Glokom ( Göz Tansiyonu ) Tedavisi
Göz Hastalıkları

Glokom ( Göz Tansiyonu ) Tedavisi

    Glokom, göz içerisinde bulunan basıncın çeşitli nedenlerle yükselmesi sonucunda gözde oluşan görme bozukluğu hastalığına verilen addır.

    Glokom (Göz Tansiyonu) Tedavisi

    Glokom genel olarak halk arasında göz tansiyonu veya karasu hastalığı adı ile de bilinmektedir. Bu hastalık genellikle kendini göstermeden sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Hastaların bu hastalığı erkeden teşhis edebilmesi için gösterdiği belirtiler oldukça azdır. İlerleyen glokom rahatsızlığı hatalarda görme duyusunun tamamen kaybolmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir. Göz yaşamsal faaliyetlerin yerine getirilmesi ve gündelik hayata dair diğer tüm işlemleri kimseye ihtiyaç duymadan kolayca gerçekleştirmek açısından oldukça fayda sağlayan bir organdır. Bu nedenle glokom göz hastalığı göz hastaları tarafından bilinmeye ihtiyaç duyulan bir konudur. Göz çok hassas ve özel bir yapıya sahiptir. Bu nedenle pek çok durum ve olaydan kolayca etkilenebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı düzenli olarak göz muayenesine gitmek son derece önemlidir.

    Glokom (Göz Tansiyonu) Körlüğe Neden Olabilir

    Göz içerisinde sıvı bir madde bulunmaktadır. Bu sıvı gözde basıncın artma ya da azalmasını etkilemektedir. Eğer bu sıvı göz içerisinden dışarıya doğru bir akım yapar ve bu akım da gözde tıkanıklıklara sebep olur ise göz basıncı yükselmektedir. Artan göz basıncı ise gözde bulunan tüm sinir sistemine baskı yaparak bu sinirlere ciddi zararlar vermektedir. İşte bu nedenden glokom göz hastalığı iyi tanınması gereken bir hastalıktır. Glokom rahatsızlığının gözde oluşturduğu zarar çok ilerlemiş ise yaşanan göz kaybına hiçbir şekilde müdahale edilemez. Fakat erken teşhis gözü ve görme yetisini koruma açısından büyük faydalar sağlayarak görme kaybı oluşumunu tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bu rahatsızlık sadece uzman göz hekimleri tarafından yapılacak olan muayeneler ile tespit edilebilmektedir. Bu nedenle rutin olarak düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırmak bu hastalığın önlenmesi açısından son derece faydalıdır.

    Glokom (Göz Tansiyonu ) Risk Grubunu Kimler Oluşturmaktadır?

    Glokom hastalığını genel olarak 40 yaş üzerinde görmek oldukça sık rastlanan bir durumdur. Fakat başka faktörler devreye girdiğinde bu durum ortadan kalkmakta ve her yaştan insanda görülebilir bir hal almaktadır. Glokom hastalığı risk grubu oldukça geniş bir kitleye hitap etmektedir. Çünkü göz son derece hassas bir yapıya sahiptir. Glokom genellikle genetik yoluyla da hastada yaşanabilen bir sağlık durumudur. Ailesel yatkınlık nedeni ile pek çok kişide bu hastalığa yakalanma durumu görülmektedir. İlerleyen yaş faktörü de glokom hastalığının risk grubunda yer almaktadır. Yaş ilerlemesi sinirlerin daha da zayıflamasına neden olduğundan dolayı basınçta yaşanabilecek ufak bir artış bile göze büyük hasarlar vermektedir.

    Sigara Glokom (Göz Tansiyonu)nu Riskini Artırır

    Sigara kullanımı vücuda pek çok zararlar verdiği gibi göze de büyük zararlar vermektedir. Bu nedenle yapılan araştırmalarda sigara kullanan bireylerde glokom hastalığı bulunma oranı oldukça yüksektir. Glokom hastalığı risk grubu şeker hastalarını da kapsamaktadır. Şeker oranında yaşanan değişim gözü etkilemektedir. Uzun süre boyunca kortizon tedavisi alan kişiler glokom hastalığı sıklıkla görülmektedir. Miyop hastalığı yaşayan yani uzağı görme problemi olan kişilerde de glokom hastalığına yakalanma riski oldukça fazladır. Herhangi bir nedenle gözde yaşanmış bir yaralanma durumu varsa bu da glokom hastalığına yakalanmaya sebep olmaktadır.

     Bu kitleler içerisinde yer alan hastaların yılda en az 1 defa olmak koşuluyla alanında uzman bir göz hekimine giderek muayene olması ve gerekli tüm testlerden geçmesi son derece önemlidir. Çünkü glokom son derece tehlikeli ve gizli bir şekilde ilerleyen bir hastalıktır. Risk grubunda bulunan kişilerin muayeneye gittiğinde bu durumu uzman hekime bildirmesi de tedavi açısından son derece önemlidir.

    Glokom (Göz Tansiyonu)  Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

    Glokom hastalığı belirtileri bu hastalığın ciddiyetini kavradıktan sonra iyi bilinmesi gereken bir durumdur. Çünkü erken teşhisin önemli ve gerekli olduğu bu hastalığa sahip olup olmadığınızı anlamak için birtakım belirtilere bakmak gerekmektedir. Bunlar;

    • Genel olarak sık sık baş ağrısı ve göz çevresinde sancılanmalar,
    • Gözlerde olması gerektiğinden fazla irileşme ve 2 gözün birbirinden farklı ebatlarda olması,
    • Görme konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşamak ve etrafı bulanık görmek,
    • Işığa bakıldığında hayali halkalar görmek,
    • Gözlerde ağrıma ve bu ağrıya bağlı kızarmalar,
    • Göz bebeğinde normalden fazla sertleşme,
    • Mide bulanması ve kusma,
    • Işığa karşı aşırı duyarlılık,
    • Genetik anlamda yatkınlık

    bu hastalığın belirti arasında yer almaktadır. Glokom hastalığı belirtileri hasta kişilerde birbirinden farklılık göstermektedir. Çünkü her insanın vücut yapısı hastalığa birbirinden farklı tepki göstermektedir. Bazen bu belirtilerden hiçbirinin hissedilmediği glokom hastaları da bulunmaktadır. Bu nedenle göz muayenesi yaptırmak için bu belirtileri hissetmeyi ve yaşamayı beklemeden gitmek oldukça önemlidir.

    Glokom (Göz Tansiyonu )Rahatsızlığının Çeşitleri Nelerdir?

    Glokom rahatsızlığı birbirinden farklı belirtilere ve tahribatlara neden olmaktadır. Ayrıca pek çok kitlede rastlanan bir hastalıktır. Bu nedenle pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitleri şunlardır;

    1-Açı Kapanması Glokomu

    Genel olarak hipermetrop rahatsızlığı yaşayan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Asya kültüründen gelme insanlarda genetik yapı nedeni ile daha sık görülmektedir. Ayrıca kalıtsal yolla geçen bir glokom türüdür. İlerlemesi durumunda tedavisi güç bir çeşittir.

    2-Çocuk Glokomu

    Glokom hastalığı çeşitleri arasında yer alan bu hastalık türü genellikle küçük çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Çocuk glokomu doğuştan gelen bir göz şekli bozukluğu ile meydana gelmektedir. Oldukça tehlikelidir. Tedavisi oldukça zordur.

    3-Açık Açılı Glokom

    En sık rastlanan glokom çeşididir. Belirtisi çok zor hissedilir. Bu nedenle oldukça ilerledikten sonra fark edilmektedir. Bu nedenle ameliyatla düzelme şansı bulunmamaktadır. Sadece ilaç tedavisi ile bu hastalığın ilerlemesi geçici bir süre durdurulmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle ömür boyu ilaç kullanmak gerektirmektedir.

    4-Neovasküler Glokom

    Özellikle şeker hastalığı yaşayan insanlarda görülmektedir. Bu durum dışında göze alınan darbelerde bu çeşit glokom hastalığına sebep olmaktadır. Çok ciddi bir türüdür.

    Glokom (Göz Tansiyonu) Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Glokom hastalığı tedavisi glokom rahatsızlığına yakalanan hastalar tarafından çok önemlidir. Bunun nedeni bu hastalığın ciddi bir hastalık olması ve göz kaybına neden olmasıdır. İnsanlar için göz son derece önemli bir organdır. Göz kaybı oldukça zor ve kötü bir durumdur. Bu nedenle bu hastalığa yakalanmış olan kişiler tarafından tedavi yöntemleri ve uygulanan tedavi yöntemlerine uygun olarak yaşamak son derece önemlidir. Glokom tedavisi gelişen ve değişen teknoloji sayesinde pek çok çeşitle hastalara uygulanmaktadır. Fakat maalesef çok fazla ilerlemiş glokom rahatsızlığı tedavi edilme konusunda büyük sorunlara sebep olmaktadır. Glokom tedavi yöntemleri şu şekilde yer almaktadır;

    Glokom (Göz Tansiyonu ) İlaç Tedavisi

    Glokom hastalığı tedavisi sırasında hastaya uygulanan en kolay ve basit yöntem ilaçla tedavi yöntemidir. Fakat ilaçla tedavi olabilmek için uzman bir hekimden destek alınması gerekmektedir. Verilen ilaçlar ilk olarak gözün sıvı basıncını düşürme amaçlı olarak hastalara verilmektedir. Bu aşamadan sonra ise hastalığın ilerlemesini önleyici ilaçlar verilmektedir. İlaçla tedavi de 2 yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden ilki ömür boyu kullanılacak haplar ve damlalardır. Bu ilaçların kullanımının uygun görüldüğü hastalar bu ilaçları düzenli olarak aksatmadan kullanmak zorundadır. Aksi halde ani göz tansiyonu yükselmeleri yaşayabilmektedirler. Bu durum da göz sinirlerini olumsuz etkilemektedir.

    Glokom (Göz Tansiyonu ) Lazer Tedavi

    Gelişen teknoloji sayesinde bulunmuş en başarılı tedavi yöntemlerinden birisidir. Kanamasız ve kesiksiz bir şekilde lazer ışınları yardımıyla kolayca hastaya uygulanmaktadır. Tabi burada önemli olan doktorun hastaya bu yöntemi uygun görüp görmediğidir. Glokom krizi yaşayan hastaların bu krizlerini azaltmada oldukça etkili bir yöntemdir. Bunun dışında ayrıca kronik glokom hastalarında göz içinde bulunan fazla sıvının dışarıya kanal açılarak kolayca açılmasını sağlamaktadır. Glokom hastalığı tedavisi arasında yer alan bu yöntem hastaya lokal anestezi verilerek kolay bir şekilde uygulanmaktadır. Ameliyat ortamında uygulanması zorunludur. Hasta aynı gün içerisinde evine taburcu edilebilmektedir.

    Glokom (Göz Tansiyonu ) Cerrahi Tedavi

    Özellikle ilerlemiş olan glokom rahatsızlığı durumunda uygulanmaktadır. Anestezi ile bayıltılarak bu işlem uygulanmaktadır. Bu yöntem oldukça ilerlemiş hastalarda uygulandıktan sonra iyi bir bakım ve özen istemektedir. Göz hassas bir yapıya sahip olduğundan dolayı gözün mikrop kapmaması için iyi bir koruma gereklidir. Uygulanacak cerrahi tedavi yöntemleri birbirinden farklılık göstermektedir. Bazıları şunlardır;

    1-Trabekülektomi

    Göz içinde bulunan fazla sıvının dışarıya akıtılmasını sağlamaktadır. Göz içerisine cerrahi yöntemle kanallar açılmaktadır.

    2-Tüp İmplantasyonu

    Glokom hastalığı tedavisi esnasında uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Göz içerisine silikon malzemeden yapılmış tüp benzeri bir malzeme takılmaktadır. Bu silikon malzeme insan gözüyle tamamen uyumludur. Gözde kalıcı bir uygulamadır. Göze herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

    3-Minimal İnvaziv

    Göze uygulanan kanal yöntemi tedavileri arasında en çabuk iyileşen çeşididir. Başarılı sonuçlara neden olmakta olan bir cerrahi ameliyat işlemidir. Göze implantlı ya da implantsız şekilde uygulanmaktadır. Katarak ameliyatlarında da sıklıkla uygulanan bir yöntemdir.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 11.04.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu