Orta Kulak İltihabı Tanı ve Tedavisi
Kulak Burun Boğaz (KBB)

Orta Kulak İltihabı Tanı ve Tedavisi

    Orta kulak iltihabı genellikle gribal enfeksiyonlar veya soğuk algınlığı sebebiyle orta kulakta mukus oluşumuyla ortaya çıkar. Genellikle kış ve sonbahar aylarında görülen orta kulak iltihabı bebeklerde kolay tedavi edilebilse de yetişkinlerde ciddi sorunlara yol açabiliyor. İşte, okulda, günlük yaşantımızda gösterdiği belirtiler hayatımıza devam etmekte bizleri zorlayabiliyor. Peki orta kulak iltihabı neden ortaya çıkar?

    Orta kulak iltihabı kısaca otitis media sıklıkla çocuklarda rastlanılıyor. Otisis media yetişkinlerde seyrek rastlanılsa da ciddi sorunlara yol açabiliyor. Orta kulak iltihabının çocuklarımızda daha çok görülmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi östaki tüpü kaynaklıdır. Bu neden bizi orta kulak iltihabı tanı ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmaya iter. Östaki borusu kulak zarı arkasında bulunan burun, boğaz ile orta kulağı birbirine bağlar. Östaki borusu, orta kulağın içinde bulunan basıncı, orta kulağın dışında bulunan hava basıncıyla dengede kalmasını sağlar. Çocuklarda bulunan östaki borusu, yetişkinlerde bulunan östaki borusundan biraz daha kısa, yatay ve daha geniştir. Bu durum östaki borusunun içerisinde biriken sıvının dışarı çıkartılmasını zorlaştırarak tıkanmasına sebep olur. Diğer bir neden ise geniz eti kaynaklı olarak ortaya çıkar. Geniz eti yani adenoid östaki borusunun açıklığına yakın bir yerde bulunmaktadır. Geniz eti çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha büyüktür. Geniz eti çeşitli nedenlerden dolayı şişerek kulak enfeksiyonu riskini arttırır.

    Orta kulak iltihabı tanı ve tedavisi konusunda bize yardımcı olabilecek nedenlerden bir tanesi de yaştır. Orta kulak enfeksiyonuna bebekler arasında daha sık rastlanır. Diğer nedenler ise prematüre doğum, yarık damak, baş- yüz anomalileri, down sendromu, sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi, sigara kullanımı, anne sütünün yetersizliği, biberon kullanımıdır.

    Çocuklarda Orta Kulak İltihabı

    Kış mevsim birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Özellikle çocuklarda orta kulak iltihabı sık yaşanıyor. Sadece kış aylarında değil sonbahar mevsiminde de orta kulak iltihabına sıkça rastlanıyor. Bu iki mevsimde; farenjit, sinüzit, nezle, grip ve bademcik iltihapları sıklıkla görülüyor. Bütün bu enfeksiyonlar çocuklarda östaki borusunun çalışmasını bozuyor ve mikrobiyal artışa sebebiyet veriyor.

    Genellikle orta kulak iltihabı bebek ve çocuklarda görülmektedir. Yetişkin bireylerde ki belirtiler bebeklerin belirtilerinden farklı olabiliyor.

    Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri

    • Uyku problemleri
    • Halsizlik
    • Kulak ağrısı
    • Duyma problemi
    • Sürekli ağlama hali
    • Huzursuzluk
    • Denge Sorunu
    • Kulaktan akıntı gelmesi
    • Ateş
    • İştahsızlık
    • Kulak içinde ve çevresinde kaşıntı

    Yetişkinlerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri

    • Ateş
    • Kulakta çınlama
    • Akıntı
    • İşitme problemi
    • Kulakta tıkanıklık hissi
    • Kulakta ağrı

    Orta Kulak İltihabı Nasıl Anlaşılır? Tanısı Nedir?

    Orta kulak iltihabı tanısı için Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmelisiniz. Doktor hastalığın ortaya çıkardığı belirtiler ve muayene doğrultusunda size orta kulak enfeksiyonu tanısı koyacaktır. Doktorunuz muayene esnasında kulak, boğaz ve burnunuza bakarak geçiş yollarında problem olup olmadığını gözden geçirecektir. Orta kulak iltihabı ilerlemiş hastalarda kulak zarında sıklıkla kızarıklık ve şişlik görülür. Kronik orta kulak iltihabında ise kulak zarında genellikle delinme, çökme veya orta kulağa yapışma görülür. Kulak zarında delinme ve akıntı meydana geldiğinde akıntıdan örnek alınır ve orta kulak iltihabına neyin yol açtığı incelenir.

    Orta kulak iltihabı tanı ve tedavisi kesinleştirilmek için birkaç ek test ve tahliller yapılır.

    1. Pnömatik otoskop: Orta kulak iltihabı tanısı konulmak için kullanılan bir yöntemdir. Pnömatik otoskop ile kulak zarına az miktarda hava üflenir ve doktor kulak zarının arka kısmında sıvı birikimi olup olmadığını kontrol eder.
    2. Timpanometre: Doktor bu yöntemle kulak zarının hareketini ölçer ve orta kulakta oluşan basınç hakkında bilgi sahibi olur.
    3. Akustik reflektometri: Bu test ile kulak zarından ne kadar ses yansıdığı ölçülür. Orta kulak iltihabı yoksa kulak zarı sesin çoğunu emer. Fakat orta kulakta iltihap söz konusu ise sesi geri yansıtır.

    Orta Kulak İltihabı Tedavisi Nelerdir?

    Orta kulak iltihabı genel olarak kendiliğinden iyileşir. Şikayetleriniz giderek devam ederse orta kulak iltihabı tanı ve tedavisi için Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurmanız gerekebilir. Orta kulak iltihabının çokça görülmesi, oluşturduğu muhtemel komplikasyonlar ve sekeller sebebiyle bütün dünyada bir sağlık sorunu olarak kabul edilir. Akut orta kulak iltihabi için genellikle antibiyotik verilmektedir. Bu durum ekonomiyi yüksek rakamlara ulaştırabilmektedir. Orta kulak iltihabı için ilaç tedavisi yetersiz kalırsa kulak tüpü kullanılır. Orta kulak iltihabı için ameliyat ile tedavi yöntemi ise hastalığın boyutuna göre düşünülebilir.

    Orta Kulak İltihabında Hangi Doktora Başvurulur?

    Orta kulak iltihabı tanı ve tedavisini Kulak Burun Boğaz doktorları yapar. Belirtilerinin uzun süre devam etmesi, 0-6 ay arasında olan bebeklerde orta kulak iltihabının belirtilerinin gözlemlenmesi, yoğun kulak ağrısı, bebek veya çocuklar da üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikten sonra huzursuzluk gözlemlenmesi, kulaktan sıvı gelmesi durumunda orta kulak tanı ve tedavisi için vakit kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir. Orta kulak iltihabı tedavisi gerekli görüldüğünde cerrahi müdahaleler de gerektirdiğinden alanında uzman bir doktorun ve bu müdahalelere hazır olan hastanenin seçilmesi ileride yaşanabilecek ciddi sağlık problemlerinin önüne geçecektir.

    Orta Kulak İltihabı Çeşitleri Nelerdir?

    Akut Orta Kulak İltihabı Nedir?

     Birden ortaya çıkması, Şişme, kızarıklık, kulak ağrısı ve ateş en önemli belirtileridir.

    Efüzyonlu(sıvı) Orta Kulak İltihabı Nedir? 

    Orta kulak boşluğunda sıvı bulunmasıdır. Sıklıkla önceleri geçirilip atlatılmış akut orta kulak iltihaplarından sonra ortaya çıkar. Bu durum daha çok 0-6 yaş arası çocuklarda görülür. Belirtisi fark edilmeyecek seviyede olduğu için hastalık ilk etapta anlaşılamayabilir. İlk etapta anlaşılabilmesi için orta kulak iltihabı tanı ve tedavisi konusunda geç kalınmamalıdır. Geç kalındığı durumunda sıklıkla işitme kaybına neden olabilir. Orta kulakta sıvı bulunan çocuklar işitmede güçlük çekecekleri için çoğu kez sesi duyamayabilirler. Bu çocuklarda genellikle gözlemlenen televizyonu yüksek sesle izlerler veya televizyona gereğinden fazla yaklaşabilirler, konuşmalarında tekrarlamalar olabilir, davranış bozukluğu içerisine girebilirler, içlerine kapanabilir veya derslerinde dikkatsiz olabilirler.

    Hastalarda gözle görülmeyen risk faktörlerini fark edip düzeltmek, östaki tüpünün işlevini normal düzeye getirmek oldukça önemlidir. Bu işlemler sonucunda orta kulak boşluğundaki sıvı da azalma meydana gelir ve kulak normale dönebilir. Genellikle hastalarda ortalama üç aylık bir sürede kendiliğinden düzelme gözlemlenir. Orta kulak iltihabı tanı ve tedavisi için ortalama üç ayın sonunda düzelme gözlemlenmeyen ve işitme kaybına rastlanılan hastalarda cerrahi müdahalelere başvurulabilir.

    Kronik Orta Kulak İltihabı Nedir?

    Kronik orta kulak iltihabının oluşumu diğer iltihap oluşumuna göre farklılık gösterebilir. Kulak zarında kalıcı delik meydana getirir. Kronik orta kulak iltihabı orta kulak boşluğu, östaki tüpü ve orta kulakla bağlantılı olan mastoid hücre boşluklarında ki sümüksü dokunun kronik iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Kronik orta kulak iltihabının belirtilerinden bir tanesi de kulak akıntısıdır. Kulak akıntısı kısa bir süre kesilebilir. Daha sonra yeniden başlar. Bu durum ortalama üç aydan uzun yaşanırsa hastalık kronik kabul edilir. Kronik orta kulak iltihabı; kulak zarında çökme, orta kulağa yapışma, Kolesteatomsuz, Kolesteatomlu olarak dörde ayrılır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."