Savant Sendromu Nedir?
Psikiyatri

Savant Sendromu Nedir?

    Savant Sendromu Nedir?

    Savant sendromu, insanların hayatlarının bir alanında olağanüstü bir yeteneğe sahip oldukları nadir bir durumdur.

    Savant sendromu, her 2 milyon kişiden sadece 1'ini etkileyen çok nadir bir durumdur. Savant sendromlu kişiler, müzik, matematik, sanat, spor veya dil gibi belirli bir beceri için olağanüstü bir yeteneğe sahiptir.

     

    Savant Sendromu Çeşitleri

    Savantların en yaygın biçimi savantizmdir

    Savantların iki ana formu vardır: savantizm ve hipertimestik sendrom. Savantizm, yüksek düzeyde entelektüel işleyiş ile karakterize edilirken, hipertimistik sendrom, düşük düzeyde entelektüel işleyiş ile karakterize edilir.

    Savantizme sahip insanlar yüksek bir IQ'ya sahiptir ve müzik aletleri çalmak veya karmaşık tasarımlar çizmek gibi karmaşık görevleri yerine getirebilirler.

    Savantizm genellikle otizm spektrum bozukluğu (OSB) ile ilişkilidir, ancak OSB'si olan herkes aynı zamanda savant becerileri sergilemez. Aslında, OSB'li bazı insanlar hiç bir savant becerisi sergilemezler. Bununla birlikte, savant becerilerinin OSB olanlarda olmayanlara göre daha yaygın olduğunu gösteren kanıtlar vardır.

    Savantizme genellikle erken çocukluk döneminde beyin hasarına neden olur.

    Savantizm tipik olarak 5 yaşından sonra teşhis edilir. Olağanüstü hafıza, matematiksel beceri, sanatsal yetenek, müzikal yetenek veya dil yeterliliği gibi üstün entelektüel işleyiş ile karakterizedir. Savantları olan insanlar, bildiklerini ve anladıklarını iletmekte zorlanırlar. Ayrıca sosyal etkileşimler ve duygusal düzenleme ile ilgili zorluklar yaşayabilirler.

    Savantizm, hipertimistik sendrom olarak da bilinir

    Savantizm genellikle otizm spektrum bozukluğu ile ilişkilidir. Ancak, OSB olan herkes savant becerileri geliştirmeyecektir. Savantizm, epilepsi, beyin hasarı ve travmatik beyin hasarı gibi diğer nörolojik bozukluklarda da görülür.

    Savantları olan insanlar tipik olarak üstün hafızaya, görsel algıya, matematiksel hesaplamaya, müzik becerisine, sanatsal yeteneğe veya dil becerilerine sahiptir. Ayrıca spor, sanat, bilim veya teknolojide sıra dışı yeteneklere sahip olabilirler.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 21.10.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    Cahit PEKYARDIMCI
    Psikiyatri

    Uzm. Dr.

    Cahit PEKYARDIMCI

    Koru Ankara Hastanesi

    Mehmet EnverANALAN
    Psikiyatri

    Uzm. Dr.

    Mehmet Enver ANALAN

    Koru Ankara Hastanesi