Boyun fıtığı ve Sinir Cerrahisi
Beyin ve Sinir Cerrahisi

Boyun fıtığı ve Sinir Cerrahisi

    Boyun fıtığı ve Sinir Cerrahisi

    Son zamanlarda bilgisayar başında geçirilen çalışma saatlerinin uzaması, toplumun büyük bir kısmının yeteri kadar spor yapmaması ve hareketsiz diyebileceğimiz bir hayat sürmesi boyun fıtığı oluşumunu en sık görülen rahatsızlıklardan biri haline getirmiştir. Günümüzde birçok insanın merak konusu olan boyun fıtığı, kişinin yaşam kalitesini direkt olarak etkileyen ve düşüren aynı zamanda hayatını da zorlaştıran oldukça ciddi bir rahatsızlıktır.

    İskelet sistemimizde yer alan omurga, vücudumuzun dik durmasını ve hareket edebilmemizi sağlayan en önemli kısımlardan biridir. Omurga ise omur ya da tıp literatüründeki adı ile vertebra adı verilen kemiklerden oluşmaktadır. Bu kemiklerin arasında ise disk adı verilen destek dokuları yer alır. Diskler omurgayı oluşturan omurların üzerine yük binmesine engel olarak daha rahat hareket edebilmemizi sağlarlar. Sağlıklı bir omurga sistemi hem sabit kalmaya hem de vücudun hareket etmesine olanak sağlamalıdır. Bu yüzden omurgamız vücudun dengesini sağlamak için sabit dururken aynı zamanda hareket edebilmemizi sağlamak için kendisi de hareket halindedir. Bütün bu işlevlerini yerine getirirken ise hem vücut ağırlığına hem de dışarıdan gelen kuvvetlere karşı koymak zorunda kalır. Bu karşı koyma ise diskler sayesinde sağlanır. Diskler, ayakta dururken uygulanan kuvveti çekerek vücudun dengede durmasını sağlarlar. Ancak bazı risk faktörleri etki ederek disklerin kuvvetlere ve yüklere karşı koyma gücünün azalmasına neden olabilir.

    Disklerin gücünün azalması, kuvvetlere karşı koyma gücünün azalması anlamına gelmektedir. Boyun yük taşıyamaz hale gelir ancak hareket etmesinden dolayı boyunda fıtık oluşumu görülme riski yükselir. Boyun kısmındaki disklerin iç kısmında omurganın hareket etmesi esnasında meydana gelen kuvveti emmeye yardımcı, absorbsiyonundan sorumlu jelatinimsi bir madde bulunmaktadır. Diskin zayıflaması sonucunda ise bu maddenin yer değiştirmesi durumuna boyun fıtığı adı verilmektedir.

     

    Boyun fıtığı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

    Son zamanlarda hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen boyun fıtığı vakalarında önemli bir risk artışı bulunmaktadır. Özellikle pandemi döneminin etkisi ile hareketsiz hayat tarzının daha da artması, birçok kişinin çok uzun saatler bilgisayar başında çalışması boyun fıtığının artmasındaki en önemli nedenler arasında gösterilmektedir. Boyun fıtığı erkek veya kadın fark etmeksizin genellikle 30- 50 yaş aralığındaki kişilerde daha sık görülmektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre ise kadınlarda erkeklere oranla 1,5 kat daha fazla rastlanmaktadır. Günümüzde birçok kişinin yaşadığı boyun ağrısının en önemli nedenlerinden biri boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı en çok 5. ve 6. omurlar ile 6. ve 7. omurlar arasında görülmektedir. Bunun en önemi nedeni ise omurga sisteminde yer alan bu omurların diğer omurlara göre çok daha hareketli olması ve çok daha fazla kuvvete maruz kalmasıdır.

    Boyun fıtığından şüphelenenlerin en çok merak ettikleri konu ise boyun fıtığının belirtileridir. Boyun fıtığı belirtilerine bakıldığında en sık karşılaşılan ve en önemli belirti boynun bir kısmından başlayarak kol kısmına doğru uzanan ağrıdır. Bu ağrı koldan aşağıya doğru uzanmaya devam etmesi durumunda parmaklarda ve parmak uçlarında uyuşmaya neden olabilmektedir. Ayrıca ağrının oluştuğu kol zayıflamaya ve güç kaybetmeye başlayabilir. Bu durum ilerledikçe hastanın dengesini kaybetmesine ve düşmesine bile neden olabilir. Boyun fıtığı belirtilerini maddeler halinde sıralayacak olursak ise:

    • Yalnızca bir kolda hissedilen ağrı ve uyuşma,
    • Söz konusu ağrıya ve uyuşmaya eşlik eden baş dönmesi, gözlerde sinek uçuşması ve kulak çınlama belirtileri,
    • Yürürken denge kurmakta zorlanma,
    • Kaslarda kuvvet kaybının başlaması,
    • Konsantrasyon eksikliği,
    • Mide bulantısı,
    • Geceleri uykuyu bölen ya da uykuya engel olan şiddetli ağrılar.

    Bu belirtiler her ne kadar boyun fıtığının en sık karşılaşılan belirtileri arasında gösterilse de boyun ile ilgili boyun tutulması, boyun düzleşmesi ya da boyun bölgesi tümörlerinin de belirtileri ile benzerlik göstermektedir. Bu yüzden boyun fıtığı ile ilgili kesin tanı için mutlaka konusunda uzman bir doktor ile görüşülmeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.

    Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda boyun fıtığı tanısı konmuş ise hastanın    durumuna ve hastalığın seviyesine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Hastaya öncelikle mevcut boyun fıtığının daha kötü bir hale gelmemesi için gerekli bilgiler doktor tarafından verilir. Hasta tanı konduğu andan itibaren oturuşuna, duruşuna dikkat etmeli, boyun fıtığına daha da kötü etki edecek ağır yük taşıma gibi eylemlerden uzak durmalıdır. Sonrasında ise eğer boyun fıtığı hafif şiddette ise hastaya öncelikli olarak fizik tedavi, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar ile stressiz bir yaşam ve istirahat tavsiye edilir. Ancak boyun fıtığı şiddeti daha yüksek ise ve diğer tedavi yöntemleri denenmiş ise hastaya son seçenek olarak boyun fıtığı ameliyatı tavsiye edilmektedir.

     

    Boyun fıtığı ağrısı hangi bölgelere vurur?

    Boyun fıtığı rahatsızlığı hissettirdiği ağrılar ile hastayı direkt olarak etkileyen ve yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra hayatını zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Boyun kısımlarında yoğun ağrı hisseden kişilerin en çok merak ettiği sorulardan biri ise boyun fıtığı ağrısı hangi bölgelere vurur sorusudur. Boyun kısmında meydana gelen fıtıktan dolayı hissedilen ağrıların genellikle boyun kısmında hissedileceği düşünülür. Ancak boyun fıtığından kaynaklanan ağrılar boyun kısmı haricinde vücudun farklı kısımlarında da hissedilebilmektedir. Oluşan boyun fıtığı, sinirlerde yarattığı baskıdan dolayı boyun kısmından sinirlerin uzandığı kol, el, bel, sırt, omuz bölgelerinde hatta parmak uçlarına kadar ağrılara neden olabilmektedir. Aynı zamanda boyun fıtığı ilerleyen aşamalarda sinirlere olan baskısı daha da arttığında ağrının yanı sıra bu bölgelerde farklı belirtilere de neden olabilmektedir. Boyun fıtığının sinirlere uyguladığı baskı arttıkça, kollarda ve parmaklarda uyuşukluk ya da karıncalanma hissi hatta güç kaybı görülebilir. Sırt, kol ve omuzlarda oluşan ağrılar gerekli tedavilerin uygulanmaması durumunda şiddetli ve her geçen gün yayılarak devam eden ağrılara dönüşebilir.

    Boyun fıtığı ağrısının görüldüğü bölgelere bakıldığında çok nadiren de olsa boyun fıtığının omuriliğe yaptığı baskıdan dolayı bacaklarda da hissedilmektedir. Ancak bu durum oldukça nadir görülmektedir.

     

    Boyun fıtığı ameliyatı riskleri nelerdir?

    Boyun fıtığı teşhisi konduktan sonra yapılan tetkikler sonucunda hastalığın şiddetine göre doktorunuz size boyun fıtığı ameliyatını önerebilir. Boyun fıtığı ameliyatında, diskin sinire baskı yapan bölümü çıkarılır. Böylece bölgedeki sinirlerin üzerindeki baskı tamamen ortadan kaldırılmış olur. Boyun fıtığı ameliyatı günümüze kadar klasik yöntemler ile yani büyük kesi açılması ile gerçekleştirilen bir ameliyattı. Bu yüzden de söz konusu ameliyatta doku ve sinir hasarı oluşturma riski oldukça fazlaydı. Ancak gelişen teknoloji ile günümüzde boyun fıtığı ameliyatları, son teknoloji teknik ekipmanlardan yararlanarak mikro cerrah yöntemler ile en az risk ile uygulanabiliyor.

    Koru sağlık ekibi olarak sizin için hazırladığımız bu yazımızda boyun fıtığı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan olan boyun fıtığı nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir, hangi bölgelere vurur ve boyun fıtığı ameliyatı riskleri nelerdir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Boyun fıtığı ile ilgili daha fazla bilgi alabilmek ya da muayene olabilmek için sitemiz üzerinden randevu alarak konusunda uzman ve deneyimli doktorlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 21.09.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu