Guatr Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Guatr Belirtileri
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Guatr Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Guatr Belirtileri

    Guatr Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Guatr Belirtileri

    Guatr, tiroid dokusunun birikmesinden kaynaklanan boyundaki topaklar veya şişliklerdir. Yumuşak, sert veya her ikisi de olabilirler.

    Tiroid hastalığı, tiroid bezinin çok fazla veya çok az hormon ürettiği bir durumdur. Kilo kaybı, yorgunluk, saç dökülmesi ve yüzde ve ellerde şişme gibi semptomlara neden olabilir.

    Guatrın en sık görülen belirtisi tiroid bezinin büyümesidir. Diğer semptomlar yorgunluk, kilo kaybı, depresyon, anksiyete, sinirlilik ve uyku güçlüğüdür.

    Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, derhal doktorunuza görünün. Belirtilerinizin başka bir nedeni olmadığından emin olmak için aile hekiminize de danışmalısınız.

     

    Guatr Nedenleri

    Guatrın birkaç olası nedeni vardır. Bunun bir nedeni iyot eksikliğidir. Bu, insanlar diyetlerinde yeterince iyot tüketmediğinde ortaya çıkar. Diğer bir neden otoimmün tiroidittir. Bu durumda vücut kendi tiroid bezine saldırır. Üçüncü bir neden hipertiroidizmdir. Bu durum çok fazla tiroid hormonu üretimine neden olur.

     

    Guatr Tedavi Seçenekleri

    Guatrınız olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal doktorunuza görünün. Guatrınız olup olmadığını belirlemek için testler yapacaktır. Ayrıca sorunu tedavi etmek için ilaç almanız gerekebilir.

     

    Guatr Önleme İpuçları

    Guatrdan korunmanın birkaç yolu vardır. Öncelikle deniz ürünleri, süt, yumurta ve iyotlu tuz gibi iyot bakımından zengin besinler tükettiğinizden emin olun. İkincisi, radyasyona maruz kalmaktan kaçının. Üçüncüsü, radyoaktif maddeler kullanırken koruyucu giysiler giyin. Dördüncüsü, bir seferde çok miktarda yemek yemekten kaçının. Son olarak bol su için.

     

    Guatrın En Yaygın Nedeni İyot Eksikliğidir

    Guatrın en sık nedeni iyot eksikliğidir. Bu durum vücutta yeterli iyot olmadığında ortaya çıkar. Aslında, dünya nüfusunun yarısından fazlasının vücutlarında yetersiz düzeyde iyot vardır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Göksun AYVAZ
    Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

    Prof. Dr.

    Göksun AYVAZ

    Koru Ankara Hastanesi

    Mina GülfemKAYA
    Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

    Uzm. Dr.

    Mina Gülfem KAYA

    Koru Ankara Hastanesi