Anafilaksi Nasıl Tedavi Edilir?
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Anafilaksi Nasıl Tedavi Edilir?

    Anafilaksi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    Anafilaksi, boğazın, dilin, dudakların, yüzün veya vücudun diğer kısımlarının şişmesine neden olan şiddetli bir alerjik reaksiyondur.

    Anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektiren akut yaşamı tehdit eden bir durumdur. Yiyeceklere, böcek sokmalarına, ilaçlara, latekse veya diğer maddelere alerjisi olan kişilerde ortaya çıkabilir.

    Anafilaksi, bağışıklık sistemi antijen (bağışıklık tepkisini tetikleyen bir madde) adı verilen bir şeye tepki verdiğinde ortaya çıkar. Bunun nedeni, bağışıklık sisteminin antijene daha önce maruz kalmasıyla duyarlı hale gelmesidir. Bağışıklık sistemi aynı antijenle tekrar karşılaşırsa hızlı tepki verecek ve kurdeşen, kaşıntı, hırıltılı solunum, nefes darlığı, kusma, ishal, karın ağrısı ve bayılma gibi belirtilere neden olacaktır.

     

    Anafilaktik Şok Nedir?

    Anafilaktik şok, alerjik bir reaksiyonun neden olduğu hayatı tehdit eden bir durumdur. Anafilaktik şoktan mustarip kişiler genellikle hemen acil tedaviye ihtiyaç duyarlar.

     

    Anafilaksi Belirtileri

    Anafilaksiden muzdarip olabileceğinizi düşünüyorsanız, derhal tıbbi yardım alın. Ayrıca her zaman yanınızda bir EpiPen taşımalısınız. Bu cihaz, anafilaksi semptomlarını durdurmaya yardımcı olacak epinefrin içerir.

     

    Anafilaksinin Nedenleri ve Risk Faktörleri

    Anafilaksi, bağışıklık sistemi alerjenlere histamin adı verilen kimyasalları salarak tepki verdiğinde ortaya çıkar. Histamin, sıvının dokulara salınmasını tetikleyerek şişmelerine neden olur. Bazı durumlarda, bu şişmiş dokular hava yollarını tıkar ve nefes almada güçlüklere neden olur.

     

    Anafilaksi Tedavi seçenekleri

    Sizin veya bir başkasının alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal tıbbi yardım almalısınız. Bu, gerekirse 112'yi aramayı içerir. Ayrıca her zaman yanınızda bir EpiPen taşımalısınız.

     

    Anafilaksi Hangi Bölüm Bakar?

    Anafilaksi acil bir rahatsızlık olduğu için hastanelerin acil servisleri bakmaktadır. Ayriyeten diğer zamanlarda Alerji bölümleride bakar.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 30.09.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     
    Göksun AYVAZ
    Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

    Prof. Dr.

    Göksun AYVAZ

    Koru Ankara Hastanesi

    AfruzBABAYEVA
    Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

    Uzm. Dr.

    Afruz BABAYEVA

    Koru Ankara Hastanesi