Faranjit Hastalığı Tanı ve Tedavisi
Kulak Burun Boğaz (KBB)

Faranjit Hastalığı Tanı ve Tedavisi

    Boğaz iltihabı da denilen farenjit ağız ve burun boşluğunun arka duvarında meydana gelen iltihaplanma sonucunda oluşan bir hastalıktır. Bir diğer ifadeyle Farenks olarak adlandırılan boğaz arkasındaki geniz bölgesinin alt kısmının dıştan bakıldığında görünen kısmı olan orofarenksin iltihaplanması olarak farenjit tanımlanabilir.

    Farenjit Türleri Nelerdir?

    Farenjit akut ve kronik olarak iki türlüdür. Bu iki tür de birbirinden farklıdır. Çoğunlukla mikrobik veya kronik olarak ilerler.

    Akut Farenjit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

    Genellikle virüs ve bakterilere bağlı olarak oluşan üst solunum enfeksiyonu olan akut farenjit boğazda yanma, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, ses kısılması ve yutkunma güçlüğü belirtileri ile ortaya çıkar. Bu şikayetler birkaç gün sürmekle birlikte hastalık mikrop dışında solunan kimyasal gazlar, kötü hava koşulları ve irritan maddeler nedeniyle de baş gösterebilir.

    Akut Farenjit Nasıl Tedavi Edilir?

    Tedavisi genellikle semptomatik olan akut farenjitte ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, antienflamatuarlı sprey, gargara ve boğaz pastilleri kullanılabilir. Klinik bulgular ve kan tetkikleri sonucu bakterilerin varlığı tespit edilmiş ise antibiyotik alınması doktor tarafından tedaviye eklenmesi uygun görülecektir.

    Kronik Farenjit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

    Akut farenjite kıyasla kronik farenjitte kırgınlık, ateş yoktur bununla birlikte boğazda yanma, gıcık tutma, gerilme, yabancı bir cisim takılmış gibi bir hissiyat, yutkunma güçlüğü ve boğazı sık sık temizleme ihtiyacı vardır. Bakteri ve mikrop kronik farenjitte önemli bir etkendir ancak hava kirliliği gibi bir durum uzun süre maruz kalındığında kronik farenjite neden olur. Ayrıca akut farenjitin sürekli tekrar etmesi kronik farenjit dönüşümünü hızlandırır.

    Kronik Farenjitin Bağlı Olduğu Sebepler

    • Tekrar eden sinüzit, rinit ve bademcik iltihabı
    • Burundan nefes almayı zorlaştıran durumlar, burun tıkanıklığı
    • Reflü ve diğer mide hastalıkları
    • Sesin yoğun kullanıldığı öğretmenlik, şarkıcılık, çağrı merkezi çalışanları, tiyatroculuk gibi mesleklerin icra edilmesi
    • Alerjik geniz akıntısı
    • Uzun ve sürekli kimyasal gaz solunan ortamlara maruz kalınarak çalışmak
    • Aşırı sıcak ya da soğuk beslenmek

    Kronik Farenjit Nasıl Tedavi Edilir?

    Kronik farenjitte tedavi yöntemi belirlenirken hastalığın sebepleri detaylıca incelenir. Hasta şikayetlerinin tam olarak dinlenmesi ve sorgulanması bu sebeplerin araştırılmasında önemlidir. Hasta muayene edildiğinde küçük dilinin yanında hafif kızarıklık oluşumu görülecektir. Kronik farenjitte ayrıntılı KBB muayenesi kesinlikle yapılmalıdır. Genel yapılan KBB muayenesi haricinde burnun ayrıntılı muayenesi (nazal endoskopik muayene), geniz bölgesinin muayenesi (Nazofarenks) ve gırtlak muayenesi (larenks) yapıldıktan sonra her türlü sebep elenerek sonuca ulaşılır. Sebep tespit edildiğinde şikayetlerde azalma görülecektir.

    Farenjit Nasıl Geçer?

    Farenjit nasıl geçer? Farenjitten kurtulmak için ilaç tedavisi uygulanmakla birlikte doğal ve bitkisel yöntemlerin de denendiğinde sağlıklı sonuçlara ulaşıldığını söylemek mümkündür.

    Farenjit Basit Yöntemlerle Nasıl Geçer?

    Evde uygulanacak pratik yöntemlerle şikayetlerin azaltılması mümkündür. Viral farenjite iyi gelebilecek uygulamalardan bazıları şu şekildedir.

    • Bol bol sıvı tüketmek
    • Et suları ile yapılan sıcak çorbalar tüketmek
    • 1 çay bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı tuz katarak gargara yapmak
    • Yatarak istirahat etmek
    • Odanın havasını nemli halde tutmak

    Farenjite Ne İyi Gelir? Hangi Bitkiler Farenjit Tedavisini Destekler?

    Farenjite ne iyi gelir? Farenjit için bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Örneğin farenjit tedavisine yardımcı olması için uzmanlar adaçayı ile gargara yapılmasını önermektedirler. Adaçayı gargarası hazırlanışı şu şekildedir.

    -1 su bardağı su cezveye ya da ocakta ısıtmaya uygun bir kaba boşaltılır. İçine 1 tatlı kaşığı taze adaçayı veya 1 paket poşet adaçayı ya da 4 ila 5 gram arası kurutulmuş adaçayı katılır. Karışım kısık ateşte 10 dk kaynatılır. Soğumaya bırakılan sıcak karışım ılıdığında günde 2 ya da 3 kere ağızda gargara yapılır. Hazırlanan bu karışım 24 saatlik sürede tüketilmelidir.

    • Elma sirkesi, içinde barındırdığı antibakteriyel, antiviral, antifungal özellikleri nedeniyle farenjitin doğal yollardan tedavisini mümkün kılmaktadır. Vitamin ve mineral açısından zengin içeriğe sahip elma sirkesi vücudun PH seviyesine dengeler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır. Elma sirkesinin farenjit tedavisinde kullanımı oldukça basit bir tarifle mümkün. 1 ya da 2 yemek kaşığı elma sirkesi bir bardak ılık suyun içine karıştırılır. Karışımın içine ilave olarak bir kaşık bal eklenir ve günde 1 ya da 2 kez içilir. Hastalıktan tamamen kurtulana kadar içmeye devam edilebilir. Ayrıca elma sirkesi ile boğazda gargara yapmak bakterilerin ölümüne neden olacağı için farenjitin tedavisinde etkin rol oynayacaktır. Başka bir gargara içeriği tarifinde ise 1 bardak ılık suya bir tatlı kaşığı tuz ile birlikte 1 yemek kaşığı elma sirkesi katılarak iyice karıştırılır. Karışım 15 dk da bir ağızda gargara yapılarak kullanılır.
    • Bir diğer mucizevi bitki olan zencefil, iltihap sökmeye (anti-inflamatuar) yarayan içeriği ile farenjitin neden olduğu boğaz şişliği, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Adeta virüslerle savaşan zencefil, antibakteriyel bir baharat olduğundan, virüsü ve enfeksiyona neden olan bakterileri öldürür. Zencefilin farenjit tedavisinde kullanımı oldukça basit bir çay tarifi ile sağlanabilir. 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil 1 bardak su ile yaklaşık 5 dk kaynatılır. Karışım süzgeçten geçirilerek sadece suyu bir bardağa alınır. Bardağın içine birkaç damla limon ve bir tatlı kaşığı bal katılır. Boğazı yumuşatan bu sıcak içecek ile boğaz hem mikroplardan arınmış olacak hem de bağışıklık açısından vücut fayda görecektir. Bu çay günde 1 ya da 2 kere tüketilmeye uygundur.
    • Doğanın hastalıklarla mücadelesinde insanlığa armağanı olan bir diğer mucizevi bitki zerdeçaldır. İçeriğinde yer alan anti-inflamatuar yani iltihap sökücü ve güçlü antiseptik özelliği ile farenjit tedavisinde zerdeçal sıklıkla kullanılmaktadır. Günde 2 defa gargara yapıldığında farenjit tedavisinde ciddi sonuçlar veren karışım, yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal ve 1 yemek kaşığı tuzun bir bardak suya ilave edilmesiyle elde edilir. Herhangi bir kaynatma işlemine gerek kalmayacağından pratikçe hazırlanabilir. Karışım günde 2 ya da 3 kez içilerek tüketilir.
    • Sarımsak bilindiği üzere antiviral, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikte çok faydalı bir gıdadır. Bu özellikleri ile farenjit tedavisinde kullanılan doğal gıdalardandır. Ayrıca sarımsağın içeriğinde bulunan allicin isimli madde bakterilerin yok edilmesinde önemli yere sahiptir. Kolayca hazırlanacak bir tarif ile farenjit tedavisinde önemli yol katledilecektir. 1 tatlı kaşığı kadar sarımsak rendelenir. Yarım çay kaşığı tarçın ve yarım çay kaşığı toz kırmızı biber bir bardak sıcak suya atılır. Karışımın içine 1 yemek kaşığı limon ilave edip, ocakta 2 dk daha kaynatılır. Karışım süzgeçten geçirilerek günde 2 kez içilebilir.
    • Doğanın mucizesi bal neredeyse boğaz enfeksiyonu şikâyeti bulunan tüm hastalıkların tedavisinde çaylara ilave edilen vitamin deposu bir besindir. İçeriğinde bulunan antiviral, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikler sayesinde bakterilerle savaşan bal, vücuttaki enfeksiyonların dışarı atılmasında önemli rol oynar. Bununla birlikte hastalıkların iyileşmesi ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasında da faydası dokunan bal farenjit tedavisinde de sıklıkla kullanılır. 1 yemek kaşığı bal ile 1 yemek kaşığı elma sirkesinin karıştırılarak hazırlandığı karışım 4 saatte bir hazırlanıp tüketilebilir.
    • Farenjitin doğal yollardan geçmesine yardımcı bir diğer faydalı baharat kırmızı toz biberdir. Antiviral, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliği kırmızı biberde yer alan kapsasin sayesinde, vücuttaki iltihaplar, bakteriler ve mikroplar kolayca dışarı atılır. Yarım tatlı kaşığı toz kırmızı biber, bir su bardağı sıcak suya atılır. İçine bir yemek kaşığı limon suyu eklenir, bu karışım günde 1 ya da 2 kez ağızda gargara yapılarak kullanılır.
    • Tuzlu su ile gargara yapmak ağızdaki bakterilerin yok edilmesinde etkin ve kolay bir yöntemdir. Özellikle farenjitin belirtilerinden boğaz ağrısını kısa sürede geçirir. İmkân dahilinde deniz tuzu kullanılması da ciddi fayda sağlayacaktır. 3 tatlı kaşığı tuzu, 2 su bardağı ılık suya ilave edip karıştırın. Karışım ağızda gargara yapıldıktan sonra tükürülür. 3 ila 5 gün boyunca günde birkaç kez bu işlem yapılabilir. Boğaz enfeksiyonları ve farenjit için oldukça faydası dokunur.

    Farenjit Tedavisi için Doğal Tarif

    Bal ve soğan bilindiği üzere oldukça sağlıklı ve vitamin deposu olarak bilinen gıdalardandır. Bu iki besin kaynağını kullanarak tedaviye olumlu cevap verebilecek bir tarif hazırlamak mümkün. Bir yemek kaşığı bal bir kavanoza konulur. Öte yandan orta boy bir soğan iri iri doğranır ve kavanozun içine balın üzerine gelecek şekilde konulur. Soğanın suyunun salması için 3 saat beklenir. Oluşan karışım günde 3 defa çocuklarda 1 tatlı kaşığı, yetişkinlerde 1 yemek kaşığı tüketilerek kullanılabilir.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 08.05.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 08.05.2021 tarihinde onaylandı.