Akıllı Lens
Göz Hastalıkları

Akıllı Lens

    Görme bozuklukları günümüzün en çok rastlanılan rahatsızlıklarından biridir. Bilgisayar, telefon ve televizyon ışıklarına çok fazla maruz kalan bireylerde göz rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ve elektronik aletlerin çoğalmasıyla özellikle çocuklarda erken yaşta görme bozuklukları meydana gelmektedir. Bu bozukluklar beraberinde birçok tedaviyi de getirmektedir. Bu tedaviler gözlük takma, lens takma ve ameliyat gibi şekillerde olmaktadır. Görme bozukluğu olan kişinin en rahat şekilde kullandığı ve tercih ettiği yöntem lens olmaktadır. Lensler de kendi aralarında göz bozukluğuna göre değişmektedir. Bu seçeneklerden biri de akıllı lens (göz içi mercek) olmaktadır. Özellikle son zamanlarda tıp terimleri arasına giren bu lens türü hastalar arasında sıkça konuşulmaya başlanmıştır. Görme bozukluklarına yeni bir soluk kazandıran akıllı lensler görme rahatsızlıklarını ciddi derecede iyileştirme yönünde önemli bir adım olmuştur.

    Akıllı Lens ve Mercek Çeşitleri

    Halk arasında oldukça yaygın olan ve belirli bir yaştan sonra çok fazla karşılaşılan katarakt sorunlarına çözüm bulma amaçlı lensler kullanılmaya başlanmıştır. Toplumda akıllı lens (göz içi mercek) adını alan bu lens türü oftalmolojide tıbbi olarak multifokal ve trofikal olarak bilinmektedir. Bu lensler çok odaklı olan göz içi lensleridir. Bu çok odaklı göz içi lensler uzun sürelerden beri katarakt ameliyatlarında güvenle kullanılmaktadır. Göz içi lensleri odakları bakımından 3’e ayrılmaktadır. Bunlar: Monofokal tek odaklı lensler, Multifokal çok odaklı lensler ve trifokal 3 odaklı lenslerdir.

    1: Monofokal tek odaklı lensler; Katarakt ameliyatlarında kullanılmaktadır. Ameliyattan sonra birey uzak nesneleri görmek için gözlüğe ihtiyaç duymamaktadır. Ancak yakın nesneler ve kitap okuma durumlarında yakın gözlüğü kullanmak durumunda kalabilmektedirler. Çoğunlukla başarıya ulaşmaktadır. Gözlük kullanımı zorunlu değildir.

    2: Multifokal çok odaklı lenslerde ameliyattan sonra oldukça rahatlık yaşanmaktadır. Bu ameliyattan sonra hem yakını hem de uzağı rahatlıkla görmek mümkündür. Kitap okumak için yakın gözlüğü takmaya gerek duyulmamaktadır. Ayrıca televizyon ve bilgisayar da rahatlıkla gözlüksüz kullanılabilir. Hastanın oldukça memnun kaldığı bir akıllı lens (göz içi mercek) operasyonu olmaktadır.

    Hangi mercek çeşidinin hangi hastaya uygun olacağı ameliyattan önce yapılan detaylı tetkikler ile anlaşılmaktadır. Doktor tarafından ilk muayenede anlaşılan bu durum hem hastanın göz yapısı hem de yaşı ile alakalı değişmektedir.

    Göz İçi Mercek Nedir?

    İnsan doğası gereği gözlerinde saydam bir lens bulunmaktadır. Sağlıklı bireylerde bu lens bakacağı yere göre odak değiştirmektedir. Yapısı gereği elastik olan bu lensler yakına veya uzağa bakıldığında odağını buna göre değiştirmektedir. Bakılacak yönün uzaklığına göre bir odak oluşturan bu lensler gün geçtikçe esnekliğini kaybedebilmektedir. Gözdeki bu doğal lens, esnekliğini kaybettikçe yakını odaklayamaz hale gelmektedir. Normal şartlarda şekil değiştiren bu lens yakın nesneleri görmede sıkıntı yaşar ve katarakt oluşumu başlar. Çoğunlukla 40 yaştan sonra esnekliğini kaybeden bu lens yenisi ile değiştirilebilir özellikte olmaktadır. Kullanılabilir özelliğini ve esnekliğini kaybeden doğal lensin yerine göz içi mercek yani akıllı lens (göz içi mercek) takılır ve bireyin tekrar görüş açısının iyileştirilmesi sağlanır. Bu yapay mercek, ameliyat ile değiştirildikten sonra hem uzağı hem yakını hem de ara mesafeleri rahatlıkla görür ve her mesafeye uygun odağı oluşturur. Gözde oluşan bulanıklıklar giderilmiş olur ve her mesafenin görüşünün net olması sağlanır.

    Kalıcı bir çözüm olması hemen hemen her hastanın başvurmasına olanak tanımıştır. Göz içi mercek ameliyatından sonra gözdeki lens bir daha bozulmaz ve katarakt oluşumu engellenir. Diğer ameliyat türlerinin aksine bu merceklerin bir kullanım süresi bulunmamaktadır. Tıbbi operasyonla göze takıldıktan sonra bir daha asla yeni bir katarakt operasyonu geçirilmemektedir. Yani akıllı lens (göz içi mercek) ömürlük olarak nitelendirilmektedir.

    Göz İçi Mercek Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?

    Tıbbi olarak çokça başvurulan göz içi mercek operasyonu her bireye uygulanmamaktadır. Çevresel problemler ve teknolojik aletlerin aşırı kullanımından dolayı bu operasyonların yaşı değişmektedir. Normal şartlarda 40 yaşından sonra oluşumu gözlenen katarakt problemine günümüzde çok daha erken yaşlarda rastlanmaktadır. Akıllı lensler genel olarak 40 yaşını geçmiş bireylere uygulanmaktadır. Uzak veya yakından birini net görememe ya da bazı hastalarda her ikisini de görememe problemi yaşanmaktadır. Bu rahatsızlığı yaşayan 40 yaşını aşmış hastalar bu tedavinin en çok uygulandığı kişilerdir. Çok odaklı lensler takılan bu hastalar tıbbi operasyondan sonra hem uzağı hem de yakını rahatlıkla görmektedirler.

    Diğer bir kullanım yaşı ise 40 yaş öncesi daha genç kesim olmaktadır. Bu yaştaki bireylerde göz numaraları çok büyükse öncelikle lazer tedavisi uygulanmaktadır. Ancak lazer tedavisinin çözüm olamadığı oldukça yüksek göz numaraları olan ve gözlüğe bağımlı yaşayan kesim için uygun olmaktadır. Akıllı lens (göz içi mercek) tedavisi ile bu bireyler görme yetilerini tekrar kazanmakta ve her mesafeye uygun görüşü yakalamaktadırlar.

    Göz içi merceği tedavisinden önce lazer tedavisi görmüş olan bireyler de bulunmaktadır. Bu bireyler lazer tedavisi yaptırdıktan sonra kaliteli bir görme yetisine sahip olamadılarsa akıllı lensleri kullanarak göz sorunundan kurtulabilmektedir. Bazı hastalarda ise sadece katarakt vardır ve katarakt ameliyatı olurlar. Fakat bu operasyon her zaman istenilen sonucu vermemektedir. İstenilen düzeyde bir görme yakalanmadıysa bu kez göz içi merceği operasyonuyla sorunu aşmaları mümkün olmaktadır.

    Akıllı Lens (Göz İçi Mercek) Operasyonu Nasıl Yapılmaktadır?

    Her ameliyatta olabilecek riskler vardır ve göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak bu operasyon, ameliyatlar içinde risk oranı en düşük olan operasyonlardan biridir. Her göze müdahale farklı günlerde yapılmalıdır. Bu müdahalelerin ara süreci bir gün ile bir hafta arasında değişebilmektedir. Bu süreye gözün yapısı veya ameliyatın oluşumu karar vermektedir. Akıllı lens (göz içi mercek) ameliyatı ağrısız ve acısız bir ameliyat olarak bilinmektedir. Oldukça kısa bir sürede yapılan bu ameliyat bazen 10 dakika gibi kısa sürelerde bitirilmektedir. Bu süre her göz için ayrı olarak tutulmaktadır. Ameliyattan önce gözler damla ile uyuşturulur ve ameliyat bu şekilde yapılır. Diğer ameliyatlarda olduğu gibi genel anestezi uygulanmamaktadır. Tabi bu durum her ameliyat için geçerli değildir. Bazen genel anestezinin de gerekli olduğu durumlar olabilmektedir. Operasyondan sonra hastanede yatma gibi durumlara gerek duyulmamaktadır. Ameliyattan sonra doktorun tavsiyesi ile aynı gün içinde taburcu olunabilmektedir.

    Ameliyat esnasında tıbbi ekip tarafından gözün sahip olduğu doğal lens çıkarılmaktadır. Çıkarılan doğal lensin yerine akıllı lens (göz içi mercek) yerleştirilmektedir. Bu lensin gözün yuvasına tam ve doğru şekilde yerleştirildiğinden emin olunmalıdır. Bu işlemler yapıldıktan sonra göz bandajla kapatılır ve tıbbi müdahale sonlanır. Taburcu edilerek evine gönderilen hasta o gün bandajı çıkarmadan yaşamak zorundadır. Ameliyattan sonraki gün hekimin müdahalesiyle gözdeki bandaj çıkarılır ve hasta aynı gün görmeye başlar. Müdahale bittikten ve bandaj çıkarıldığı andan itibaren kişi eski yaşamına hızla dönebilmektedir.

    Birkaç gün sonra yani doktorun belirlediği sürede diğer göze de aynı işlemler uygulanmaktadır. Operasyondan sonra zorunlu kullanımı olan damlalar dışında her şey eski akışına dönmektedir. Hekimin önerisi üzerine haftalık veya aylık olarak kontroller yapılmakta ve gözün geldiği seviye gözlenmektedir.

    Akıllı Lens Fiyatları

    Vücudun en önemli organlarından olan gözün sağlığı oldukça önemlidir. Anlatıldığı üzere tedavisi her ne kadar kolay ve başarılı sonuçlar verse de incelikle ve dikkatle yapılmaktadır. Göz operasyonu yapılmadan önce detaylı incelemeler yapılmalıdır. Bu incelemeler hayati önem taşımakta ve göz sağlığını bir ömür boyunca etkiler nitelikte olmaktadır. Her ne kadar yapımı zor olmasa da işin ehli olmayan ve tecrübesiz ekipler tarafından yapılan müdahaleler kaliteli sonuç vermemektedir. Bu sebeplerden dolayı göz sağlığı için önce akıllı lens (göz içi mercek) operasyonunu yapan yerler araştırılmalı ve hasta görüşlerine önem verilmelidir.

    Yapılan araştırmalar süresince birçok ayrı fiyat ve bilgiye rastlamak mümkün olmaktadır. Bu operasyonların yapımında tıbbi cihazlar önemli rol oynamaktadır. Amerika ve Avrupa’dan gelen bu cihazların ücretleri yüksek olmaktadır. Ancak buralardan gelen cihazlar kaliteli ve başarılı sonuçlara varılmasında oldukça etkili olmaktadır. Yapılan müdahalede hastadan alınan ücretin yarısı tıbbi cihazların ücreti olmakta ve griye kalan yüzde ellilik kısmı ile de diğer masraflar karşılanmaktadır. Ücretler başta yüksek gibi görünse de aslında göz gibi hassas ve önemli bir organ için uygun olmaktadır.

    Bu araştırma süresince pek çok farklı fiyat ile karşılaşmak mümkün olmaktadır. Bu düşük ücretli yerler her ne kadar cazip olarak görünse de kullandıkları cihazlar Hindistan merkezli olup sağlığı tehlikeye atacak cinsten olmaktadır. Akıllı lens (göz içi mercek) cihazları ameliyatın tamamında etkili olduğu için kaliteli olanların tercih edilmesi önemlidir. Bu sebeplerden dolayı fiyatı düşük diye yapılan operasyonlar başarılı sonuçlar vermede yetersiz kalmaktadır. Başarısız geçen tıbbi bir operasyondan sonra tekrar ameliyat gereği duyulabilmektedir. Kalitesiz yapılan müdahaleler göze zarar vermekte ve ikinci veya üçüncü müdahaleleri de gerekli duruma getirebilmektedir. Bu da masraftan kaçmak isterken daha büyük masraflara girilmesine sebep olmaktadır. Kullanılan malzemeler Uzak Doğu veya Hindistan gibi yerlerden geldiğinden dolayı çoğu zaman kullanım ruhsatları da bulunmamaktadır. Ömür boyu gözde kalacak olan lensin en iyi kaliteli olması gereklidir.

    Bu lenslerin fiyatları hem göz yapısına hem de kullanılacak olan merceğin türüne göre de değişiklik gösterebilmektedir. Akıllı lens (göz içi mercek) tedavisi için gerekli yerlere başvurarak operasyon yapılacak yer en uygun şekilde seçilmelidir.

     Akıllı Lens Operasyonunun Önemi

    Akıllı lens (göz içi mercek) tedavisinin en önemli noktası ömür boyu kullanılacak olmasıdır. Sürekli değiştirilmeyen bir tedavi şekli olduğu için en kaliteli ve göze en uygun olanı seçilmelidir. Gözde sağladıkları netlik hem yakın hem uzak hem de ara mesafelerde olduğu için başarılı olarak bilinen bir tedavi yöntemidir. Bilgisayar ve televizyon kullanımı ya da mutfak tezgahına olan mesafede önceden oluşan problemler giderilmiş olur ve her alanda netlik sağlanmaktadır. Gözün içine yerleştirilen merceğin kalitesi ömür boyunca görmedeki kaliteyi belirlemektedir.

    Gözlerde birçok hastalık bulunmaktadır. Bunlar miyopluk, hipermetropluk veya astigmat gibi problemlerdir. Bu görme bozukluklarına sahip kişiler için uygun akıllı lensler bulunmaktadır. Her rahatsızlığa ve her göz yapısına uygun çeşitlerinin olması hastalarının tedavilerinin başarıya ulaşmasında oldukça büyük bir öneme sahip olmuştur.

    Katarakt ile birlikte yaşanan görme bozuklukları akıllı lens (göz içi mercek) tedavisiyle iyileştirilmekte ve ömür boyu rahat bir kullanım sağlamaktadır. Ömürlük bir tedavi olan lens tedavisi için uygun yer ile birlikte uzman bir ekip tarafından operasyonun yapılması önemlidir. Tıbbi operasyondan önce müdahaleyi yapacak olan ekibin geçmişi araştırılmalı ve bu tedavide ulaştıkları başarı seviyesi göz önünde bulundurulmalıdır.  Bunun yanında FDA onaylı malzeme ve cihazların kullanımından emin olunmalıdır. Bu husus ameliyatın başarı oranını arttıracak ve hastanın operasyona güven duymasına olanak sağlayacaktır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 01.06.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu