Kardiyoloji Check Up
Kardiyoloji

Kardiyoloji Check Up

    Kalp ve damar hastalıkları en çok ölüme sebebiyet veren hastalıklardır. Bu hastalıkların tanısı geç konulduğunda hastalığın tedavisi zorlaşır hatta bazı durumlarda tedaviye geç kalınır. Kronik hastalığı olan bireyler, ailede bulunan kalp hastalıkları öyküleri gibi durumlar, kardiyoloji check up için uyarı durumlarıdır. Korner arter hastalıkları, bu hastalıkların tanısı ve tedavisi oldukça önemlidir. Kardiyoloji check up, kalpte rahatsızlığa neden olan sorunları bularak en uygun tedaviye başlanmasını sağlar. Herhangi bir şikâyet olmadan aile öyküsü göz önüne alınarak ya da diğer hastalıkların açabileceği riskler düşünülerek düzenli olarak kardiyoloji kontrolü yaptırmak gereklidir. Kalp ve damar hastalıkları vücudun tüm dengesini bozabilen önemli hastalıklardır. Ritim bozukluğu, damar tıkanıklığı gibi hastalıklar uzun süre fark edilmeyebilir ve sonuçları kötü olabilir. İnsan vücudunun sağlığını korumak ve kaliteli bir yaşam sürmek için kalp ve damar sağlığına dikkat edilmelidir. Kardiyoloji check up yaptırma nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;

    • Kalp sıkışması ve nefes almakta zorluk.
    • Vücudun sürekli olarak yorgun olması.
    • Geçmeyen baş ve vücut ağrıları.
    • Damarlarda gözle görülür bir şişlik ve renk değişimi.
    • Ani ataklar ve bayılmalar.
    • Fazla terleme ya da çok fazla üşüme.
    • Kronik hastalıkların olması.
    • Yaşam kalitesini arttırmak.
    • Vücut sağlığını dengede tutmak.
    • Kalp ve damar hastalıklarını erken öğrenebilmek.
    • Hastalıklardan korunmak için neler yapmak gerektiğini bilmek.
    • Aile öyküsünden yola çıkarak olabilme ihtimalini göze alma.

    Yukarıda belirtilen nedenler dışında kişilerin kendi nedenleri kardiyoloji check up yaptırması için yeterlidir. Kalp ve damar hastalıkları herkeste aynı şikayetlere neden olmaz ve farklı şekilde kendini gösterebilir. Bebeklikten yaşlılık dönemine kadar her yaşta kalp hastalıkları ve damar hastalıkları olabilir. Erken teşhis hastalığın tedavisini kolaylaştırır, ancak hastalığın ilerlemesi vücutta diğer yapıların da zarar görmesine neden olabilir. Kalpte ve damarlarda olan bir sorun diğer tüm organları kolayca etkileyebilir. Böbrekler, karaciğer, beyin gibi organlar kalp ve damarlarda ufak bir sorunu algılar ve onların da çalışma düzeni bozulur. İnsan sağlığı için gelişen ve ilerleyen tıp sayesinde birçok kalp hastalığı erken tanı ile kolayca tedavi edilebilir bir hale gelmiştir. Kardiyoloji check up tüm dünya da yapılabilen işlemler bütünüdür, rutin kontrol ve tarama demektir. Sağlığımızı korumak, takip etmek ve hastalığı fark edebilmek için check up oldukça önemlidir.

     Kardiyoloji Check Up Gerektiren Durumlar

    Kalp ve damar hastalıkları kendini net olarak göstermeyebilir. Çeşitli hastalıkların nedenleri kalpte olan bir sorun veya bir damarın tıkanıklığından doğabilir. Düşürülemeyen yüksek tansiyon, şeker hastalıkları gibi hastalıkların kalp ve damar hastalıkları ile bağlantılı olması oldukça muhtemeldir. Her yaş gurubundan insan kap ve damar hastalıklarını yaşayabilir. Bazı hastalıklar doğuştan gelir hatta genetik faktörler buna sebep olabilir. Küçük yaşta geçirilen yüksek ateşli menenjit gibi hastalıklar kalp ve damarlara etki edebilir ve büyük hasarlar bırakabilir. İlerleyen yaşlarda meydana gelen hastalıklar, yaşam kalitesine ve günlük hayatta nasıl beslenildiğine bağlı olabilir.

    Meslek hastalıkları içinde de yer alan kardiyolojik hastalıklar göz ardı edilemeyecek kadar önemli hastalıklardır. Birçok sebeple kardiyoloji check up yaptırılabilir, kişinin kendinde hissetmiş olduğu olumsuz rahatsızlıklar mutlaka kontrol edilmelidir. Kardiyolojik hastalıklar tedavi edilmediğinde ileri ki dönemlerde daha büyük sorunlara yol açabilen hastalıklardır. Vücutta romatizma hastalığının bulunması bile kalbi etkileyebilir, bu yüzden kalp ve damarları sık aralıklarla kontrol ettirmek önemlidir. Her hastalık belirli bir neden dolayısıyla ortaya çıkar, kişinin kronik hastalıkları ve yaşadığı olumsuz durumlar karşısında tanı koyulamayan hastalıkları için yapılacak check up çok önemlidir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı bilinçli olmak ve bilinç kazanmak, yaşam standartlarını yükseltmek için yeterlidir.

    Kardiyoloji check up, kalp ve damarları en ince detayına kadar tarayarak sorunu bulan tanı yöntemleri bütünüdür. Kalbi besleyen damarların tıkanması ya da daralmış olması çeşitli kalp hastalıklarına neden olabilir. Bu hastalıklar her bireyde aynı etkiyi yaratmaz, vücudun direncine bağlı olarak etkileri görülür ancak erken teşhis konulmadığında veya hastalık göz ardı edildiğinde ciddi durumlar söz konusu olabilir. Yaşanılan hastalıkların sonucunun kolay bulunabilmesi için yapılan çok aşamalı taramalar önemlidir. Kardiyoloji check up, özellikle 25 yaş ve üstü kişilerin mutlaka yaptırması gerekli olan bir taramadır. Vücudun herhangi bir organında ya da direkt olarak kalpte hissedilen bir rahatsızlıkta mutlaka check up yapılmalıdır. Sorun görünmeden ve hastalık beklenmeden düzenli olarak kardiyoloji check up yaptırmak kalp ve damar sağlığı için gereklidir.

    Kardiyoloji Hastalıkları ve Nedenleri

    Hastalıkların yaş ve cinsiyetle hiçbir alakası yoktur ancak hastalığın etkileri yaşa göre fark edebilir. Hastanın sigara, alkol, uyuşturucu madde gibi zararlı maddeler kullanması kalp ve damar hastalıklarına daha kolay yakalanmasına neden olur. Kişilerin günlük hayatındaki beslenme şekli ya da vücut sağlığına ne derece dikkat ettiği de hastalığın meydana gelmesinde büyük rol oynar. Sağlığına dikkat eden, zararlı maddeler kullanmayan kişilerde de kalp ve damar rahatsızlıkları meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda hastalığın kronik hastalıklardan meydana gelmiş olması olasılıktır ya da aile geçmişinde kardiyolojik bir hastalık bulunması kişilerde kalp ve damar hastalıklarına neden olabilir. Her bireyde görülebilen kardiyolojik hastalıklar vücudun her noktasına etki edebilir.

    Kanser gibi ciddi hastalıkların başlangıcı kardiyolojik rahatsızlıklar olabilir. Düzenli takip edilmeyen ve tedavisinde geç kalınan kalp ve damar rahatsızlıklarının ileri seviyesi tümör ya da kanser hastalıklarına yol açabilir. Tüm sağlık sorunları birbirini takip ederek ilerler, vücudun herhangi bir organının hasar görmesi ve bunun fark edilmemesi durumu hastayı ölüme kadar götürebilir. Kardiyoloji check up yapılarak bulunabilen, kalp ve damar hastalıklarından bazıları şunlardır;

    • Aort yetmezliği
    • Aort damarı ve diğer damarlarda tıkanıklıklar
    • Kalp kapakçığı sorunları
    • Kalp yetmezliği
    • Kalp ritmi bozukluğu
    • Mitral Kapak yetmezliği ya da darlığı
    • Kalp büyümesi
    • Pulmonary yetmezlik ve pulmonary stenos
    • Endocare hastalıklar
    • Akut myocardia
    • Kardiyak arrest
    • Ischemia kalp hastalıkları
    • Hipertansiyon
    • Kardiyak tümörler

    Tüm bu hastalıklar gibi birçok hastalığın bulunabildiği check up sayesinde hastalıkların erken tanısı konabilir ve hastalar erken tedaviyle daha hızlı iyileşebilir. Kalp ve damar hastalıklarının nedenleri genel anlamda birbirine benzer nedenlerdir ancak hepsinin tedavisi birbirinden farklıdır. Bazı hastalar kalbinde ya da vücudunda hiçbir rahatsızlık hissetmez, bu durum kalp ve damar hastalıklarının birçoğunda kendini geç belli etmesinden kaynaklıdır. Kardiyoloji check up hastalıkların vücutta kendini belli etmeden fark edilmesinde büyük fayda sağlar. Henüz büyümesi ilerlememiş tümörler ya da tıkanan damarların sorunlarında ilerleme olmadan hastalık fark edilirse tedavi başarılı olabilir.

    Kardiyoloji Check Up Nasıl Yapılır?

    Kardiyoloji hastalıkları olarak nitelendirilen kalp hastalıkları, her insanın yaşayabileceği hastalıklardır. Hastalıkları erkenden keşfetmek ve erken tedavi olmak çok önemlidir. Kardiyoloji check up, erken tanı, teşhis ya da rutin kontrol amaçlı işlemler dizisidir. Check up öncelikli olarak doktor muayenesi ile başlayan bir süreçtir. Uzman doktorlar öncelikle hastaya aile öyküsünü, kronik hastalıklarını ve o an içinde yaşadığı bir hastalık varsa bunu sorar. Hastanın sigara ve alkol benzeri zararlı maddeler kullanıyor olması önemlidir. Bunun yanı sıra hastalıklara neden olabilecek obezite ya da kronik hastalıklarda uzman doktorlar tarafından incelenen konulardır. Genel bir çerçevede hasta kontrol edilir ve check up işlemlerine başlanır. Hastanın tüm kan değerleri incelenir, kan değerlerinde ve hormon dengelerinde var olan bir bozukluk gözlenmesi herhangi bir kardiyoloji hastalığına neden olabilir. Kan değerlerinin incelenmesi ve devamında ise check up belirli tetkik ve incelemelerle devam eder. Bu tetkikler;

    • EKG (Elektrokardiyografi)
    • Efor testi
    • Ritim holter
    • Tansiyon holter
    • Ekokardiyografi ya da gerektiği durumlarda transesophageal ekokardiyografi
    • Flash CT

    Uzman hekimin muayenesi, kan tahlilleri ve ardından yapılan bu tetkikler sonucunda kalp ve damar hastalıklarından biri varsa bulunabiliyor. Kardiyoloji check up sayesinde birçok test yapılarak en görünmez hastalıklar dahi bulunabilmektedir. Kardiyoloji hastalıklarını bulabilmek için yapılan tetkiklerin hepsi özel cihazlar aracılığı ile yapılmaktadır. Cihazlar kalp ve damarları en ince detayına kadar görüntüleyebilir aynı zamanda kalbin atım esnasında hareketlerini ve sesini duyabilir. Ritim Holter gibi hastanın üzerine takılan özel cihazlarla 24 veya 72 saat süre boyunca hastanın EKG bulguları kaydedilebilir. Tüm kalp ve damar hastalıkları için özel olarak tasarlanan cihazlar, gelişen ce ilerleyen tıp dünyası için oldukça önemlidir. Kardiyolojik check up her yaş grubunun yaptırabileceği, yılda en az bir kez yapılması gereken genel bir incelemedir. Check up işlemleri uzun sürmeyen ve art arda yapılabilen işlemlerdir. Kardiyoloji checkup, tüm risk faktörlerini değerlendiren ve en erken tanıyı koyabilmek için gerekli olan işlemler bütünüdür. Düzenli aralıklarla mutlaka yaptırılmalıdır, kalp ve damar hastalıkları her yaşta yakalanılabilen hastalıklardır.

     

    pdf

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."