Göz Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi
Göz Hastalıkları

Göz Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

    Göz Kuruluğu Nedir? Göz kuruluğu günümüzde sıklıkla karşılaşılan bir sağlık problemidir. Gözyaşı miktarlarının azalması sonucu göz kuruluğu ortaya çıkmaktadır. Göz kuruluğu problemi kendini kaşınma, yanma ve gözde batma şeklinde belli etmektedir.

    Gözyaşı miktarının yeterli olmadığı durumlarda gözde kuruluk oluşmakta ve kuruluk sonucunda göz enfeksiyonlara karşı açık bir hale gelmektedir. Bu nedenle göz ardı edilmemesi gereken önemli bir sorundur. Göz kuruluğundan şüphelenildiğinde veya bazı belirtiler görüldüğünde mutlaka doktor ile görüşülmelidir. Her hastalık gibi göz kuruluğunda da erken tedavi hastalıktan kurtulmak için son derece önemli olmaktadır. Tedaviye geç kalındığı durumlarda gözlerde görme kaybı gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Göz kuruluğunun bariz belirtileri bulunmaktadır. Bu nedenle en ufak bir belirti görüldüğünde ileride sorun yaşamamak için muayene olunmalıdır.

    Göz Kuruluğu

    Göz Kuruluğu Nedir? Gözlerin sağlığı için gözyaşlarının miktarı ve kalitesi önemli olmaktadır. Yeterli miktarda ya da kalitede olmayan gözyaşları göz kuruluğuna sebep olmaktadır. Göz kuruluğunun oküler yüzeye zarar verebilme riski bulunmaktadır. Bu risk de görme sağlığı için oldukça tehlikeli bir durumdur.

    Göz kuruluğu ilk olarak kaşıntı ve gözde yangı şeklindeki belirtiler ile kendini göstermektedir. Ve bu hastalığa birçok faktör neden olabilmektedir. Fakat göz kuruluğu olmasının en temel nedeni gözyaşının olması gerekenden az salgılanmasıdır. Gözyaşı göz sağlığı için önemlidir. Çünkü gözyaşları korneayı besler ve yüzeyi nemlendirir. Bu sayede de kornea kusursuz bir optik yüzey olur. Kusurlu ya da pürüzlü bir kornea olmaması için gözyaşı miktarı önemlidir. Aynı zamanda gözyaşı miktarı kadar kalitesi de önemlidir. Gözyaşları biyokimyasal içerik bakımından olması gereken kalitede olması gerekmektedir. Gözyaşı 3 katmandan oluşmaktadır. Bunlar mukus, su ve yağdır. Bu 3 bileşen de gözlerin ön yüzeylerini besler ve korur. Gözyaşı içeriğinde bulunan bu 3 bileşenden birinin eksikliği durumunda gözyaşının çok hızlı bir şekilde buharlaşmasına yol açmaktadır. Bunun sonucunda ise göz kuruluğu meydana gelebilmektedir. İnsanlar Göz Kuruluğu Nedir? Sorusunun cevabını aldıktan sonra eğer kendilerinde belirtileri görüyor ise Göz Kuruluğu Tedavisi Nasıl Yapılır? Sorusunu sormaktadır. Göz kuruluğunun tedavisi bulunmaktadır. Ve tedavinin en iyi şekilde sonuç vermesi için erken teşhis önemli olmaktadır.

    Göz Kuruluğunun Nedenleri

    Göz kuruluğunun birçok nedeni olabilmektedir. Bu nedenler kimi zaman hayat tarzından dolayı oluşabilirken kimi zamanda çevresel faktörlerden dolayı oluşabilmektedir. Göz kuruluğuna sebep olan en sık görülen nedenler şu şekilde sıralanmaktadır;

    Göz Kuruluğu Tedavisinde Vitaminlerin Önemi

    A Vitamini Eksikliği vitamini göz sağlığı için oldukça önemli bir vitamindir. Gözün sağlıklı bir şekilde kalmasına ve sağlığını korumasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle A Vitamini eksikliği görüldüğünde gözde kuruluğa, kornea yumuşamasına ve gece körlüğüne neden olabilmektedir. Bu gibi önemli göz hastalıklarının oluşmaması için A vitamini oldukça önemlidir. Göz Kuruluğu Nedir? Denildiğinde ilk olarak A Vitamini eksikliği akıllara gelmektedir.

    Yaşlanma: Göz kuruluğu yaşlandıkça da ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur. Yaşlılığın bir parçası olarak görülmektedir. İnsanlar yaşlandıkça üretilen gözyaşı miktarları azalır. Gözyaşı miktarının oluşmasından dolayı da göz kuruluğu yaşanma riski oldukça artmaktadır. Bu hastalık özellikle 50 yaş sonrasında sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır.

    İlaçlar: Gözyaşının içerisinde mukus, su ve yağ bulunmaktadır. Fakat düzenli kullanılan bazı ilaçlar gözyaşı içeriğinde bulunan mukus üretimini azalmasına neden olmaktadır. Gözyaşının içeriğindeki bir bileşenin az bulunması da göz kuruluğuna yol açar. Gözyaşı kuruluğuna neden olan ilaçlar genelde antidepresanlar, beta blokalar ve antihistaminikler olmaktadır. Eğer düzenli kullanılan bir ilacın göz kuruluğuna neden olduğundan şüpheleniliyor ise doktora gitmek gereklidir. Doktor yapacağı incelemeler sonucunda ilacı değiştirebilmektedir.

    Sjögren Sendromu: Sjögren sendromu beyaz kan hücresinin dış salgı bezine saldırması sonucunda oluşan otoimmün bir hastalığa denilmektedir. Lenfositlerin yani beyaz kan hücrelerinin salgı bezlerine verdiği zarar sonucunda gözyaşı üretimi azalır ve göz kuruluğu meydana gelir.

    Teknolojik ürünleri uzun süre kullanmak: Günümüzde hemen hemen herkes zamanını cep telefonu ve bilgisayar gibi teknolojik aletler ile geçirmektedir. Fakat bu cihazları uzun süreli kullanmak da göz kuruluğuna neden olmaktadır. Ve göz kuruluğuna neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Bilgisayarlara bakarken olması gerektiğinden az göz kırpılır. Göz kırpmasının azalması da gözün nemlenmesini engeller ve göz kuruluğuna sebep olur. Gün içerisinde gözlerin ara ara dinlenmesi özellikle masa başında bilgisayar ile çalışan kişilerin bunu yapması göz kuruluğunun sebep olduğu belirtileri önemli derecede azalmasına yardımcı olacaktır. Göz Kuruluğu Tedavisi Nasıl Yapılır? Göz kuruluğu tedavisi denilmese de bu gibi faktörlere daha fazla dikkat ederek göz kuruluğunun daha fazla ilerlemesine ya da belirtilerinin azaltılması sağlanabilmektedir.

    Fazla su içmemek: Su vücut sağlığında olduğu gibi göz sağlığı için de oldukça önemli olmaktadır. Özellikle yaz aylarında sıcaklıklar önemli derece artar ve bu da gözyaşının daha hızlı buharlaşmasına neden olur. Bu nedenle özellikle yaz aylarında gün içerisinde 2.5 litreden fazla su tüketimi yapılması ile birlikte göz kuruluğu riski ortadan kaldırılabilmektedir.

    Göz kapağı iltihabı: Göz kapağı iltihabı kirpiklerin dış ve iç kısmında olan yağ bezesinin tıkanması sonucunda oluşan iltihaptır. Göz kapağında oluşan bunun gibi sorunlar göz kuruluğuna neden olabilmektedir. Göz kapağı iltihabının tedavi edilmesi sonucunda göz kuruluğu da ortadan kaldırılabilmektedir.

    Kontakta Lensler: Göz Kuruluğu Nedir? denildiğinde akla gelen diğer bir neden ise kontakt lenslerdir. Kontakt lenslerin yanlış kullanılması sonucunda göz kuruluğu meydana gelmektedir. Göz kuruluğunun oluşmasına neden olan en büyük risk faktörlerinin içerisinde kontakt lensler bulunmaktadır. Kullanılan bazı lensler korneaya oksijen gitmesini engelleyebilmektedir. Korneaya oksijen gitmemesi sonucunda ise gözyaşının içeriğinde bulunan yağ miktarının azalması ile sonuçlanmaktadır. Yağın azalması da göz kuruluğuna yol açmaktadır.

    Sigara: Sigaranın içeriğinde bulunan bazı kimyasal maddeler göz yüzeyini olumsuz etkilemekte ve bunun sonucunda göz kuruluğuna neden olabilmektedir.

    Göz tansiyonu: Göz tansiyonu için kullanılan bazı ilaçlar göz kuruluğuna neden olabilmektedir.

    Klima: Klimalı ortamlarda bulunmak ya da klimaya doğrudan maruz kalmak göz yaşının hızlı bir şekilde buharlaşmasına neden olarak göz kuruluğuna neden olmaktadır.

    Göz Kuruluğu Belirtileri

    Göz kuruluğu nedir? denildiğinde insanlar belirtileri kolay bir şekilde söyleyebilmektedir. Çünkü göz kuruluğu belirtileri açık olmaktadır. İlk olarak gözde yanma, batma ve kaşınma ile belirtiler oluşmaktadır. Fakat belirtiler bazen yaşa, çevresel faktörlere ve cinsiyete göre de değişkenlik göstermektedir. Fakat göz kuruluğunda görülen belirtiler şu şekilde olmaktadır;

    • Bulanık görme
    • Göz kızarıklığı
    • Gözde yabancı bir cisim varmış gibi hissetme
    • Gece sürüş problemleri
    • Gözlerin sulanması
    • Işık hassasiyeti
    • Lens kullanımında rahatsızlık
    • Göz kapaklarında yapışıklık

    Göz Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

    Göz Kuruluğu Tedavisi Nasıl Yapılır? Göz kuruluğu yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık problemidir. Bu nedenle erkende tedavi edilmesi gerekmektedir. Göz kuruluğu tedavisinde amaç göz kuruluğuna neden olan unsurları bularak ilk olarak o unsurları ortadan kaldırmaktır. Ve aynı zamanda gözdeki yüzeyin nemli kalmasını sağlayacak derecede gözyaşının oluşmasını sağlamaktır. Bu amaçlar etrafında göz kuruluğu için en çok kullanılan tedavi yöntemi göz damlaları olmaktadır. Göz kuruluğuna neden olacak faktörlerden kaçınılması da göz kuruluğu tedavisi için oldukça önemli olmaktadır. Örneğin yüksek yerlerde kalmamak, az nemli ortamlarda çok fazla kalmamak, rüzgârlı ve çok sıcak yerlerde uzun süre durmamak, kimyasal maddelere maruz kalmamak ve radyasyondan olabildiğince kaçınmak göz kuruluğu tedavisi için hastaların yapması gerekenlerdir. Bunlar haricinde özellikle sıcak yaz günlerinde bol su tüketmek, A vitamini bakımından zengin besinler tüketmen, klimalı ortamlarda klimaya doğrudan maruz kalmamak ve yoğun ve uzun süreli teknolojik aletlerden kaçınmak ya da kullanıldığında sık sık gözleri dinlendirmek göz kuruluğu tedavisi için oldukça önemli unsurlardır.

    Göz Kuruluğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Göz kuruluğuna sahip hastalar yaşadıkları evde veya iş yerinde nemi artıracak şeyler yapmalıdırlar. Aynı zamanda sigara içmemeli ve sigara içilen ortamda çok fazla kalmamalıdır. Bu gibi çevresel faktörlerin azaltılması sonucunda göz kuruluğu önemli derecede gerileyebilmektedir. Bu nedenle bu hastalığa sahip olan kişiler bulundukları yerleri ve hayat tarzlarını değiştirecek uygulamalar ile bu hastalıktan kısa bir sürede kurtulabilmekte ya da belirtilerini azaltabilmektedirler. Bunların haricinde doktorların göz kuruluğu tedavisi için sıklıkla kullandıkları tedavi yöntemi ise suni gözyaşı takviyeleridir. Suni gözyaşı takviyeleri göz kuruluğunda kullanılan en önemli ve etkili tedavi yöntemidir. Suni gözyaşı bu gibi hastalıklarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu suni gözyaşı takviyeleri gözyaşı üretiminin artırılmasını sağlamaktadır. Bu sayede de göz kuruluğu ortadan kalkabilmektedir. Sonuç olarak Göz Kuruluğu Tedavisi Nasıl Yapılır? sorusu için en etkili cevap suni gözyaşı takviyeleri ve çevresel faktörleri olabildiğince ortadan kaldırmak ve hayat tarzını değiştirmek olmaktadır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."