Göz Kapağı Estetiği
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Göz Kapağı Estetiği

    Göz kapağı estetiği olan blefaroplasti nedir?

    Göz kapağı estetiği işlemi üst göz kapağına ve alt göz kapağına uygulanan bir işlemdir. Bu bölgelerde sarkan derinin ve fazla bulunan kas dokusunun çıkarılması şeklinde yapılan cerrahi estetik ameliyatı olmaktadır. Bu ameliyatı plastik cerrahi uzmanı yapar. Bu ameliyatla birlikte aynı zamanda göz çevresinde bulunan torbalanmalar, morluklar ve kırışıklıklar giderilmektedir.

    Hem yer çekiminin etkisi hem de yaşla birlikte göz çevresinde ve göz kapağında sarkmalar ortaya çıkmaktadır. Yaş faktörüyle birlikte göz kapaklarındaki torbalanma, renk değişikliği, ciltte buruşukluk, kırışıklık ve gevşeme gibi birtakım bulgular tespit edilir. Ayrıca güneş ışınlarına maruz kalma, düzensiz uyku, hava kirliliği, aşırı alkol ve sigara kullanımı gibi faktörler cildin yaşlanma sürecini hızlandırmaktadır. Bu yüzden, görsel açıdan oldukça kötü bir görünüm olduğu için göz kapağı estetiği gerekli hale gelir.

    Bununla birlikte, göz kapağı estetiği ameliyatı kimlere yapılmaktadır? Göz kapağı estetik ameliyatı olabilmek için kişinin genel sağlık durumunun iyi olması ve tıbbi bir rahatsızlığının bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca kişinin ciddi derecede göz problemleri olmaması önemlidir.

    Göz Kapağının Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?

    • Göz kenarlarında kaz ayağı çizgileri
    • Göz altlarında renk değişimi torbalanma
    • Yorgun bir yüz ifadesinin ortaya çıkması
    • Göz kapağı cildinde sarkmaların olması ve kırışıklıkların meydana gelmesi
    • Üst göz kapağında düşüklüğün olması

    Bu belirtiler yaşlanma belirtileridir. Cilt normalde elastik bir yapıya sahip olmaktadır. Fakat genetik faktörler, çevresel faktörler ve yaş faktörleriyle birlikte cilt elastikiyetini zamanla kaybetmektedir. Ciltte elastikiyet kaybının ortaya çıkmasından dolayı yüz bölümünde fazla olan deri göz kapaklarında toplanır. Bu sebeple yaşlanmanın ilk belirtisi gözlerde ve göz kapaklarında meydana gelir. Bununla birlikte, göz kapaklarında ortaya çıkan değişiklikler kişiyi yorgun, donuk ve solgun gösterir. Bu durum kişiyi oldukça yaşlı gösterir. Böylece hem üst göz kapağında hem de alt göz kapağında yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaktadır. Göz kapaklarındaki deri bollaşması ise üst göz kapağının düşüklüğüne yol açmaktadır. Bunun yanı sıra, üst göz kapağı küçüklüğü ise görmeyi engelleyecek seviyeye kadar gelebilir. Bazı durumlarda görmeyi engelleyecek seviyeye gelebilir. Bu yüzden fonksiyonel açıdan da bu durumun tedavi edilmesi tıbbi bir gereklilik olmaktadır.

    Bununla birlikte, göz kapaklarındaki düşüklük ile birlikte alında ve kaşlarda da düşüklük ortaya çıkabilir. Böylece hem alın hem kaş hem göz kapağı düşüklüğü sebebiyle kişi estetik açıdan oldukça kötü bir görünüme kavuşmaktadır. Bu yüzden hem fonksiyonel hem de estetik açıdan göz kapağı estetiği zorunlu hale gelmektedir. İhtiyaca göre göz kapağı estetiği sadece üst göz kapağına olabileceği gibi alt göz kapağına da yapılabilir ya da her iki göz kapaklarına birlikte uygulanabilen bir yöntemdir. Blefaroplasti yöntemi, alın kaldırma, kaş kaldırma ve endoskopik orta yüz ameliyatları ile birlikte kombine şekilde uygulanabilir.

    Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?

    Göz kapağı estetiği ameliyatı genellikle 35 yaş üstündeki kişiler tarafından tercih edilen bir uygulamadır. Çünkü göz kapaklarında yaşlanma belirtileri 35 yaşından sonra yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Medikal ve tıbbi açıdan gereklilik ise her yaşta ortaya çıkabilir.

    Göz kapağı estetiği ameliyatı, göz kapaklarındaki yaşlanmayı durdurmaz. Fakat yaşlanma etkilerini azaltmaktadır. Ayrıca göz kapağı estetiği ameliyatı sonuçları etkisini 8 seneye kadar sürdürür. Ameliyattan sonra kişideki yorgun ifade yerine canlı, dinç ve genç bir görünüm kazanmış olur.

    Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Öncesinde Dikkat Edilecek Hususlar

    Ameliyatta olduğu gibi göz kapağı estetiği ameliyatında da enfeksiyon riski, anestezi riski gibi bazı ameliyat riskleri bulunmaktadır. Kanama eğilimini arttıran riskler olabilir. Bu yüzden göz kapağı estetiği ameliyatı olmadan en az on beş gün önce kan sulandırıcı ilaçların tüketiminin bırakılması gerekmektedir. Göz kapağı estetiği ameliyatı olmadan 3 hafta önce sigara tüketiminin bırakılması önerilir. Bununla birlikte, bitkisel ürünlerin de alınmaması önerilmektedir.

    Üst Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?

    Üst göz kapağı estetiği ameliyatı nasıl yapılır? Üst göz kapağı estetiği ameliyatında göz kapağı düşüklüğü ameliyatında bölgedeki fazla olan kas dokusu ve deri kesilerek çıkarılır. Ameliyat izinin görünmemesi amacıyla kesi göz kapağı katlanma çizgisinden yapılmaktadır. Kaş kaldırma ve alın germe ameliyatları ile birlikte uygulandığında çok daha iyi kozmetik sonuçlar vermektedir.

    Alt Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılmaktadır?

    Genç yaşlarda elmacık kemiklerinde bulunan yağlar, yaşlanma süreci ve yer çekimi ile birlikte aşağıya doğru yer değiştirmeye başlar ve bu durum alt göz kapağında da çökmeye yol açmaktadır. Aynı zamanda, ağız kenarındaki gülme çizgilerinde derinleşme ortaya çıkar. Bunlar en önemli yaşlanma belirtileridir. Bu belirtiler kişiyi oldukça yorgun, bitkin ve solgun gösterir. Bu yüzden yağ yastıkçığına yönelik estetik işlem yapılması gerekmektedir. Bu yöntem endoskopik şekilde yapılır ve yağ yastıkçılarının yerine asılması işlemi uygulanır. Alt göz kapağında herhangi bir işlem yapmadan bu uygulama gerçekleşmiş olur. Yani yağ yastıkçılarının yerine asılması işlemleri yapıldıktan sonra alt göz kapağına herhangi bir uygulama yapılmayabilir. Bu yöntemden sonra alt göz kapağı yeniden değerlendirilir ve incelenir. Eğer bulgular tamamen ortadan kalkmamışsa o zaman göz kapağı estetiği ameliyatı yapılması gerekir. Ameliyat kesi işlemi kirpiklerin altından açılmaktadır. Burada bulunan yağ fethettikleri gözaltı çukuruna doğru yayılır fazla kas dokusu ve üzeri çıkartılarak çıkartılır. Gözaltı ameliyatından sonra göz altındaki çukurluk hala devam ediyorsa gözaltı yağ enjeksiyonu gerekebilir. Bu durumda yağ enjeksiyonu yapılır.

    Göz Kapağı Ameliyatı ile Başka Ameliyatları Beraber Yapmak Gerekir mi?

    Yaşlanma belirtilerinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü yaşlanma belirtileri yüzün birçok bölgesinde sarkma, kırışıklık meydana getirir. En başta etkilenen bölge gözler, göz çevresi ve göz kapakları olmaktadır. Sadece tek başına göz kapağındaki sarkıklık ya da kırışıklık düzeltilecek olursa bu durum yüzün tamamını değiştirmez. Bu yüzden yüzdeki diğer yerlerde bulunan kaşlarda ya da alında bulunan sarkmış cildin de düzeltilmesi ile birlikte sonuç etkili ve başarılı olacaktır.

    Göz kapağı estetiği ameliyatı yaptırmak isteyenler tarafından merak edilen konulardan birisi de göz torbalarını dolduran yağların yaşlanma ile artıp artmadığıdır. Yağlar yaşlanma ile birlikte artmaz. Göz torbaları sorunu bu yağlardaki dokuların zayıflamasından kaynaklı olmaktadır. Buradaki dokunun zayıflamasının en önemli etkeni yaş faktörüdür.

    Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Sonrası

    Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Göz kapağı estetiği ameliyatı kolay uygulanabilir bir ameliyattır. Küçük bir ameliyat olmasına rağmen göz kapakları hassas bir bölge olduğu için kolay bir şekilde şişer. Bu sebeple ameliyat sonrası bir hafta boyunca dinlenmek tavsiye edilir. Bununla birlikte, göz estetiği ameliyatı ağrılı bir ameliyat değildir. Ameliyattan sonra hastanın hastanede yatmasına gerek bulunmaz. Ameliyattan sonra göz kapaklarına ince bantlar yerleştirilir.

    Göz Kapağı Estetiği Ameliyatının Komplikasyonları Nelerdir?

    Göz kapağı estetiği ameliyatının olası riskleri nelerdir? Enfeksiyon riski göz kapaklarında nadir olarak ortaya çıkmaktadır. Göz derisi altında kanama riski ise normal olarak görülmektedir. Aynı zamanda gözde morluk ortaya çıkabilir. Yani bütün göz kapağı ameliyatlarında karşılaşılan riskler bunlardır. Göz torbalarının alınmış olduğu ameliyatlarda kanama olursa ve bu kanama eğer göz arkasındaki görme sinirine baskı yaparsa bu durum görme kusurlarına dahi gidebilir. Hatta körlüğe bile yol açabilir. Çok nadir bir komplikasyon olmaktadır. Sık görülen bir komplikasyon alt göz kapağında aşağı doğru çekilme olması komplikasyonu dur. Bu olasılık özellikle ikinci kez ameliyat olan hastalarda ortaya çıkmaktadır. Bu komplikasyonun ortaya çıkmasındaki sebep göz çevresinin gereğinden fazla alınmış olmasıdır.  Bu sorunun çözümü için tedavisi için eksikleri derin yerine konması gerekmektedir bu sebeple üst göz kapağından diğeri almak işlemi uygulanabilir Göz estetiği ameliyatı sırasında gözün saydam tabakasına zarar verme ihtimali de vardır.

    Göz kapağı estetiği ameliyatı genel anestezi ya da lokal anestezi şeklinde yapılır. Göz estetiği ameliyatı mutlaka tüm teknolojik donanımın sağlanmış olduğu bir hastanede yapılması gerekir. Ameliyat süresi yaklaşık olarak 1 ile 3 saat arasında sürmektedir. Aynı zamanda ameliyatın süresi yapılacak olan işleme göre farklılık göstermektedir. Hastanede yatış süresi ise yoktur. Hasta aynı gün taburcu olabilir.

    Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrası hafif sızlama şeklinde ağrı hissedilir. Bunun için de ağrı kesiciler verilir. Bir haftaya kadar şişme ve morarma görülmesi normaldir. Göz estetiği ameliyatı sonrasında yaklaşık olarak 1 hafta sonra işe dönülebilir. Göz estetiği ameliyatı olduktan 2 hafta sonra uzun yürüyüşler yapılabilir. Ağır sporlara ise 1 aydan sonra başlanması tavsiye edilmektedir.

    Göz Estetiği Ameliyatında İdeal Olan Tedavi Nedir?

    Göz kapağı estetiği ameliyatında yapılması gereken aşamalar şunlardan ibaret olmaktadır:

    Öncelikle ideal bir göz kapağına ulaşmak önemlidir. Tedavi yönteminde eğer gözün altında derin bir çukur varsa bu çukurun doldurulması gerekmektedir. Çukurun doldurulması için gözaltı torbalarında oluşan yağların aşağı doğru yayılması işlemi yapılır. Aynı zamanda yanaklar da yukarı kaldırılır. Böylece elmacık kemiklerinden alt göz kapaklarına doğru düz bir yüzey oluşturulmuş olur. Bu görünüm, diri ve genç bir görünüm için önemli bir değişiklik olacaktır.

    Eğer yanaklarda sarkıklık varsa bu durumun mutlaka düzeltilmesi gerekmektedir. Bunun için endoskopik tekniklerden yararlanılır. Yanakları kaldırmak ya da göz kapağı ameliyatı ile birlikte orta yüzü yukarıya almak mümkün olmaktadır. Göz kapağı ameliyatı ile birlikte alın ve kaşlar da birlikte değerlendirilebilir. Yani, kaş ve alın gözlerin üzerine yığılmış ve sarkık bir şekilde duruyorsa mutlaka göz kapağı ameliyatı ile birlikte bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir.


    Göz Kapağı Estetiği Ameliyatında İzler Nasıl Gizlenir?

    Göz kapağı estetiği ameliyatındaki izlerin doğal görünümü için yara izleri görünmeyecek şekilde gizlenmektedir. Üst kapak bölümünde doğal kıvrım bulunmaktadır. Bu doğal kıvrım içerisinde kesi yapılarak düzeltme işlemleri yapılır. Buradaki kesi kasların sıkılaştırılmasını sağlar. Aynı zamanda buradaki fazla deri çıkarılır.

    Alt göz kapağındaki sorunlar ise alt kirpik çizgisinin bitişiğine yapılan kesi ile düzeltilmektedir. Bu kesi ile birlikte alt göz kapağında bulunan fazla deri çıkarılmaktadır. Bunların dışında alt göz kapağının iç tarafına yapılan bir kesi işlemi vardır. Bu işlem alternatif bir teknik olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemde deri çıkarılma.

    Göz Kapağı Estetiği Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olmaktadır?

    Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrasında iyileşme süreci her hastaya göre değişmekle birlikte genel olarak 14 gün sonra iyileşme sürecinin tamamlanması beklenmektedir. Tam olarak iyileşme ise birkaç ay sürmektedir. İyileşme sürecinde morluklar ve şişlikler ortadan kalktığı zaman göz kapaklarının da şekli ortaya çıkmış olur. Böylece yüz genç ve dinç bir görünüm kazanır. Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrasında soğuk kompresler ve yağlandırıcı merhemler kullanılabilir. İyileşme süreci tamamlanana kadar güneş ışığına çıkılmaması ve siyah renkli güneş gözlüklerinin kullanılması önerilmektedir.

    Göz kapağı ameliyatı olmak için nasıl hazırlanılır?

    Göz kapağı estetiği ameliyatı olmak için Laboratuvar testi olunur. Tıbbi bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Ameliyattan önce sigara tüketimi bırakılmalıdır. Kanama riski olmaması için kan sulandırıcı ilaçların kullanımı bırakılmalıdır. Bununla birlikte, bitkisel ilaçlar kullanılmamalıdır. Ayrıca göz kapağı estetik ameliyatının mutlaka tam donanıma sahip bir hastanede yapılması önemlidir.

    Göz Kapağı Estetiği ile Hangi Sorunlar Tedavi Edilir?

    Göz kapağı estetiği ameliyatı ile üst ve alt göz kapaklarında bulunan torbalanmalar, sarkıklıklar, cilt fazlalıkları gibi bozuklukları düzeltilmektedir.

    • Üst göz kapağında sarkmış bir cilt görünümü
    • Göz kapaklarının üstünde şişlik şeklinde oluşan yağ birikintileri
    • Göz altında oluşan torbalar
    • Alt göz kapağında düşüklük
    • Alt göz kapağında bulunan ince kırışıklıklar

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 15.01.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     
    AlperURAL
    Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

    Doç. Dr.

    Alper URAL

    Koru Ankara Hastanesi