Kardiyoloji Check-Up Nedir?
Kardiyoloji

Kardiyoloji Check-Up Nedir?

    Check-up, sağlıklı bir bireyin sağlık durumunu genel olarak değerlendirmek ve henüz vücutta tanısı konulmamış olası bir hastalığın tarama testleri yoluyla erken tanısının yapılmasının amaçlanmasıdır. Başka bir amacı ise; belli bir yaş oranından sonra, erkeklerde kalp hastalıkları, kadınlarda hormonsal dönemlerin getirmiş olduğu hastalık risklerinin belirlenmesi, ailesel kaynaklı olan şeker, tansiyon, kanser vb. hastalık risklerinin önceden teşhis edilmesidir. Check-up yaptırmak zorunlu olmasa bile sağlığını korumak ve vücudunu tanımak isteyen bireylerin belli aralıklar ile yapması gereken bir tedavi şeklidir.

    Kanser gibi vücutta yayılarak organlara zarar veren, hatta kendisini son evrelere kadar ağrılı bir süreçle belli ettirmeyen bazı hastalıklar, ne yazık ki günümüzde en geç teşhis edilen ve tedavisi oldukça yıpratıcı ve zor olan hastalık türleridir. Bu nedenle Check-up taramaları bu tarz hastalıkların teşhisinde son derece önemli olmakla birlikte, erken teşhis ile tedavi başarısı da yüksek olmaktadır. Halk dilinde kalp check-up olarak bilinmekte olan kardiyoloji check-up, kalp sağlığını korumak ve olası durumlara karşı önemler almak için yapılan bir testlerin genel adıdır. Bu testler uzman hekimler tarafından yapılmakta olup çok kısa sürede sonuç alınabilmektedir.

    Kalp hastalığı riski bulanan ya da ailesinde kalp hastalığı olan bireyler ne zaman check-up yaptırmalıdır?

    Dünya çapında her yıl yüz binlerce kalp krizi vakası yaşamakta ve bu vakaların birçoğu teşhis edilemediği ya da daha doğrusu geç teşhis edildiği için ölümle sonuçlanmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ne yazık ki ülkemizde de kardiyoloji check-up’ın ileri yaşlarda olması gerektiği gibi yanlış bir bilgi dolaşmaktadır. Oysaki ailelerinde 40 ila 50 yaş altında kalp hastalığı veya açıklanamayan ani hastalıklar ile vefat etmiş kişilerin bulunduğu bireyler, yaşlarına bakılmadan mutlaka uzman bir doktora başvurup yılda bir kez check-up yaptırmalıdır. Böylelikle ani ölümlere yol açan ya da kalbe giden damarlarda tıkanmaya sebebiyet veren problemler nelerdir? Tedavi edile bilinir mi? Ailesel faktörler bu hastalıklara yol açmakta mıdır? gibi sorulara cevap aranırken yanı zamanda erken teşhis ile hastalık yüksek oranda tedavi edilebilir. Yukarıdaki durumu bir örnekle açıklayacak olursak; bir kadın ya da erkek birey ailesinde bu tarz problemlerle kayıplar yaşamış ise bir uzman hekime görülmeli ve 40 yaşına kadar her 5 yılda 1 defa, 40 yaşından sonra her yıl mutlaka check-up yaptırmalıdır.

    Hangi meslek grupları kardiyoloji check-up yaptırmalıdır?

    İnsanlar hayatlarını devam ettirebilmek için emeklilik yaşlarına gelene kadar çalışmaktadır. Fakat bazı meslekler diğer mesleklere oranla fiziksel, ruhsal ya da bedensel olarak daha fazla yıpratıcı olmaktadır. Bu da sağlığımızı kötü yönde etkilemektedir. Check-up yaptırmak için belirli bir meslek grubu baz alınmamakla birlikte daha çok strese maruz kalarak yıprandığını, yorulduğunu hatta bazı günler kalp ağrıları çektiğini düşünen bireylere tavsiye edilmektedir. Örneğin; toplu taşıma araç sürücüleri, pilotlar, makinistler, cerrahlar, öğretmenler, polisler, yöneticiler, hizmet sektöründe kalabalığa hizmet veren yerlerde çalışan bireyler ve aktif spor hayatını profesyonel olarak devam ettiren sporcular da yılda bir defa check-up yaptırmalıdır.

     Kardiyoloji check-up içerisinde neler vardır?

    Genel bir check-up testi içerisinde bulunması gereken testler;

    • Kan sayımları
    • Organ fonksiyonlarını değerlendirecek kan testleri (böbrek vs.)
    • Sedimantasyon (vücuttaki iltihabı belirleyerek, kanser ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tespitinde kullanılan bir kan değeri)
    • Kolesterol ve lipid düzeyleri
    • Tiroit (guatr) testleri
    • Hepatit (sarılık) testleri
    • Tam idrar analizi
    • Bütün batın ultrasonografi
    • Akciğer grafisi
    • Elektrokardiyografi
    • Dışkıda kan aramasıdır.

    Kardiyoloji check-up incelemelerinde kişinin yaşı, geçmiş sağlık bilgisi vb. gibi özellikleri uzman doktorlarımız tarafından incelenmekte ve yukarıdaki testlerle birlikte kişiye göre oluşturulan özel check-up paketleri uygulanmaktadır. Çünkü her birey yaşı, cinsiyeti ve yaşam koşullarına bağlı olarak değerlendirildiği takdirde daha doğru sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

    Kardiyoloji check-up nasıl yapılmaktadır?

    Öncelikle kalp check-up yaptırmak isteyen kişi uzman hekimlerimiz tarafından kardiyolojik bir muayeneye tabi tutulur. EKG (kalbin kasılması esnasında meydana gelen elektriksel aktivitenin grafiksel olarak kaydedilmesi), EKO (ses dalgaları aracılığıyla kalbin içyapısındaki görevlerinin incelenmesi ve analiz edilmesi), EFOR (motorlu koşu bandı üzerinde uzman kardiyolog ve ekibi tarafından yapılan bir test) gibi testler kişiye göre uygulanmakta ve diğer uygun tetkikler hekimler tarafından yapılmaktadır. Bu tetkiklerin incelenmesinden sonra uzman hekim gerekli görürse tansiyon veya ritm holter gibi ek testlerde isteyebilmektedir. Bunların yanı sıra yukarıda maddeler ile gösterilen kan testleri ve kısa isimleri ile LDL, HDL, CRP ve Trigliserit testlerine de bakılabilir.

    Kardiyoloji check-up içerisindeki yeni yöntemler nelerdir?

    Hayatımızı kolaylaştırmaya devam eden icatlar, sağlık sektöründe de yapılan birçok işlemi daha kolay ve daha hızlı hale getirmektedir. Bugün uzun süren ağrılı ameliyatların yerini, üç boyutlu teknolojik aletler ile birlikte erken ve hızlı tedavi seçenekleri yer almaktadır. Kardiyoloji check-up da kullanılan üç boyutlu Ekokardiyografi ile kalbe bir cerrahın göğsü açıp baktığı hali ile görebilmekte ve kalbin üç boyutlu görüntüsü alınabilmektedir. Üstelik bu esnada birey hiçbir ağrı ve yan etki hissetmemektedir. Alınan görüntü ile kalp sonsuz kez çevrilip, ince ince kesitler halinde detaylı olarak incelenmektedir. Böylece dünya çapında en çok insan sağlığına zarar veren kalp ve damar hastalıklarının tanısı ve tedavisi daha doğru bir şekilde yapılmaktadır. Kardiyoloji check-up da kullanılan bir başka yöntem ise stres ekokardiyografidir. Burada; bir bireyin koroner kalp hastalığının olup olmadığı, kalp krizi geçirme riski taşıp taşımadığı, koroner anjiyografiye ihtiyaç duyulup duyulmayacağı ya da balonla damar açma (halk diliyle stent takma), by-pass ameliyatı gibi birçok sorunun cevabı bulunmaktadır. Ayrıca kalp krizi geçiren hastalarda kalp krizinin şiddeti, tekrarlanma süresi, vücutta yarattığı hasar, kalp yetmezliğine sebep olup olmadığı da öğrenilebilmektedir. Yine bununla birlikte koroner kalp hastalıklarına bağlı olarak kalp yetmezliklerinde kalp pili tedavisi de ortaya konulmaktadır.

    Kardiyoloji check-up hangi durumlarda riski ortadan kaldırır?

    Kalp damar hastalıkları ne yazık ki her zaman vücut da kendisini belli eden hastalıklardan olmamıştır. Bundan dolayı insanlar son evrelere kadar kendilerini her zaman sağlıklı bireyler olarak düşünmektedir.  Bazen de kalp rahatsızlığı duysa bile söylenen şikâyet yeteri kadar detaylı incelenmediği durumda hastalık vücut içerisinde yayılmaktadır. Kalp hastalıkları kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Özellikle genç yaşlarda yaşanan ani ölümlerin geneli buradan kaynaklanmaktadır. Çünkü kalbin sağ tarafını etkileyen ve ritim bozukluğu olarak bilinen bireyi ölüme kadar sürükleyen, sol tarafta doğumsal nedenler olarak ortaya çıkan damar sertleşmeleri, kalınlaşmalar gibi rahatsızlıklar özellikle fiziksel aktivite gibi vücudun daha fazla enerji sarf ettiği durumlarda kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

    En fazla 45 dakika sürecek, hiçbir yan etkisi ya da ağrısı olmayan bir ekokardiyografi ve kalp ultrasonu ile böyle bir hastalık hayatınızda yer almadan tedavi edilebilir. Bireyin kalp damar hastalığı risklerini tanıyıp, tedavi edebilme sürecini başlatacak kardiyolog değerlendirmesi ve kan tetkikleri her zaman önlem alarak bireye ve dolayısıyla topluma fayda sağlayacağı için ertelenmemelidir. Unutulmamalıdır ki, hiçbir risk hayatımızdan daha önemli değildir.

    Kardiyoloji check-up paketleri nelerdir?

    Uzman hekimlerimiz, özellikle 40 yaş üzeri bireylerde görülme riski artan kalp rahatsızlıklarının meydana gelmemesi için;

    • Kolesterol, kilo ve tansiyon kontrol altında olmalı
    • Sigara ve nargile gibi zararlı alışkanlıklar bırakılmalı
    • Sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli
    • Düzenli olarak spor yapılmalı ve hareketsiz bir yaşamdan uzak durmalı
    • Stres den uzak durmalı

    Gibi birçok tavsiyede bulunurken aynı zamanda tüm bu önlemlerin yanında kalp sağlığınızın genel durumu ile ilgili haberdar olmak ve herhangi bir sağlık problemine karşı önceden ya da zamanında tedbir almak için kardiyoloji check-up yaptırmayı önermektedir.

    • Kadın check-up paketi; Kadınlara özel olarak uygulanan bir check-up türüdür. Burada amaç kadınlarda düzenli taramalar ile meme ve rahim ağzı kanserler başta olmak üzere diğer hastalıkların önüne geçmektir. Kadınların yaş aralıkları baz alınarak oluşturulan paketler mevcuttur.
    • Erkek check-up paketi; erkeklerde prostat kanseri bata olmak üzere damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi hastalıkların erken teşhisi için önemli olmakta ve yine yaşlarına göre 40 yaş altı, üstü ve 60 yaş üstü olarak değerlendirilmektedir.
    • Çocuk check-up paketi; ailesinde erken ölümlerin olduğu ve doğumsal olarak bazı kalp ritim hastalıkları olan çocukların düzenli olarak kontrol edilmesi amacıyla yapılan testlerdir.

    Hastanemiz bünyesinde uzman hekimlerce belirlenen ve bireyin yaşı, cinsiyeti, yaşam tarzı, meslek grubu gibi faktörleri göz önüne alarak oluşturduğu Check-up programlarından yararlanarak, gelecekte karşınıza çıkabilecek sağlık risklerine karşı önleminizi alabilirisiniz.

    Uzman hekimlerimiz ve ekipleri ile birlikte yapacağınız detaylı bir görüşmede; daha önce yaptırdığınız laboratuvar testleri, radyolojik tetkikler ve kişiye özel önerilen bütün testler değerlendirilmekte olup bununla birlikte mevcut hastalıklarla ilgili risklerinize tanı koyularak ilgili branşlarda doğru tedavi seçenekleri üzerine konuşulur ve tedavi sürecine başlanır.

    Unutmayın! Yılda en az bir defa yapılan check-up, sizi ve sevdiklerinizi korur ve bütün risklere karşı sizleri daha güçlü yapar.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."