Lazerle Göz Ameliyatı
Göz Hastalıkları

Lazerle Göz Ameliyatı

    Göz hastalıkları, gözün merceğinde yaşanılan herhangi bir sorun ile meydana gelmektedir. Her yaş grubunun yaşayabileceği ve cinsiyet fark etmeyen hastalıklardır. Miyop, astigmat, hipermetrop gibi göz hastalıkları lazerle göz ameliyatı sayesinde tedavi edilebilmektedir. Göz hastalıkları kişilerin görme kabiliyetlerinde olumsuzluklara neden olmaktadır. Göz hastalığı olan kişiler de bulanık görme, uzağı ya da yakını net görememek ya da sürekli olarak göz ağrısı şikayetleri görülmektedir. En sık görülen göz hastalıkları ve kişiye verdiği etkiler ise şöyledir;

    • Hipermetrop; Yakını görememe durumudur.
    • Astigmat; Hem uzağı hem de yakın mesafeyi bulanıp olarak görme durumudur.
    • Miyop; Uzağı görememe durumudur.
    • Katarakt; Göz merceğinin yapısını kaybetmesi ile oluşan buğulu görme ya da görememe durumudur.

    Yukarıda belirtilen göz hastalıkları içerisinde katarakt lazer ve ilaç tedavisi ile tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Kataraktın tedavisi yalnızca katarakt ameliyatı ile yapılabilir.

    Lazerle Göz Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanır ?

    Miyop, hipermetrop ve astigmat hastalığı bulunan kişiler ise lazerle göz ameliyatı olarak tedavi olabilir. Lazerle göz ameliyatı sayesinde kişiler göz hastalıklarından kısa bir süre içinde kurtulur ve görme kabiliyeti en iyi hale getirilir. Lazerle göz ameliyatı sayesinde kişiler gözlük ve lens kullanımını bırakabilir. Gözün net bir şekilde görmesini sağlamak için yapılan ameliyat, görme bozukluğunun nedenine bağlı biçimde gerçekleştirilir. Göz hastalıkları ihmal edilmemesi gereken hastalıklardır, göz bozukluğu sürekli ilerleyebilir ve tedavisi imkânsız hale gelebilir. Göz bozukluğunun tedavi edilebilmesi için öncelikle göz hastalığının teşhisi önemlidir. Lazerle göz ameliyatı olabilecek kişiler hastalığı körlüğe yol açmamış ve çok fazla ilerlememiş kişilerdir. Göz kapağı çok fazla düşük olan ya da göz yapısı normalden küçük olan hastalar lazerle göz ameliyatı olamayabilir. Kişinin göz yapısı, lens takmaya ve ameliyat olmaya müsait değilse uzun süreli ve düzenli olarak gözlük kullanmalıdır. 18 Yaşından küçük olan kişilerde herhangi bir göz hastalığı için lazerle ameliyat olmaz. Göz hastalığı bulunan kişilerde genelde aynı şikayetler görülür bu şikayetler;

    • Uzağı veya yakını net görememe
    • Sürekli olarak yaşanan göz, baş ve boyun ağrıları.
    • Gözlük ve lens kullanımında rahat edememek ve sorunlar yaşamak.
    • Gözlerin kaşınması ve bulanık görmenin sürekli devam etmesi.
    • Gözlerde oluşan kırmızı kan damarları

    Göz hastalıkların da kullanılan teknolojinin ilerlemesi ile gerçekleşen yeni tedavi yöntemleri birçok hastalığa çare olmuştur. Göz yapısı müsait olan, kronik hastalığı bulunmayan, uzağı ve yakını sağlıklı biçimde görememe şikayetlerine sahip olan hastalar lazerle göz ameliyatı sayesinde kolayca tedavi olabilmektedir.

    Göz Hastalıklarının Nedenleri Ve Tedavisi

    Göz hastalıkları, her yaşta görülebilen hastalıklardır, doğuştan olmayabilir ve sonradan oluşabilirler. Vücutta beliren her hastalığın bir nedeni vardır, gözlerde belirli nedenler dolayısıyla hastalanır. Göz hastalıkları birkaç çeşitte olabilir, aynı kişi birden fazla göz hastalığını da taşıyabilir. Görme yetisinde bozulma olaylarını özetleyen göz hastalıklarının nedenleri ise şunlar olabilir;

    • Hipertansiyon, tansiyon, şeker gibi kronik hastalıklar.
    • Genetik etkenler (ailede hastalığın var olması).
    • Bilgisayar, telefon gibi teknolojik cihazlarla çok fazla ilgilenmek.
    • Göz sağlığına zarar veren gözlükler kullanmak.
    • Göze bilinçsiz ilaç sürmek veya damla damlatmak.
    • Gerek duyulmadığı halde renkli ya da şeffaf lens kullanmak.
    • Uzun süre güneşe bakarak çalışmak.
    • Gözü etkileyebilecek işlerde çalışmak (sanayi işleri, kaynak işleri, boya ve tekstil işleri).
    • Sürekli makyaj yapmak ve temizlememek.
    • Yaşlanma

    Göz hastalıkları belirtilen nedenler ve daha birçok neden ile ortaya çıkabilir. Tüm bu nedenler kişilerin miyop, astigmat ya da hipermetrop olmasına yol açabilir. Lazerle göz ameliyatı körlük derecesine ulaşmamış tüm hastaları tedavi edebilecek ve görme yetisindeki azalmayı geri getirebilecek bir tedavidir. Lazerle yapılan ameliyatlar kişilerde oluşan göz hastalıklarına kesin çözüm ameliyatlardır. Ameliyat kısa bir sürede gerçekleştirilirken hastalar ameliyat sonrasında en hızlı şekilde iyileşme göstermektedir.

    Lazerle Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Göz hastalıklarında kesin çözüm olarak görülen lazer ameliyat, gelişen tıp teknolojileri ile gerçekleştirilen bir ameliyattır. Lazerle göz ameliyatları tüm dünyada uygulanabildiği gibi en sağlıklı sonuçların da elde edildiği ameliyatlardır. Göz sağlığının bozuk olduğu, gözlük ve lens kullanmak zorunda olan kişilere önerilen lazerle göz ameliyatı belirli durumlarda yapılamayabilir. Hastanın 18 yaşından küçük olması ameliyata engeldir. 18 Yaşını doldurmuş ve ameliyat için uygun görülen kişilerin göz bozuklukları lazer ameliyat ile tedavi edilebilir.

    Lazerle Göz Ameliyatı Kimlere Yapılmaz ?

    Düşürülemeyen tansiyonu olan hastalar ya da şeker hastalığı olan hastalar kronik rahatsızlıklarından dolayı lazer ameliyatından yararlanamaz. Gözlerin tüm vücuda bağlı olması ameliyat için gerekli bazı sağlık koşulları istemektedir. Ameliyat yapılacak hastalar, doktor muayenesi ile karar verilebilen hastalardır. Lazer ameliyatı yapılacak hasta da panik atak gibi psikolojik ve vücudu etkileyen hastalıkların bulunması da ameliyata engel olabilir. Hasta ameliyat esnasında tam uyutulmaz bu nedenle belirli hastalıklara sahip kişiler ameliyat öncesi hafif dozlu sakinleştiriciler aracılığıyla rahatlatılabilir.

    Lazerle göz ameliyatı için öncelikle göz sağlığı bozuk kişinin gözüne damla damlatılır. Damla hastanın gözünün büyümesini sağlar aynı zamanda da uyuşturur. Solüsyon dökülen ve rahatlatılan göz lazer aletinin altına gelecek biçimde hasta yatırılır ve gözün etrafı temizlenir. Hasta gözüne lazer işlemi uygulanırken acı duymaz. Çok heyecanlanan ya da öncesinde panik atağı olduğu bilinen hastaların ameliyatları için sakinleştirici kullanılabilir ve ameliyat süreci kolaylaştırılabilir. Lazer işlemi için hastanın gözü ekartör adı verilen bir cihazla gerektiği kadar açılır, bu sayede hasta gözünü kırpıştıramaz.

    Lazerle Göz Ameliyatı Ne Kadar Sürer ?

    Lazerle göz ameliyatı en fazla 10 dakika süren bir ameliyattır, hastalar ameliyat esnasında ağrı ve acı da hissetmezler. Ameliyat sonrasında hasta direkt olarak ayağa kalkabilir ve günlük yaşamına yavaş yavaş dönebilir. Korneanın tıraşlanması olarak adlandırılan lazer işlemi hastanın göz numarasını düzelterek tedavi etmektedir. Yakın ve uzağı görememek gibi sorunlar yaşayan kişiler için uygulanan bu ameliyat, en kolay ve en doğru tedavi yöntemlerinden biridir. Kesin ve kalıcı çözüm sağlayan lazer işlemi hastaların göz rengine ya da göz yapısına zarar vermemektedir ve herhangi bir değişime neden olmamaktadır. Ameliyat sonrasında hasta lens ve gözlük kullanımını tamamen bırakabilir. Lazerle göz ameliyatı uygulanacak hastalar, ameliyat öncesi çeşitli tetkikler yaptırmak durumundadır. Yapılan tetkiklerde bir sorun görülmesi halinde kişiye lazer işlemi yapılamaz. Lazerle göz ameliyatı her iki göz içinde yapılabilir ancak iki göz aynı anda ameliyat edilemez. Hastanın günlük yaşamını etkilememek adına gözler iyileşme aralıkları ile ayrı ayrı ameliyat edilebilir.

    Lazer Ameliyatı Sonuçları

    Lazerle göz ameliyatı, göz bozukluğu saptanan kişilerde belirli bulguların olumlu görülmesi ile yapılabilen ameliyattır. Lazerle gözlerin tedavi edilebilmesi için hastaların göz numaraları son iki yıl içinde değişim göstermemelidir. Göz bozukluğu yaşayan ve devamlı olarak gözlük gibi görme araçları kullanan hastaların her biri ameliyat olmaz. Göz kapaklarının normalden dar ve küçük olması lazer işlemi için olumsuz bir durumdur ve bu durumlarda ameliyat gerçekleşmez. Miyop, hipermetrop ya da astigmat hastası olan kişiler doktorun uygun görmesiyle birlikte ameliyat olabilirler. Ameliyat oldukça kısa sürer ve hasta uyanık kalır. Ameliyat sonrasında hastanın yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak en geç bir hafta içinde normal yaşama dönülebilir.

    Lazerle göz ameliyatı olan kişiler ameliyat sayesinde tüm göz bozukluklarından arınmış olur. Lazer işlemi yalnızca katarakt hastalığında kullanılamayan ancak geriye kalan birçok göz hastalığında tedavi yöntemi olan işlemdir. 65 Yaş ve üstü hastalara genellikle lazerle göz ameliyatı uygulanamaz. Göz kapaklarında oluşan deformasyonlar ve hastaların sağlık durumu ameliyata engel olabilir. Göze dokunmadan, acı ve ağrı hissetmeden son derece hızlı ve sağlıklı şekilde yapılan lazerle göz ameliyatı göz sağlığı için en uygun yöntemlerden biridir. Ameliyat sonrasında ilk 36 saat hastalar yanma, batma, kaşıntı ya da hala bulanık görme gibi sorunlar yaşayabilir ancak bu her hasta için geçerli değildir. Hastalar ameliyat sonrasında en fazla dört gün içinde araba kullanabilir duruma gelebilir. Hastaların gözü ameliyat sonrası kapatma gerektirmez, lazer ışınlar aracılığıyla son teknoloji kullanılarak yapılan ameliyat hastaya hiçbir zorluk yaşatmaz.

    Lazerle göz ameliyatı için cinsiyet önemli değildir, uygun şartlar bulunduğunda hasta 18-65 yaş arası olduğunda ve göz numarası en az iki yıldır büyüme yaşamadıysa ameliyat yapılabilir. Gözlerin sağlığına geri kavuşmasını sağlayan ameliyat sonrasında gözlere iyi bakılmalıdır. Uzun süre teknolojik aletlere bakmak, sağlıksız ve uygun olmayan gözlükler kullanmak ya da sürekli olarak makyaj yapmak göz sağlığına zarar verir. Gözlere gereksiz yere damla ve krem kullanılmamalıdır, kirli eller ile gözlere temas edilmemelidir. Lazerle göz ameliyatı uzak ve yakın görme sorunu olan hastalar için uygulanan kesin çözümler getiren ilerleyen tıp teknolojilerinden biridir.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu