıza yardımcı olacaktır. Dış kulak yolu enfeksiyonu şikâyeti olan hastanın kulağı kızarık bir halde bulunur. Kulakta şişkinlik vardır. Sarı veya yeşilimtırak renkte akıntı bulunur. Bu nedenle dış kulak yolu enfeksiyonu tanısı uzman tarafından kolaylıkla konulabilir. Uzman muayene esnasında akıntıyı tedavi için kullanılan özel cihazlarıyla dezenfekte eder. Kulaktaki enfeksiyonun durumuna göre doktor tedavi uygular. Kulak zarı muayene edilir. Hastaya belirli aralıklarda kullanması için kulak damlası verebilir. Şiddetli ağrı olduğu durumlarda ağrının etkisini azaltıcı ilaç önerebilir. Doktor müdahalesinden sonra ilaçlarını etkili bir şekilde kullanan hastanın ağrılarında yaklaşık bir hafta içinde azalma görülür. 10-15 gün içerisinde ise ağrı tamamen yok olur. Dış kulak yolu enfeksiyonuna ne kadar erken müdahale edilirse hasta için o kadar iyidir. Hasta daha az acı çeker ve vücudun diğer bölümlerine iltihabın yayılması engellenir.

    Dış Kulak Yolu Tanı ve Tedavisinde Dikkat Edilecek Noktalar

    1. Dış kulak yolu tanı ve tedavi süreci devam ederken kulağın kuru olmasına özen gösterilmelidir.
    2. Banyo yaparken kulaklarınıza su kaçırmamaya çalışın. Kulağa zarar vermeyecek şekilde pamuk tıkanabilir.
    3. Su kaçmasın diye asla kulağa tıpa kullanmayın.
    4. Su ile ilgili faaliyetlerinize ara verin.
    5. Kulak burun boğaz doktorunun size önermiş olduğu ilaçlar dışındaki hiçbir ürünü kullanmayın.
    6. Doktorunuza danışmadan kulağınıza tedavi amaçlı farklı yöntem ve teknikler uygulamayın.
    7. Kulağınıza elinizle sürekli temas etmekten kaçının. Bu durum enfeksiyonu arttırabilir.
    8. Kulağınızı ovalamayın. Ağrıyı şiddetlendirebilir.
    9. Kullandığınız kulaklığın temizliğine dikkat edin.
    10. Kulaklığınızı başkalarıyla ortak kullanmayın.

    Kulak burun boğaz doktorunun verdiği kulak damlasını kullanırken doktorunuzun önerdiği sürelerde damlayı kullanmalısınız. Dış kulak yolu enfeksiyonları tedavisi için damlayı kulağınıza damlatmadan önce elinizde ısıtmalısınız. Elin içinde damlayı ısıtırsanız kullandıktan sonra baş dönmesinin olmasını engeller. Kulak memesini hafifçe hareket ettirirseniz ilacın kolayca kulak yolunda akmasını sağlamış olursunuz. Dış kulak yolu enfeksiyonu şikâyeti olan kişi doktora danışmadan antibiyotik kullanmamalıdır. Bitkisel ilaçlar kullanmak da istenmeyen durumların yaşanmasına neden olabilir. Sorun yaşamak istemeyen kişiler vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalıdır.

    Dış Kulağı Korumak İçin

    1. Kulağı her türlü mikrop ve bakteriden uzak tutmaya çalışın.
    2. Kullanacağınız denizin veya havuzların temizliğinden emin olun.
    3. Kulak temizliğinizi ihmal etmeyin
    4. Dış kulak yolu enfeksiyonları tanı ve tedavisi için geç kalmayın.
    5. Kulağınızı temizlediğiniz ürünlerinize dikkat edin. Bu ürünlerin kişisel olmasına dikkat edin. Sizin kullandığınız havlu vb. Ürünlerinizin başkaları tarafından kullanılıyor olması iltihaplanmaya sebep olabilir.
    6. Kulağınızı sert cisimlerle temizlemeyin.
    7. Pamuklu çubuklarla kulağınızı temizlediğinizde pamuk kulağınızda kalabileceğinden daha uygun bir ürün tercih edebilirsiniz.
    8. Olabildiğince kulaklarınızı kuru tutmaya özen gösterin.
    9. Kulağınızı temizlerken kulağı dış etkenlerden koruyan tabakaya zarar vermemeye özen gösterin.
    10. Daha öncesinde kulak problemi yaşanmışsa tıkaç kullanabilirsiniz.
    11. Enfeksiyon olmuş kulağı sürekli kaşımak doğru değildir.
    12. Kulakla sürekli uğraşmak sakıncalıdır.

    Kulak insan vücudunun en önemli organıdır. Yapacağınız herhangi bir ihmal veya yanlış bir uygulama sonucunda geri dönüşü olmayan durumlara neden olabilirsiniz. Sağlığınızı emin olmadığınız yollara başvurarak tehlikeye atmayın. Doktorunuza başvurun ve tavsiyelerini dinleyin. Bilimsel yolları tercih etmek yararınıza olacaktır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 22.12.2020 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 22.12.2020 tarihinde onaylandı.