Lazer ile Göz Ameliyatı Nedir?
Göz Hastalıkları

Lazer ile Göz Ameliyatı Nedir?

    Lazer ile Göz Ameliyatı Nedir?

    Lazer ile göz ameliyatından önce süre sonra reçeteli gözlüklerinizi veya kontakt lenslerinizi sürekli değiştirmek zorunda kalmanız can sıkıcı olabilir. Bazı insanlar düzeltici lensleri kullanmayı bırakmaya karar verirler, böylece bunun psikolojik veya fizyolojik etkileriyle uğraşmak zorunda kalmazlar.

    Bu nedenle tıp alanının sözlüğünde "refraktif cerrahi" terimi, hastanın düzeltici gözlüğe ihtiyaç duymadan tüm mesafeleri doğru görmesini sağlayan ameliyatları ifade eder.

    Lazerle Göz Ameliyatı

    Modern tıbbın ilerlemesi herkesin körlükten kurtulmasını mümkün kılmış olsa da, tedaviye başlamadan önce hastaları dikkatli bir şekilde seçmek hala hayati önem taşımaktadır, bu ameliyat sonucunda yaralanma olasılığı son derece düşük olan hastalar, aşırı derecede hasta olan hastalara ek olarak.

    Bu ameliyatın sonucunda bir yaralanma yaşaması muhtemel olmayan ve ameliyattan sonra son derece memnun kalacak olan kişilerin yine de bu tedavilerin değerlendirilmesi ve tavsiye edilmesi gerekmektedir.

    Tedavilerinin sonuçlarından memnun olmamaları muhtemel hastalara, günlük yaşamlarına devam etmelerine yardımcı olacak düzeltici lensler (hem gözlük hem de kontakt lensler) gibi çeşitli seçenekler sunulmalıdır, çünkü tıbbi prosedürlere maruz kalmaya zorlanmak bir ölüm nedeni olabilir.

    sadece hasta için değil, aynı zamanda ilgilenen hekim için de önemli endişe. 20-35 yaş arası bir ile altı diyoptri arasında değişen (belki iki ile üç diyoptri arasında değişen astigmatları olan) miyopları olan ve sağlıklı bir göz yapısına sahip hastalar excimer lazer ile göz ameliyatı için ideal adaylardır.

    Bir kişi 35-45 yaşlarındayken, uzağı görememe sorunları daha çok bir faktör haline gelmeye başladı ve işleri biraz daha karmaşık hale getirdi. Bu gruba giren hastalar, ortalama bir hastadan çok daha önemli düzeyde özenli bakım talep eder.

    40-45 yaş arası kişinin beklentilerini doğru değerlendirmek ve doğru yöne yönlendirmek esastır. 45 yaşından sonra kişinin seçenekleri zamanla çeşitleniyor. Excimer lazer cerrahisi, uzun vadeli görme hasarının önemli tehlikesi nedeniyle bu dünyada genellikle hoş karşılanmaz. Neden? Niye? Çünkü bu yaklaşımlar aynı anda hem yakın hem de uzak mesafede sağlıklı ayarlamalar yapamaz.

    Katarakt cerrahisinde "akıllı lens" kullanmak bu soruna bir çözümdür. Ancak yenilikçi lens yöntemi, yakın ve uzak görüşü keskin ve net hale getirir. Refraktif cerrahi yapılırken birkaç farklı yaklaşım uygulanabilir. Astigmatizmi tedavi etmek için mevcut olan sadece birkaç tedavi, excimer lazer, Femto LASIK, Phakic Iol implantasyonu, kristalin lens replasmanı ve astigmatik keratotomiyi içerir. Her bir hastayı çevreleyen koşullar, hangi operasyonların en uygun olduğunu belirleyecektir.

    Hastanın herhangi bir komplikasyon veya olumsuz sonuç açısından risk altında olup olmadığını belirlemek için göz doktoru hastanın gözlerini kontrol edecek ve genel sağlık durumu hakkında derinlemesine sorular soracaktır. Bunlardan sadece bir kaçı aşağıdaki gibidir:

    • Gözleri etkileyen bir durum, keratokonus gibi korneanın incelmesine ve görmenin kötüleşmesine neden olur. Keratokonus hastası olmasanız bile, ailenizde varsa elektif göz ameliyatını düşünürken çok dikkatli olmalısınız.
    • Herpes simpleks virüsü enfeksiyonu ve diğer gözle ilgili iltihaplar ve hastalıklar.
    • Göz kapağı hastalıkları ve diğer hasarlar.
    • Kuruyacakmış gibi hisseden gözler. Halihazırda varsa, LASIK ameliyatının kuru gözleri ağırlaştırabileceğini anlamak çok önemlidir.
    • Glokom. Ameliyat sırasında göz basıncınızın artması glokom semptomlarını şiddetlendirebilir.

    Ek olarak, bir göz doktoru hastanın sağlığını sorgulayabilir. Romatoid artrit, lupus, HIV ve diğerleri gibi bağışıklık sistemi hastalıkları doktora birkaç soru soracaktır. Lazer ile göz ameliyatı olmadan önce hastanın bağışıklık sistemini zayıflatan herhangi bir ilaç alıp almadığının veya kontrol altında olmayan şeker hastalığının olup olmadığının tespit edilmesi esastır.

    Yakın görüşlü bir kişi, zamanla miyopisinin şiddetinde bir dalgalanma yaşayabilir. Bu nedenle, kişinin gözlük ve kontakt lens gibi gözlüklerini düzenli olarak güncellemesi gerekir. Refraktif cerrahi yaptırmak için en az 18 yaşında olmanız gerekir.

    Risk faktörleri olan uyuşturucu kullanıyorsanız veya hamileyseniz, görüşünüz değişebilir. Bu nedenle, bu ameliyat için sabit görüş sağlamak gereklidir. Göz doktoru gerekli tüm muayeneleri yaptıktan sonra hastayı kapsamlı bir şekilde muayene edecek ve en uygun cerrahi tekniğe karar verecektir.

    Lazer Tedavisi Çeşitleri Nelerdir?

    Hastanın gözleri üzerinde bir dizi tanı testi tamamlandıktan sonra, doktor hastanın genel sağlığını, yaşını, tedavi edilen görme sorununun yapısını ve korneanın şeklini dikkate alarak en uygun tedavi yöntemini seçecektir. Bu tedavi oftalmoloji bölümlerinde ve hastanelerde uygulanmaya uygundur. Aşağıdakiler, en sık gerçekleştirilen lazer göz prosedürleri türleridir:

    1. No Touch Lazer (TranskPRK)

    Miyopi ve hipermetropi için lazer tedavisi herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz ve göze herhangi bir temas gerektirmez. Göz, içine anestezik damlalar enjekte edilerek uyuşturulur ve tüm işlemin tamamlanması elli ile yüz saniye arasında sürer.

    Bu işlem sırasında hiçbir noktada gözünüz manipüle edilmeyecektir. Dokunmadan lazer yaklaşımı için adaylar, teknolojinin gelişmesinden önce katarakt tedavisi geçirmiş olan ve retinası yırtılmaya meyilli olan kişileri içerir.

    Korneaları ince veya açıları özellikle keskin olan hastalar artık temassız yaklaşımdan yararlanabilirler. Temassız lazer işlemi sırasında hasta ile temas olmadığı için tıp uzmanları bunu cerrahi olarak sınıflandırmazlar. Bu nedenle gözünüzden katarakt aldırmak gibi tıbbi bir operasyona benzetilemez.

    1. LASIK

    Lasik, uzun süredir var olan denenmiş ve gerçek bir tekniktir. İşlem, göz dokusunu uyuşturmak için anestezik damlaların kullanılmasıyla başlar. Hastanın anestezi altında olması işlem sırasında hiçbir şey hissetmemesini sağlar.

    Mikrokeratom daha sonra kornea valfini kesmek için kullanılır. Kornea flebinin oluşturulması bu prosedürün terimidir. Kornea flebi geriye katlandıktan sonra lazer göze uygulanabilir. Eksize edilen bölgenin altındaki doku excimer lazer ışınları ile tedavi edilir.

    LASIK ile miyopi ve hipermetropi başarılı bir şekilde düzeltilebilir. Ayrıca hastanın uygulama süreci boyunca herhangi bir rahatsızlığı yoktur. Hastalar, üç ila beş gün gibi kısa bir sürede göz ışığında önemli iyileşmeler beklemelidir.

    1. iLASIK (Intralase LASIK)

    iLASIK tekniği, genellikle kanatsız prosedür olarak bilinen wavefront analizini ve IntraLase'i kullanır. Bu teknikle miyop, astigmat ve hipermetropi düzeltilirken, halkaya uygun kanal hazırlanarak keratokonus ve keratoplasti de bu yöntemle tedavi edilir.

    LASIK için bilgisayar kontrollü femtosaniye ışık darbeleri kullanılarak bir kesi oluşturulur. iLASIK prosedürü, hastanın korneasının bir haritasını oluşturmak için wavefront teknolojisini kullanır.

    Göz kuruluğu, glokom ve retinal vasküler anormalliklerin tümü, görme sorunlarının düzeltilmesiyle sınırlı olmayan lazer tedavileri ile ortadan kaldırılabilir. Bunlar genellikle hasta koltuğunda klinik bir ortamda uygulanır. Cerrahi prosedürler yerine ayakta tedavi prosedürleri onları en iyi şekilde tanımlar.

    Ameliyat Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Lazer göz ameliyatı günü hastanın herhangi bir göz makyajı yapmaması ve gözlerinin yakınına koku gelmesinden (göz çizimi) kaçınması gerekir. Ayrıca ameliyattan bir gün önce kan sulandırıcı ilaçlar iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceğinden kullanılmamalıdır.

    Düzenli olarak kontakt lens takan hastaların, cerrahi prosedürlerine kadar geçen süre boyunca bunu yapmaktan kaçınmaları şiddetle tavsiye edilir. Hastanın sağlığıyla bağlantılı herhangi bir ek sorunun özel dikkat gerektirdiğini varsayalım. Bu durumda doktor, ameliyat öncesi hazırlık aşamasında hastaya ne yapması gerektiği konusunda talimat verecektir.

    Lazerle Göz Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?

    Refraktif cerrahinin düşünülebilmesi için en az 18 yaş gereklidir. Genellikle göz çizimi olarak bilinen refraktif cerrahide üst yaş kısıtlaması vardır. 40 yaş üstü kişiler genellikle lazer ameliyatı olan hastalar olarak kabul edilir.

    Bir ile altı diyoptri arasında (belki iki veya üç diyoptri astigmatı olan) miyopisi ve sağlıklı bir göz yapısı olan 20-35 yaş arası hastalar en iyi excimer lazer adaylarıdır. Birisi 35-45 yaşına geldiğinde, uzağı görememe sorunları daha çok bir faktör haline gelmeye başladı ve işleri biraz daha karmaşık hale getirdi. Bu kategorideki hastalar için çok daha fazla dikkat gereklidir.

    40-45 yaşları arasında bir kişinin beklentilerini doğru bir şekilde değerlendirmek ve onlara rehberlik etmek çok önemlidir. 45 yaşından sonra, kişiye daha geniş olanaklar açılır. Bu bölgede excimer lazer ameliyatları, uzun süreli görme bozukluğu riskinin yüksek olması nedeniyle genellikle hoş karşılanmaz.

     Neden? Niye? Çünkü bu yöntemler yakından ve uzaktan sağlıklı düzeltmeler yapamaz. İşte burada "akıllı lens" ile katarakt ameliyatı devreye giriyor. Ancak akıllı lens teknolojisi, mükemmel yakın ve uzak görüş sağlar.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."