Katarakt Tedavisi
Göz Hastalıkları

Katarakt Tedavisi

    Katarakt ameliyatında akıllı lens yerleştirilerk daha üstün  bir yakın, orta ve uzak mesafe görüşüne sahip olabilirsiniz.

    Katarakt görme azalmasına neden olan lens kesifleşmesidir. Katarakt çoğu kez yavaş gelişir, bir veya iki gözü etkileyebilir. Renklerin soluklaşması, bulanık veya çift görme, hareli ışık, parlak ışık rahatsızlığı ve gece görüş azlığı gibi belirtileri olabilir, bunlar da okuma, araba sürme ve yüzleri tanıma  zorluğuna sebep olabilir. Katarakt az görme nedeniyle düşme ve depresyon riskini arttırabilir.

    Katarakt en çok yaşlanmayla ilgili olsa da ayrıca travma ve radyasyona maruz kalma, doğuştan veya başka sebepten dolayı göz operasyonu sonrası da gelişebilir.

    Risk faktörleri arasında diabet, sigara, uzun süreli gün ışığına maruz kalma ve alkol sayılabilir.

    Kataraktın altta yatan mekanizması lenste protein kümelerinin veya sarı-kahve pigmentlerin birikmesiyle ışığın gözün arkasındaki retinaya geçişini engeller.

    Kataraktın önlenmesi, güneş gözlüğü kullanılması, geniş kenarlı şapka takma, lifli sebze ve meyve yenilmesi ve sigara içilmemesiyle mümkün olur.

    Erken safhada gözlük kullanılabilir, ilerleyen durumda ameliyatla bulanık lensi çıkartıp yerine suni göz içi lensi yerleştirmek en etkili tedavidir.

    Kataraktın çeşidine göre belirtiler değişir, nükleer veya kahverengi kataraktta uzak görme azalır. Arka subkapsüler kataraktta genellikle kamaşmadan şikayet ederler.

    Doğuştan kataraktlar zamanında ameliyat edilmezse ambliyopiye (tembelliğe) sebep olurlar.

    Son gelişmeler katarakt ameliyatını her zamankinden daha populer yapmıştır. Modern katarakt ameliyatı sadece bulutlu lensi değiştirmekten çok ötesini yapar. Bugünkü teknikler daha güvenli, daha konforludur ve sizin uzak ve yakın görme bozukluğu veya astigmatizmanızı düzeltir. Aslında gözlük ve kontakt lensinizden de kurtulabilirsiniz.

    Modern fakoemülsifikasyon ameliyat tekniği şu şekilde uygulanır: Ameliyat öncesi pupil (göz bebeği) damla ile genişletilir. Ameliyat odasında göz povidon-iyodur ile steril hale getirildikten sonra drape denen örtü ile örtülür. Kapak spekülüm ile açık tutulur. Ameliyat mikroskobu uygun pozisyona getirilir ve ameliyata başlanır.

    Korneaya parasentez veya sideport insizyonu (kesi) yapılır. Bu küçük insizyondan OVD denen viskoelastik sıvı , gözün diğer yapılarının korunması ve ana kesi hazırlanmasında globun stabilizasyonu için ön kamaraya enjekte edilir. Ana kesi kullanılacak fako ucu ve sleeve  genişliğine göre (1.8-2.8 mm aralığında) yapılır.

    Dikişsiz ameliyat amacıyla ana kesi multiplanar (kademeli) yapılır. Bu şekilde sızıntı olmaz. Sonra kapsuloreksis denen, lens ön kapsülünde sirküler kontinü açıklık oluşturulur. Sonra fako probu göz içine sokularak lens emülsifiye ve aspire edilir.

    Bütün lens aspire edildikten sonra arka kapsül veya kapsüler bag yerleştirilecek lens için yuva teşkil eder. Fako cerrahisinde femtosaniye lazer destek için kullanılabilir. Ana kesi oluşturulması, kapsuloreksis ve lensin  parçalara bölünme işlemleri yapılabilir ve sonucun daha iyi olmasını sağlar.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 23.06.2020 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu