Epilepsi (Sara ) Nedir ?
Nöroloji

Epilepsi (Sara ) Nedir ?

    Epilepsi ( Sara ) Nedir ?

    Halk arasında “sara” hastalığı olarak bilinen epilepsi, beynimizin ani ve geçici elektrik deşajları sonucu ortaya çıkan nöbetler ile karakterizedir. Her 100 kişiden 5'i hayatının bir döneminde bir kez nöbet geçirebilir. Nöbetlerin tekrar edici olduğu ve toplumda her 100 bin kişiden 45'inde görülen durum ise Epilepsi hastalığı olarak kabul edilmektedir.

    Epilepsi ( Sara ) Belirtileri Nelerdir ?

    Epilepsi ( Sara ) nöbetleri pek çok farklı klinik tablo ile karşımıza çıkabilir. Beynin bir bölgesine sınırlı deşarjlara bağlı olan 'fokal' nöbetlerde kol ya da bacakta sıçramalar, kasılmalar, baş ve gözlerde dönme, dejavu hissi, kötü koku algılama gibi belirtiler olabilir. Tüm beyne yayılan deşarjlar ise hastanın bilincini kaybetmesi, tüm vücudunda kasılma ve titremeler, idrar kaçırma, dil-yanak ısırma ve ağızdan köpük gelmesi gibi belirtilerin gözlenebileceği daha büyük nöbetlere neden olurlar.

    Epilepsi Nöbetlerinin Nedenleri Nelerdir ?

    Nöbetlerin nedeni epilepsi hastalarının yarıya yakınında tespit edilemeyebilir. Genetik bozukluklar, beynin gelişimi sırasındaki yanlış katlanmalar, beyin ve beyin zarlarının enfeksiyonları, beyin tümörleri, beyin kanaması ya da beyin damar tıkanıkları, kafa travmaları, yüksek ateş, kan şekerinin aşırı düşmesi ve bazı madde ve ilaçlar nöbetlere yol açabilmektedir.

    Epilepsi ( Sara ) Nöbeti Geçiren Kişiye Nasıl Müdahale Edilir ?

    Epilepsi nöbeti geçiren kişinin öncelikle güvenliği sağlanmalıdır. Yan yatırmak ve yumuşak eşyalar ile korumak önerilmektedir. Hastanın kitlenen çene kasları ve ağzının sert cisimlerle açılmaya çalışılması daha çok zarar verebilir. Genellikle bir kaç dakika içinde sonlanan nöbetler 5 dakika üzerinde devam ediyor ise hastayı en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırmak gerekmektedir.

    Epilepsi ( Sara ) Tedavisi Nasıl Yapılır ?

    Epilepsi hastalarının büyük çoğunluğu hekim kontrolü ve uygun ilaç tedavileri altında nöbetsiz bir şekilde hayatlarını normal insanlar gibi idame ettirebilmektedirler.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 26.03.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu