Parkinson Nedir ?
Nöroloji

Parkinson Nedir ?

    Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Özlem Ertürk, bilgilendiriyor

    Parkinson Nedir ?

    Parkinson Hastalığı, yavaş ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Her geçen gün Parkinson hastalığı görülme oranı çevre kirliliği, gıdalarda kullanılan pestisitler ve toplumun yaşlanması nedeni ile artmaktadır.

    Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

    Hastalık belirtileri beyinde dopamin üreten hücrelerin ciddi kaybı sonrası başlar, ancak aslında hastalık başlamadan onlarca yıl önce mide, barsak veya koku yollarında ufak tefek belirtilerle başlamaktadır. Bu hastalıkta eksilen Dopamin adlı madde, insanın akıcı, hızlı ve koordineli hareket yapmasını sağlayan bir maddedir. Beyindeki dopamin maddesi çok azaldığında  Parkinson hastalığının bulgusu olan  titremeler, hareketlerde yavaşlık, takılmalar, kol  ve bacaklarda katılık ve yürüyüş sorunları izlenir. Parkinson hastalığının en özürleyici belirtisi genelde hareketlerdeki yavaşlıktır, en gözle görülen bulgusu ise istirahatte el veya ayaklarda görülen titremelerdir. Hastalık ilerledikçe eklemlerde katılık, yaygın omuz, sırt ağrısı, vucut postüründe değişiklikler, yürüme hızında ve şeklinde değişmeler, ses kısıklığı oluşur. 

    Parkinson Tedavisi Nasıl Yapılır ?

    Parkinson hastalığı yaşam kalitesini çok bozabilen bir hastalıktır, tanı konulduğu anda geciktirmeden tedavi başlanması hastalığın özürleyiciliğini azaltabilecektir. Bu nedenle kendinde hastalıktan şüphelenen kişiler vakit kaybetmeden hekime başvurmalıdır. Hastalığın seyrini etkileyen  başka bir etken ise egzersizdir. Ne kadar iyi egzersiz yapılırsa hastalığın seyri de  o kadar iyi gider.

    Parkinson Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler ?

    Covid 19 pandemisi nedeni ile evlere kapanan yaşlılarımız bazen kendilerinde oluşan bulguların farkına varamamaktadırlar, bu durum hem hastalıkların tanısının gecikmesine hem de hareketsiz yaşamın getirdiği ileri kas kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle ileri yaştaki yakınlarımızı pandemi kurallarına uyarak ziyaret etmeli, onları gün içinde sakin yerlerde yürüyüşlere yönlendirmeliyiz. 

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 10.04.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu