Huzursuz Bacak Sendromu
Nöroloji

Huzursuz Bacak Sendromu

    Huzursuz bacak sendromu, bacakların sabit kalamaması, sürekli olarak hareket ettirme isteğinin olması durumudur. Bu rahatsızlığa sahip olan bir kişi, özellikle geceleri devamlı olarak bacakları hareket ettirmek ister, bu durumun önüne geçemez, karşı konulamaz şekilde bacaklarını hareket ettirir. Dolayısı ile kişide uyuyamama ve uyku bozukluğu durumları ortaya çıkar. Bu bakımdan huzursuz bacak sendromu aynı zaman uyku bozukluğunun bir parçası olarak tanımlanabilir. Kişi sürekli olarak bacakları hareket ettirmek zorunda olduğunda uykuya dalması bir hayli güçleşir.

    Huzursuz Bacak Sendromu Neden Kaynaklanır ?

    Huzursuz bacak sendromu, birçok soruna neden olabilen bir rahatsızlıktır. Uyku bozukluğu dışında, oturulması ve sabit durulması gereken durumlarda bacakların karşı konulamaz bir şekilde hareket ettirme isteği ortaya çıkabilir. Örneğin sinema, toplantı gibi ortamlarda veya yolculuklarda huzursuz bacak sendromu kendini hissettirebilir.

    Huzursuz Bacak Sendromu Hangi Durumda Ortaya Çıkar ?

    Huzursuz bacak sendromu altında yatan neden genel olarak yorgunluk olarak belirtilir; fakat herhangi bir durumda ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık sebebi ile kişiler yeterince uyku alamadıkları için, günlük hayatlarında problemler yaşamaya başlarlar. Tedavi edilmezse, dolaylı olarak kişide psikolojik bozukluk ve çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bu durum da başarısız bir iş hayatı ve özel hayatta yaşanan problem olarak yansıyabilir.

    Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir ?

    Huzursuz bacak sendromu, kişiler tarafından zorlukla tarif edilen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bacaklarda bir şeylerin hareket ettiği hissini uyandırır. Genellikle geceleri ortaya çıkar ve bacaklarda bir garip his oluşur. Kişi, sabit kalamaz duruma gelir ve uykundan kaçınmaya başlar, ayağa kalkarak hareket etmek, yürümek ister. Kişi yorgun ve çok yoğun bir şekilde uyku haline sahip olsa bile bu durumdan kaçınması bir hayli zordur. Uyumak ister; ancak bacaklarını sürekli olarak hareket ettirmekten kendini alıkoyamaz ve kendisini kısır bir döngünün içerisinde bulur. Aynı zamanda kişinin bacaklarında, ağrılar oluşabilir ve uyuşma hissi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda kişi, tekrar ve tekrar bacaklarını hareket ettirmek ister, bacaklarını hareket ettirdiğinde huzursuzluk hissini hafifleme eğilimi gösterir. Bacakları hareket ettirmenin dışında, bacaklara yapılan masaj da huzursuzluk hissini hafifletmede önemli ölçüde yardımcı olur.

    Huzursuz Bacak Sendromu Kimlerde Görülür ?

    Huzursuz bacak sendromu, her bireyde görülebilen bir rahatsızlıktır; fakat ırk, yaş ve cinsiyete göre değişkenlikler gösterebilmektedir. Doğu ülkelerinde daha az rastlanan bu rahatsızlık, batı ülkelerinde yaygın bir şekilde görülmektedir. Bu durumu yaşam tarzı ile ilişkilendirebilmek mümkündür. Rahatsızlığın ülkemizde görülme olasılığı ise yüzde 3 olarak saptanmıştır. Ayrıca genetik durumların bu rahatsızlıkta etkin rol oynadığı düşünülmektedir. Yani bir bireyde huzursuz bacak sendromu bulunuyor ise, doğacak olan çocuklarında da huzursuz bacak sendromu görülme ihtimali, normal bir bireye göre daha yüksektir.

    Huzursuz Bacak Sendromu Neden Oluşur?

    Huzursuz bacak sendromu birçok neden dolayı oluşabilir; fakat bu rahatsızlığın oluşmasının altında yatan neden net bir şekilde kestirilememektedir. Nedeni kesin olarak belirtilemeyen hastalıklar ayrı bir grupta toplanır ve ona göre incelemeler yapılır. Uzmanlar kandaki ve beyindeki demir seviyesinin normalden düşük olmasından dolayı bu hastalığın oluşma ihtimalinin yükseldiğini tespit etmişlerdir. Bu kanıya varmalarının sebebi olarak, çoğu huzur bacak sendromu bulunan bireylerde, demir eksikliğinin tespit edilmiş olması gösterilmektedir.

    Kandaki demir eksikliği ve beyin demir eksikliğini ölçmek için farklı tanı yöntemleri kullanılmaktadır. Kandaki demir eksikliği için kan testi, beyindeki demir eksikliği için beyin görüntüleme teknikleri uygulanmaktadır. Yapılan testler ışığında kişiye bir tedavi programı uygulanır. Genç yaşlarda görülen huzursuz bacak sendromu altında yatan neden genellikle kalıtımsal geçiştir. Ebeveynlerinde huzur bacak sendromu gözlemlenmiş ise kişinin, bu rahatsızlığı yaşama ihtimali, diğer kişilere göre daha yüksektir.

    Huzursuz Bacak Sendromu Ne Gibi Belirtiler Verir?

    Huzursuz bacak sendromu olan kişilerde, karşı konulamaz bir şekilde bacaklarını hareket ettirme isteği oluşmaktadır. Bu kişiler için, ayaklarını sabit bir şekilde tutmak adeta bir ölüm gibidir. Huzursuz bacak sendromunda oluşan his nadir de olsa kollarda ve boyunda da ortaya çıkabilir. Bacaklarda ve kollarda çıkan bu hareket ettirme hissi genellikle iki taraflı olarak meydana gelir. Nadir durumlarda tek taraflı huzursuzluk hissi ortaya çıkabilmektedir ve bir tarafta başlayan bu his, diğer tarafa da yayılma eğilimi gösterebilir. Huzursuzluk hissedilen bölgede ağrı, karıncalanma hissi, kaşıntı ve yanma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Belirtilerin şiddetini kişiden kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte, sonucunda bu rahatsızlığın görüldüğü hemen hemen her birey uyku bozukluğu yaşamaya başlar. Genellikle hastalar bu hastalığı tam olarak açıklayamaz ve keskin olmayan ifadeler ile tarif eder.

    Huzursuz bacak sendromu genellikle uykuya dalma esnasında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişiler bacakları hareket ettirdiğinde rahatlama yaşadıklarını ifade ederler. Bu rahatsızlık, haftanın her gün veya belirli aralıklar ile ortaya çıkabilir. Sürekli olarak bu rahatsızlığın yaşaması durumunda kişide, fiziksel ve ruhsal bozukluklar gelişebilir. Bu nedenden dolayı huzursuz bacak sendromuna sahip olan kişiler, bir uzman tarafından muayene edilmeli ve uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

    Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Tespit Edilir?

    Huzursuz bacak sendromu, hastalar tarafından güçlükle tarif edilen bir rahatsızlıktır. Genellikle doktorlar muayene esnasında hastanın öyküsünden yola çıkarak bu tanıyı ortaya koyarlar. Öncelikle altında yatan fiziksel bir sağlık sorunu aranır. Kişiden başta kan testi olmak üzere birtakım testler yaptırması istenebilir. Testler ile birlikte demir miktarı oranı ve çeşitli organ fonksiyonları incelenir. Ayrıca kişide uyku apnesi olup olmadığı incelenebilir. Bunun için de kişi birtakım testlere tabi tutulur. Bunlara ek olarak kişinin düzenli olarak kullandığı bir ilaç varsa, hekimine bildirmesinde fayda vardır. Bazı ilaçlar da huzursuz bacak sendromu sorununa neden olabildiği tespit edilmiştir. Kişide herhangi bir sağlık sorunu bulgusu tespit edilememesi halinde, kişi psikoloji alanına yönlendirilir.

    Huzursuz Bacak Sendromundaki Hangi Tedaviler Uygulanır?

    Huzursuz bacak sendromu çeşitli yöntemler ile birlikte tedavi edilebilen rahatsızlıktır. Bu yöntemlerin başında ilaç tedavisi gelmektedir. Verilen ilaç tedavisi ile kişide oluşan huzursuz bacak sendromu nedenlerinin ortadan kaldırılması amaçlanır. Huzur bacak sendromu oluşumuna neden olan hangi sağlık sorunu tespit edildi ise, ona göre bir ilaç tedavisi uygulanır ve rahatsızlığın altında yatan nedenler ortadan kaldırılır. Rahatsızlığın hafif olarak seyrettiği kişilere düzenli egzersiz, masaj ve benzeri uygulamalar yapması önerilir. İlaç tedavisi, kişide başka yan etkiler oluşturabilmesi nedeni ile ikincil yöntem olarak düşünülür. Bunlara ek olarak psikolojik sorunlar nedeni ile de huzursuz bacak sendromu gelişebilmektedir. Hastada herhangi bir fiziksel sorun bulunmadığı durumlar, bu rahatsızlığın altında psikolojik nedenler yattığını düşündürür.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 23.03.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu