Pankreas Kanseri Tanı ve Tedavisi
Gastroenteroloji

Pankreas Kanseri Tanı ve Tedavisi

    Pankreas Kanseri Tanı ve Tedavisi

    Bu belirti ve semptomlar nedeniyle, doktor hastanın pankreas kanseri olduğundan şüphelenebilir ve daha ileri tanı testleri yapmaya karar verebilir. Hem karında ele gelen bir tümörün varlığı hem de karaciğer büyümesinin varlığı bir hastada kanser şüphesini tetiklemesi gereken belirtilerdir.

    Karın ultrasonografisi, tomografi, manyetik rezonans görüntüleme veya pozitron emisyon tomografisi gibi görüntüleme teknikleri, hastalığın evresini teşhis etmek ve belirlemek için gereklidir. Pankreas, mide ve karaciğer tarafından görülemediğinden, ultrason yoluyla görüntülenmesi zor olabilir.

    Bu, ağız tarafından konumlandırılan ve endoskopik ultrasonografide kullanılmak üzere adlandırılan EUS (endoskopik ultrasonografi) adı verilen küçük bir tüp kullanılarak mideden pankreasın incelenmesini mümkün kılar. Diğer bir yöntem ise endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) olarak adlandırılır.

    Ağızdan bir tüp sokarak ve safra ve pankreas kanallarına belirli bir boya enjekte ederek pankreasın bir resmini oluşturmayı içerir. MRCP (Manyetik rezonans kolanjiyopankreatografi) Bir diğer tanı yöntemi olan manyetik rezonans görüntüleme (MRI), pankreas dokusunu incelemek için kullanılabilir.

    Potansiyel olarak kötü huylu bir tümörün kesin teşhisi bazen diğer görüntüleme teknikleriyle birlikte endoskopik biyopsi kullanılarak elde edilebilir. Biyopsiden elde edilen doku, alt tipi belirlemek için patolojik ve moleküler olarak analiz edilir ve tedaviyi koordine etmek için evreleme kullanılır.

    Ca19-9, bir hastanın pankreas kanseri tedavisine ne kadar iyi yanıt verdiğini değerlendirmeye yardımcı olabilecek bir kan testidir. Öte yandan, bu belirtecin normal seviyelerini gösteren kanseri vakaları da vardır.

    Pankreas kanserini erken evrelerinde teşhis etmek, esas olarak erken evrelerde tipik olarak hiçbir uyarı belirtisi olmaması gerçeğinden dolayı zor olabilir. Sonuç olarak, kanser genellikle tespit edilmeden önce önemli bir süre yanlış teşhis edilir.

    Tümör büyükse veya hastalık vücudun diğer bölgelerine yayılmışsa kanser tedavisi daha zor olacaktır. Kanseri, her biri belirli bir tedavi stratejisi gerektiren çeşitli biçim ve aşamalarda gelir. Tedavi yöntemi hastanın yaşını, genel sağlığını ve ilgili organ fonksiyon testlerinin bulgularını dikkate almalıdır.

     Radyasyon tedavisi, sistemik tedavi ve cerrahi, kanseri hastaları için mevcut üç temel tedavi seçeneğidir. Sistemik tedavi genellikle üç ana sütundan oluşur:

    • Kemoterapi
    • Hedeflenen ilaçlar (akıllı kimyasallar olarak da bilinir)
    • İmmünoterapiler (bağışıklık sistemi için etkili tedavi)

    Hastalığın erken evrelerinde kanseri tedavisi tek bir modaliteden oluşabilir, ancak daha sonraki aşamalarda hastalar bir tedavi kombinasyonuna ihtiyaç duyabilir.

    Pankreas kanser teşhisi sıklıkla ameliyat gibi tedavi seçeneklerinin daha kısıtlı olduğu geç bir aşamada ortaya çıkar. Pankreasın başında kanser teşhisi konulursa, pankreasın çıkarılması için Whipple ameliyatı olarak bilinen kapsamlı bir prosedür uygulanacaktır.

    Bu kapsamlı işlem sırasında pankreas başı, duodenumun bir kısmı, safra kesesi, safra kanalının bir bölümü ve bölgedeki lenf düğümleri çıkarılabilir. Mide ve pankreasın kalan bileşenleri bir araya getirilir. Pankreasın diğer bölümlerinde bulunan tümörleri çıkarmak için cerrahi de kullanılabilir.

    Tam bir pankreatektomi geçirmiş hastalar, hayatlarının geri kalanında ekzojen insülin ve pankreas enzim replasmanına güvenirler. Kanserinin cerrahi tedavisi sırasında pankreasa yakın büyük kan damarlarından rutin olarak kaçınılır.

    Tıp teknolojisindeki son gelişmeler nedeniyle, kanser teşhisi konan bireylerin beş yıllık sağkalım oranlarında bir iyileşme olmuştur. Kanserinin erken evrelerinde yakalandığında tedaviye olumlu tepki verme olasılığı daha yüksektir. Yeni keşfedilen veya yaratılan birçok sistemik tıbbi ilaç üzerinde klinik araştırmalar yürütülmektedir.

    Sizde veya aile üyelerinden birinde kanser öyküsü varsa, yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi biri sizde varsa veya ailenizde hastalık öyküsü varsa, muayene olmayı ertelememelisiniz. Kanser tedavisi ile ilgili tüm endişelerinize cevap almak için multidisipliner profesyonel kadromuzun bir üyesi ile görüşmek için lütfen randevu alınız.

    Pankreas Kanseri Nedir?

    Kanserin teşhis edilmesinin çok zor olduğu ve tedavisinin çok daha zor olduğu iyi bilinmektedir. Araştırma ve istatistiklere göre kanser, dünyanın herhangi bir yerinde bulunabilecek en ölümcül dördüncü hastalık türüdür.

    Kanser, pankreastaki hücreler mutasyona uğradığında ortaya çıkar ve bu da hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bozulmasına ve çoğalmasına neden olur. Bu anormalliklerin bir sonucu olarak, pankreas kütlesinin oluşumu ve normal işleyen hücrelerin ölümü ve işlev bozukluğu ortaya çıkar. Zamanında tanınıp tedavi edilmezlerse bu değişen kanser hücreleri pankreasa yakın diğer organlara göç etme potansiyeline sahiptir.

    Pankreasın ekzokrin hücreleri sıklıkla kanserli büyümelerin odak noktasıdır. Bu duruma tıp alanında adenokarsinom (ekzokrin kanser) denir. Kanser hastalarında adacık hücrelerinin habis dönüşümünün nispeten nadir bir olay olduğu keşfedilmiştir. En yaygın kanser türü endokrin sistemi etkileyen kanser türüdür. Kanser, pankreasın nöroendokrin hücrelerini veya organın hormon üreten bölümünü etkiler.

    Kanser tedavisi alanında kaydedilen ilerlemelere rağmen, günümüzde kanserin tedavi edebilecek bir farmakolojik tedavi bulunmamaktadır. Sonuç olarak, kanser tedavisinde cerrahi bir yöntem olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Hastanın yaşı ve tanı ile tedavi arasındaki süre önemlidir.

    Pankreas Kanserinin Nedenleri

    Bu kanserin kesin nedeni hala tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, sigaranın kanseri gelişimi için en önemli risk faktörlerinden biri olduğu zaten yaygın bir bilgidir. Öte yandan, obezite ile savaşanların kanser geliştirme riski daha yüksektir.

    Tütün kullanımı, teşhis edilen tüm kanser vakalarının yüzde otuzundan sorumludur. Diyabetin kanserin teşvik edip etmediği konusunda çok çeşitli görüşler vardır.

    Başka bir deyişle, bu kişinin ailesinde kanser öyküsü varsa, bu kişinin de hastalığa yakalanması oldukça olasıdır. Yaş ile kırılganlık arasında önemli bir ilişki vardır. Meyve ve sebzelerin yokluğu gibi kötü beslenme koşullarının varlığı, kanser riskinin artmasıyla ilişkilidir.

    Öte yandan, aşırı kilolu veya çevrelerindeki kimyasallara maruz kalanlarda kansere yakalanma riski daha yüksektir. Pankreatitin şiddeti ve kansere yakalanma olasılığı, hastalık ilerledikçe artar.

    Pankreas Kanseri Türleri

    Cerrahi prosedürler, rezektabl kanserin etkili bir şekilde ortadan kaldırabilir. Sadece hemen bitişik bölgelere yayılan bir kanser türü var. Yaygın metastatik kanseri olarak bilinen bir kanser alt tipi vardır. Genellikle "tekrarlayan" olarak bilinen kanserin geri dönme olasılığı da vardır.

    Cerrahi olarak tedavi edilebilen kanser vakalarında işlem sırasında tümör çıkarılır. Pankreas tümörü ameliyatla başarılı bir şekilde çıkarılsa bile, gelecekte kanserin tekrar ortaya çıkma olasılığı vardır. Kemoterapi genellikle kanseri tedavi etmek için cerrahi prosedürlere ek olarak kullanılır.

    Bir hastanın kanser, metastaz yaptığında veya vücudun diğer bölgelerine yayıldığında ileri bir aşamaya ulaştığını söylüyoruz. Tümörün doğası gereği cerrahi olarak çıkarılması bir seçenek değildir. Bunun gibi bir senaryoda iki seçenekten biri mevcuttur: Ya ince bağırsak fiziksel olarak kontrol edilebilir ya da tıkalıysa safra kanalı açılabilir.

    Kanser metastaz yaptığında, zaten diğer organlara yayılmıştır ve cerrahi artık hastalığın tedavisi için bir seçenek değildir. Bu, akciğerleri, karaciğeri, kemikleri, mideyi ve diğer iç organları içerir. Radyasyon bile tek başına bu durumu tedavi edemez. Pankreasın ötesine yayılan pankreas kanserlerine metastatik denir.

    Çoğu durumda, kemoterapi metastatik pankreas kanserinin tedavisinde etkilidir. Bu tedavi sayesinde hastanın ömrünün uzatılması amaçlanmaktadır. Kanser çeşitli şekillerde tekrarlayabilir. Cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra tekrar tekrar tam yerine dönen kanserlerdir. Kemoterapi, bu tür kanser için etkili bir tedavi seçeneği olabilir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."