Graves Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Graves Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

    Graves Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

    Vücudumuzun boyun kısmında yer alan tiroid bez vücudumuzun ihtiyacı olan bazı hormonların üretiminden ve salgılanmasından sorumludur. Graves hastalığı ise tiroid bezlerinden salgılanan bu hormonların olması gerekenden daha fazla salgılanmasına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Aynı zamanda otoimmün hastalıklar yani bağışıklık sisteminin vücudun normal dokularını tehlike olarak algılaması ve bu yüzden onlara saldırmasına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar arasında yer almaktadır. Graves hastalığı ayrıca hipertiroidi çeşitlerinden biridir çünkü Graves hastalığında tiroid bezleri olması gerekenden daha fazla hormon salgılanmasına neden olduğu için aynı zamanda Hipertiroidizme neden olmaktadır.

    Vücudumuzda bulunan birçok sistemin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan tiroid bezi hormonları metabolizma üzerinde direkt olarak etkiye sahiptir. Ayrıca gerekli vücut ısısının sağlanması, enerji üretimi gibi vücut için birçok önemli işlev de tiroid bezlerinin görevleri arasında yer almaktadır. Bu yüzden Graves hastalığı görülen kişilerde tiroid bezi hormonlarının aşırı salgılanmasına bağlı olarak vücutlarındaki bazı sistemlerde bozukluklar meydana gelmeye başlar. Özellikle kadınlarda ve 40 yaş altı kişilerde görülen Graves hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan bu bozukluklar ise gerekli tedaviler sağlanmadığı takdirde kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Öyle ki tedavi sağlanmadığında ortaya çıkabilecek ikincil hastalıklar, hastanın hayatını tehlikeye atarak ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden hastalığın belirtileri görüldüğü andan itibaren en kısa zamanda bir konusunda uzmana muayene olunması ve gerekli tedavinin sağlanması gerekir.

    Graves hastalığında en çok karşılaşılan belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Tiroid bezinin büyümesi (guatr)
    • Gerekli beslenme düzeni sağlanmasına rağmen kilo kaybının yaşanması,
    • Anksiyete,
    • Cinsel istekte azalma,
    • Sıcağa karşı oluşan aşırı hassasiyet, serin havalarda bile terleme,
    • Adet döngüsünde meydana gelen değişiklikler,
    • Ereksiyon ( sertleşme) problemleri,
    • Yorgunluk ve huzursuzluk,
    • Kalp atışlarında hızlanma ve düzensizlik,

    Bütün bu belirtilerin yanı sıra Graves hastalarının yaklaşık olarak %30’luk bir kısmında Graves oftalmopatisi belirtileri de söz konusu olmaktadır. Graves oftalmopatisi belirtileri ise şunlardır:

    • Gözlerde büyüme ve dışarı doğru çıkması,
    • Gözlerde ağır ve basınç hissi,
    • Çift görme,
    • Işığa karşı gelişen hassasiyet,
    • Göz kapaklarında şişme,
    • Görme kaybı.

    Graves hastalığının şiddetine göre Graves oftalmopatisi belirtilerinin şiddeti de değişkenlik gösterebilmektedir.  

    Graves Hastalığı Neden Olur?

    Graves hastalığı otoimmün hastalıkları arasında yer almaktadır. Vücudumuzda bulunan immün sistem yani bağışıklık sisteminin görevi vücuda giren bakteri, mikrop ve virüs gibi zararlı mikroorganizmalara karşı vücudu korumaktır. Bu görevini ise ürettiği antikorlar sayesinde zararlı mikroorganizmalar ile mücadele ederek gerçekleştirir. Ancak nedeni tam olarak bilinmeyen faktörlerden dolayı bazı durumlarda bağışıklık sistemi vücudun kendisine ait olan hücreleri de tehlikeli olarak algılayabilmektedir. Kendi hücreleri vücut hücrelerini tehlikeli olarak algılayan bağışıklık sistemi ise bu hücreler için antikor üreterek onları yok etmeye çalışır. Buna bağlı olarak söz konusu vücut dokularında ise hasar meydana gelir. Bu durum sonucu ortaya çıkan hastalıklara ise otoimmün hastalıkları adı verilmektedir. Graves hastalığı ise bağışıklık sistemi tiroid bezinde yer alan hücrelerin bir kısmını tehlikeli olarak algılaması ve bu hücrelere karşı antikor üretmesi üzerine ortaya çıkan bir hastalıktır.

    Sağlıklı bir insan vücudunda tiroid bezi, beynimizin hipofiz bezi adı verilen kısmından salgılanan hormonların tiroid bezlerini uyarması ile vücudun ihtiyaç duyduğu tiroid hormonlarını salgılamaktadır. Graves hastalığında ise bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorlar hipofiz bezi tarafından üretilen bu hormonları taklit eder. Bu durum ise tiroid bezlerinin aşırı uyarılması ve olması gerekenden çok daha fazla tiroid bezi hormonları üretmesine neden olur. Bu durum ise Graves hastalığı sonucunda ortaya çıkan belirtilerin ve semptomların ortaya çıkmasına neden olur.

    Graves hastalığına neden olan bağışıklık sistemi bozukluğunun nedeni tam olarak bilinmese de yapılan araştırmalara göre bazı durumların Graves hastalığı görülme riskini arttırdığı gözlenmiştir. Risk faktörü olarak adlandırılan bu durumlar ise şunlardır:

    • Ailede Graves hastalığı öyküsünün bulunması,
    • Cinsiyet, çünkü yapılan araştırmalara göre kadınlarda Graves hastalığının görülme riski çok daha yüksek,
    • Diğer otoimmün hastalıkların varlığı,
    • Gebelik,
    • Stres,
    • Sigara kullanımı.

    Ayrıca bunların yanı sıra kullanılan bazı ilaçların da Graves hastalığının ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülmektedir.

    Graves hastalığı tehlikeli midir?

    Bir tiroid bezi hastalıklarından olan Graves hastalığı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de Graves hastalığı tehlikeli midir sorusudur. Çünkü zehirli guatr olarak da bilinen Graves hastalığı tiroid bezi hastalıkları arasında en sık olarak görülen hastalıklardan biridir. Bir otoimmün ve aynı zamanda bir hipertiroidi hastalığı olan Graves hastalığı ise gerekli tedaviler uygulanmadığı takdirde ölümcül sonuçlara neden olabilecek kadar tehlikeli bir hastalıktır. Tiroid bezleri, metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için oldukça önemli hormonların üretilmesi ve salgılanmasını sağlamaktadır. Graves hastalığında bağışıklık sisteminin tiroid hücrelerini tehdit olarak algılaması ve saldırmasıyla birlikte ise tiroid bezi olması gerekenden çok daha fazla hormon üretmeye ve salgılamaya başlar. Bu durum metabolizmada kişinin hayatını önemli derece de etkileyecek durumlara neden olacaktır.

    Graves hastalığı için gerekli tedavi sağlanmadığı takdirde vücutta meydana gelecek değişiklikler kişi için hayati tehlikeye neden olabilir. Gerekli tedavi sağlanmadığında Graves hastalığı bulunan kişi kilo vermeye devam eder, kalpte meydana gelen hızlanma ve ritim bozukluğu kalpte ölüme sebebiyet verebilecek durumların oluşmasına neden olabilir. Ayrıca oluşan semptomlardan dolayı vücutta şok ve buna bağlı olarak da ölüm gerçekleşebilir. Bu yüzden Graves hastalığı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

    Graves tamamen iyileşir mi?

    Hipertiroidi sonucu ortaya çıkan hastalıklarda gerekli muayene ve testler ile teşhis koyulabilir. Ancak hipertiroidiye neden olabilecek farklı hastalıklar bulunduğu için oluşumuna neden olan durum için daha detaylı araştırmalar ve değerlendirmeler yapılır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Graves Hastalığı teşhisi konmuş ise hastalığın şiddetine, hastanın yaşına, varsa kullandığı diğer ilaçlara ya da benzeri detaylara göre tedavi süreci planlanır. Graves hastalığı için genellikle üç tedavi yöntemi tercih edilmektedir. Bunlardan biri antitiroid ilaç tedavileridir. Söz konusu ilaçlar ile aşırı miktarda üretilen tiroid bezi hormonlarının azaltılması sağlanır. Diğerleri ise radyoaktif iyot ve cerrahi yöntemlerdir. Cerrahi yöntemler özellikle tiroid bezinde nodüller veya kanser şüphesi bulunan hastalarda tercih edilmektedir. Ayrıca ilaç tedavisinin yan etkilere neden olduğu, guatrın aşırı büyüdüğü durumlarda da cerrahi yöntemler tercih edilmektedir. Diğer bir yöntem olan radyoaktif iyot tedavisinde ise aşırı hormon salgılayan tiroid bezi dokusu hedef alınır. Radyoaktif iyot yaydığı radyasyon sayesinde aşırı aktif tiroit dokusunu yıkmaya başlar. Böylece tiroid bezi küçülür ve tiroid bezi hormonları normal seviyelere döner. Uygulanan tedavi yöntemlerine göre sonrasında tekrarlama riski bulunmaktadır.

    Koru sağlık ekibi olarak sizin için hazırladığımız bu yazımızda Graves hastalığı ile ilgili en çok merak sorular hakkında detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Graves hastalığı ile ilgili daha fazla bilgi alabilmek ya da muayene olabilmek için sitemiz üzerinden randevu alarak konusunda uzman ve deneyimli doktorlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Göksun AYVAZ
    Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

    Prof. Dr.

    Göksun AYVAZ

    Koru Ankara Hastanesi

    Mina GülfemKAYA
    Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

    Uzm. Dr.

    Mina Gülfem KAYA

    Koru Ankara Hastanesi