Myastenia Gravis Nedir?
Nöroloji

Myastenia Gravis Nedir?

    Myastenia Gravis Nedir?

    Myastenia gravitatis (MG), kas zayıflığı ve yorgunluk ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Hem yetişkinleri hem de çocukları etkiler. Birkaç teori olmasına rağmen, MG'nin nedeni bilinmemektedir.

    Myastenia Gravis Belirtileri 

    MG'nin iki ana semptomu vardır: kas zayıflığı ve yorgunluk. Kas zayıflığı, kasların kullanılmaması nedeniyle zayıfladığı zaman ortaya çıkar. Yorgunluk, bir kişinin egzersiz yaptıktan sonra ne kadar çabuk yorulduğunu ifade eder. Bazı durumlarda, MG'li kişiler de yutma güçlüğü çekerler. Buna disfaji denir.

    Myastenia Gravis Nedenleri

    MG, kasları kontrol eden sinirlere saldıran antikorlardan kaynaklanır. Genellikle gözleri, boğazı ve solunum kaslarını etkiler. MG'si olan kişilerin kas zayıflığını önlemek için sıklıkla ilaç almaları gerekir. Antikorları üreten timus bezinin bir kısmını çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

    Myastenia Gravis Teşhisi

    MG olabileceğini düşünüyorsanız, hemen doktorunuzla konuşun. MG'niz olup olmadığını belirlemek için testler yapacaktır. Teşhis için bir nörolog (beyin ve sinir sistemi bozuklukları uzmanı) görmeniz gerekebilir. Tanı konulduktan sonra tedavi seçenekleri semptomlara göre değişir. MG'nin tedavisi yoktur, ancak semptomları yönetmeye yardımcı olan tedaviler vardır.

    Myastenia Gravis Tedavisi

    Bazı durumlarda, MG'si olan kişiler semptomları kontrol etmek için ilaç alabilir. Buna asetilkolinesteraz inhibitörleri (AChEI'ler) adı verilen ilaçlar dahildir. Bu ilaçlar vücuttaki ACh reseptörlerinin aktivitesini artırarak çalışır. Ayrıca asetilkolin gibi kasların gevşemesine yardımcı olan nörotransmitterlerin parçalanmasını da yavaşlatırlar.

    Myastenia Gravis Önleme

    MG olabileceğini düşünüyorsanız, hemen doktorunuzla konuşun. MG'niz olup olmadığını belirlemek için testler yapacaktır. Daha sonra doktorunuz sizin için en uygun tedavi planına karar verecektir. Her gün veya sadece gerektiğinde ilaç almanız gerekebilir. Belirtilerinizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 08.08.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu