Katarakt Nedir ?
Göz Hastalıkları

Katarakt Nedir ?

    Katarakt, göz tabakamızın içinde gözümüzün görüntüyü ileten kısmının görüntüyü net olarak iletememesi durumudur. Bu rahatsızlık kişilerin görme işlevini kısıtlı olarak yerine getirmesine sebep olabilmektedir. Gerekli tedaviler uygulanmazsa körlük derecesine kadar ulaşabilen görme kaybı yaşanması olasıdır. Gözümüzün görüntüleri net olarak aktarabilmesi için görüntüyü ileten kısmının da sağlıklı olması gerekmektedir. Bu sebeple göz sağlığının korunabilmesi adına katarakt rahatsızlığına karşı tedbirli olunmalıdır. Katarakt, yaşlılık ile beraber kendisini gösteren doğal bir durumdur. Yaşın ilerlemesiyle beraber Katarakt çözümü de zorlaşmaktadır. Kataraktın oluştuğu ilk zamanlarda yakın gözlüğü katarakt oluşumu başlayan merceğin net görmesini sağlasa da yaş ilerledikçe bu durum işe yaramamaktadır. Katarakt ameliyatı ile yakın gözlüğünden kurtulabilirsiniz.

    Katarakt Türleri Nelerdir?

    Katarakt türleri gelişim düzeylerine göre kendi içinde 3 grupta incelenmektedir.

    1. Yaşlanmaya bağlı olarak oluşan katarakt. Yaşlanma sebebiyle oluşan katarakt türüdür. Yaşın ilerlemesiyle beraber göz merceğinde bozulmalar meydana gelir. Bozulmaların başlamasıyla katarakt tanısı koyabilmek mümkündür. 50 yaşından sonra görülmeye başlanır. Yakın gözlüğü ile geçici olarak bir sonuç alınmaktadır. Katarakt ameliyatı ile yakın gözlüğünden kurtulabilirsiniz. Tedavi edilmediği takdirde görme kaybı noktasına varabilen katarakt türüdür.
    2. Doğuştan meydana gelen katarakt. Doğuştan meydana gelen katarakt bireyin doğumundan itibaren göz merceğinde etkisini göstermektedir. Anne karnında bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyebilecek olaylar bu katarakt türüne sebep olmaktadırlar. Bebeğin doğumu ile teşhis edilebilen bir katarakt türüdür. Tedavi edilmediği takdirde göz tembelliği gibi ciddi bir görme sorununa yol açabilmektedir.
    3. Hastalıklara veya kimyasallara bağlı olarak oluşan kataraktlar. Kullanılan ilaç, antibiyotik, kimyasal madde, göz içinde iltihap, hastalıklar sebebiyle katarakt oluşumudur. Genellikle göz içinde oluşan başka problemlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadırlar. Bu yüzden detaylı bir muayene gerektirirler.

    Katarakt türü ne olursa olsun hepsi detaylı bir göz muayenesi gerektirmektedir. Uzman hekimlerce yapılan muayenenin ardından katarakt türü saptanabilmektedir.

    Her Göz Rahatsızlığı Katarakt Değildir

    Halk arasında her göz problemi ne yazık ki katarakt olmaya yorumlanır. Kişilerin gözdeki her rahatsızlığa katarakt demesi oldukça yanlış bir tutumdur. Günümüzde yaygınlaşan teknolojik aletler ve ekrana bakma sürelerinin artmasıyla toplumun genelinde bir göz rahatsızlığı problemi olduğu görülmektedir. Yine de her göz rahatsızlığını katarakt olarak yorumlamak yanlıştır. Ekranlara bakmaktan dolayı oluşabilen diğer problemler veya gözle alakası olmayan birtakım problemlerle de karşılaşılabilmektedir. Görmenizde bir buğu, pus, net görememe durumları söz konusunda olduğunda katarakt rahatsızlığından şüphelenilmektedir. Öncelikle gözünüzdeki problemi kendiniz, arkadaşınız veya akrabanız değil alanında uzman bir göz doktoru saptamalıdır. Göz doktoru tarafından konulan teşhis sonucunda gerekli tedavi aşamalarına geçilmelidir. Alanında uzman olmayan kişilerce yapılan ''tespitler'' geri dönülmesi güç sonuçlar doğurabilmektedir. Katarak teşhisiniz konduktan sonra tedavi aşamasına geçilir. Katarakt ameliyatıyla da yakın gözlüğünüzden kurtulabilirsiniz.

    Katarakt Teşhisi Nasıl Konulur?

    Katarak teşhisi uzman göz doktorları tarafından yapılan tarama sonucunda koyulmaktadır. Biyomikroskop muayene ile teşhis edilir. Yapılan muayene sonucunda türü, nedenleri saptanabilmektedir. Kişinin görme oranı ölçülür. Katarakt ameliyatından sonra da oluşabilecek muhtemel riskler için muayene detaylandırılır. Katarakt muayenesi mutlaka alanında uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Göz sağlığınız ve görme yetinizi yitirmemek için muayene yaptırılmalıdır. Özellikle 50 yaş üstü bireylerin katarakt riski fazla olduğundan düzenli göz muayenelerini yaptırmaları elzemdir. Katarakt ameliyatı ile yakın gözlüğünüzden kurtulabilirsiniz.

    Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

    Katarakt ameliyatı alanında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Sağlık alanındaki ilerlemelerle beraber iğne ve narkoz kullanımı olmadan ameliyatlar gerçekleştirilebilmektedir. Katarakt ameliyatının uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmemesi geri dönülemez sonuçlar doğurabilmektedir. Katarakt ameliyatının gerçekleşeceği hastanenin hijyenik ve uzman ekip barındırması bu açıdan önemlidir. Her ameliyatta olduğu gibi Katarakt ameliyatlarında da tek kullanımlık kitler bulundurulmalıdır. Katarakt ameliyatlarında hekimlerin amacı, göz merceğini gözün içinden çıkararak akıllı mercekler ile değiştirmektir. Akıllı mercek tercih etmeyen hastalar için de alternatif yol mevcuttur. Bu alternatif yola örnek olarak yapay mercekler verilebilmektedir. Katarakt ameliyatları ortalama 20-40 dakika sürmektedir.

    Katarakt her iki gözde de varsa iki göz aynı anda muayene edilemez. İki gözde de bulunan kataraktlarda önce birinin daha sonra birinin ameliyatı yapılmaktadır. Katarakt rahatsızlığı doğal kürler veya bitki çaylarıyla geçebilecek bir durum değildir. Zamanla geçer algısı da yanlış bir tutumdur. Katarakt rahatsızlığı cerrahi müdahale olmadan kendiliğinden geçmemektedir. Yaklaşık 1 hafta gecikmenin ardından diğer göz için de ameliyat yapılmaktadır. Katarakt ameliyatı olduktan sonra hastanede yatış yapmanıza gerek yoktur. Ortalama 120-180 dakikanın ardından hastalar taburcu edilmektedir. Taburcu edilen hastalara göz bandajı takılmaktadır. Taburcu edilen hasta 1-2 gün içinde aktif yaşamına tekrar geri dönebilmektedir. Ameliyat ile göz merceği çıkarılan hastaya yapay mercek takılmaktadır. Böylelikle gözün görme potansiyeli tam kapasite kullanılmaktadır. Katarakt ameliyatı ile siz de yakın gözlüğünüzden kurtulabilirsiniz.

    Katarakt Ameliyatının Ardından Yapılması Gerekenler

    1. Gözünüze darbe almaktan kaçınmalısınız.
    2. Gözünüze su kaçmasına engel olmalısınız. Bu sebeple katarakt ameliyatlarından sonra banyo, yüzme gibi faaliyetler önerilmemektedir.
    3. Gözünüze aşırı baskı yapıp yormamalısınız.
    4. Gözünüze fiziksel aşırı bir müdahalede bulunmamalısınız.
    5. Sizi aşırı yoracak ve bedeni yıpratacak fiziksel aktivitelerden uzak durmalısınız.
    6. Spor faaliyetlerine tedavi sonuçlanana kadar ara vermelisiniz.

    Yukarıda belirtilen maddelere dikkat ederek rahat bir ameliyat sonrası dönem geçirip gündelik hayatınıza hızlıca dönebilirsiniz. Aksi durumlarda ameliyat sonrası çeşitli kanamalar ve istenmeyen durumların yaşanması mümkündür. Bu yüzden lütfen doktor öneriline uyunuz. 3-4 hafta sakince dinleniniz.

    Katarakt Ameliyatı Yaptırmanın Faydaları

    1. Gözlük taşımaktan kurtulmuş olursunuz.
    2. Gözünüz tam kapasite çalışmaya başlar.
    3. Gözünüzde oluşan buğulu görüntü yerini netliğe bırakır.
    4. Yaşam kalitenizi arttırır.
    5. Gözlük taşımanın getirdiği sorumluluklardan kurtulmuş olursunuz.
    6. Gözlüklerin kırılma, yenilenme gibi masraf gerektirici işlerinden kurtulmuş olursunuz.
    7. Sağlığınızı korumuş olursunuz.
    8. Gözlük taşımaktan kurtulduğunuz için özgüveniniz artar.
    9. Gerçekleştirilen operasyon sonucunda sağlığınıza tekrar kavuşmuş olursunuz.

    Toplumumuzun büyük bir kısmı ameliyat kelimesinden maalesef korkmaktadır. Ameliyatların korkutucu anlaşılması, insanların istekli olmaması ve korkması sık rastlanan bir durumdur. Alanında uzman doktorlar ve ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyatlarla sizlere gözümüz gibi bakıyoruz. Tedavi edilmeyen, önemsenmeyen Katarakt rahatsızlıkları körlüğe neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre Dünya'da her yıl 25 milyon kişiye Katarakt teşhisi konmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Dünya'da 19 milyon kişinin katarakta bağlı olarak körlük yaşamaktadır. Katarakt ameliyatı sonrası körlük durumu kişilerin başka rahatsızlıkları yoksa düzelmektedir. Ayrıca katarakt ameliyatıyla yakın gözlüklerinizden kurtulabilirsiniz.

    Katarakt Olmadan Ne Yapılmalıdır?

     A vitamini almaya özen gösterilmelidir. A vitamini havuç, balkabağı, yumurta sarısı, lahana, ıspanak gibi besinlerde yüksek miktarda bulunmaktadır. Bu besinleri tüketerek Katarakt riskini azaltabilirsiniz.

    1. C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. C vitamini portakal, mandalina, greyfurt, limon, domates, roka gibi besinlerde yüksek miktarlarda bulunmaktadır. Bu besinlerin tüketimi sadece katarakt için değil aynı zamanda göz sağlığınızı korumanız için de önemlidir.
    2. Göz sağlığına özen gösterilmelidir. Özellikle yaşlanmaya bağlı olarak oluşan kataraktlarda hastaların çoğu ihtiyaç duymadığı zaman göz muayenesine gitmediği gözlemlenmiştir. Göz rahatsızlıklarını saptayabilmek ve daha ciddi problemlerin önünü kesebilmek adına her yıl düzenli olarak göz muayenesine gidilmelidir.

    Tüm sözü edilen maddeleri uyguladınız ve yine de katarakt olmaktan kurtulamadıysanız üzülmeyin. Katarakt daha önce de belirttiğimiz gibi en başarılı ameliyatların yapıldığı rahatsızlık türüdür. Alanında uzman doktorlarımız ve personellerimizle göz sağlınız için yanınızdayız. Geçireceğiniz katarakt ameliyatı ile yakın gözlüğünüze veda edebilirsiniz.

    Katarakt Riski Fazla Olan Kişiler

    1. Yoğun alkol tüketen bireyler. Alkol tüketimi hem fiziksel hem de mental olarak bireylere zarar vermektedir. Yoğun alkol tüketimine bağlı olarak katarakt rahatsızlığı kişilerde daha fazla görülebilmektedir.
    2. Sigara tüketimi. Sigara kullanan bireylerin solunum ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski fazladır. Sigara tüketimi ayrıca göz sağlığına da zarar vererek yaydığı zehirli dumanlarla katarakt oluşumu riskini arttırmaktadır.
    3. Diyabet. Diyabet hastalığı bulunan kişilerde katarakt rahatsızlığı oluşabilmesi riski yüksektir.
    4. Obezite. Aşırı kilolar fiziksel olarak bireylerin hareketlerini kısıtlar. Aynı zamanda da göz sağlığına da zarar vermektedir. Obezite olan bireylerin katarakt olma riski daha fazladır.

    Katarak riskini azaltabilmek için doğrudan güneş ışığına maruz kalmamaya çalışın. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmak özellikle yaz aylarında gözlerinizde hasar bırakabilmektedir. Yaz aylarında güneş gözlüğü takarak bu durumun önüne geçebilir ve katarakt riskini azaltabilirsiniz. Kötü alışkanlıklardan uzak durarak ve sağlıklı besinler tüketerek katarakt riskini önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Düzenli beslenme, vitamin gruplarından bol tüketme, fast-food gibi besinlerden uzak durarak katarakt oluşumunu önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

    Gözlüğe Veda Vakti

    Katarakt ameliyatıyla yakın gözlüğünüzden kurtulun. Alanında uzman hekimlerimiz ve sağlık ekibimizle sizlerin sağlığı için katarakt ameliyatlarımızı gerçekleştirmekteyiz. Katarakt tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Bu yüzden siz ve sevdiklerinizin sağlığı için düzenli olarak muayene olmaya özen gösterin. Katarakt bir son değildir. Şimdi gözlüklerinize veda etme vakti.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu