Düşük Dozlu Akciğer Kanseri Tarama Tomografisi
Göğüs Hastalıkları

Düşük Dozlu Akciğer Kanseri Tarama Tomografisi

    Akciğer Kanseri

    Akciğer kanseri tüm dünyada kanser ölümlerinin en sık sebebidir. Oldukça ölümcül olan akciğer kanserinde tedavi başarısının düşük olmasının en önemli nedenlerinden biri de akciğer kanserinin geç bulgu veren ve buna bağlı olarak sıklıkla ileri evrede saptanan bir hastalık olmasıdır. Hastalık yayılmadan önce yakalanabilirse tedavi ile 5 yıl veya daha fazla hayatta kalma oranı %56’ya kadar artış gösterebilmektedir.
     

    Düşük Dozlu Akciğer Kanseri Tarama Tomografisi

     
    Düşük dozlu akciğer kanseri tarama tomografisi, risk altında olan bireylerde akciğer kanserinin erken tespiti için kullanılan bir tarama yöntemidir. Bilgisayarlı tomografi cihazında gerçekleştirilen bu tetkik hazırlık gerektirmeyen, damar içi ilaç uygulanmasına gerek olmayan ve toplam süresi birkaç dakikayı geçmeyen oldukça kolay bir işlemdir. Çekim esnasında verilen radyasyon dozu klasik akciğer tomografisine göre ortalama 5 kat daha düşüktür.
     
    55 yaş üzerinde iseniz ve son 15 yıl içerisinde sigara kullandıysanız bu tetkikin size uygun olup olmadığını öğrenmek için göğüs hastalıkları uzmanınıza başvurabilirsiniz

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 12.03.2020 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu