Nöropati Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Nöropati Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    Nöropati Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

    Nöropati, sinirlerde veya sinir liflerinde hasar olduğu bir durumdur.

    Nöropati, kollarda, bacaklarda, ayaklarda, ellerde, yüzde, boyunda veya sırtta ağrıya neden olur. Ayrıca uyuşukluk, karıncalanma, yanma veya zayıflığa da yine yol açabilir. En yaygın nöropati türleri arasında diyabetik nöropati, kemoterapinin neden olduğu nöropati ve periferik nöropati bulunur.

    Nöropati Neden Kaynaklanır?

    Diyabet, alkolizm, kanser, otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlar, ilaçlar, travma, toksinler, beslenme eksiklikleri, metabolik bozukluklar, genetik koşullar ve diğer faktörlerden kaynaklanabilir.

    Nöropati Belirtileri Nelerdir?

    Her biri kendi semptomları olan birkaç farklı nöropati türü vardır. Bununla birlikte, genel olarak, nöropatiden muzdarip olanlar, ekstremitelerinde ağrı, karıncalanma veya yanma hissi hissedeceklerdir. Ayrıca, olmaması gerektiği halde üşümek gibi dokunma duyularındaki değişiklikleri fark edebilirler.

    Nöropatiye Ne Sebep Olur?

    Nöropati, bir dizi farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Yaygın bir neden, kan damarlarına zarar veren ve ayaklardaki dolaşımı azaltan diyabettir. Diğer olası nedenler arasında otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlar, vitamin eksiklikleri ve bazı ilaçlar bulunur.

    Nöropatiniz Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

    Nöropatiniz olup olmadığını belirlemenin birkaç yolu vardır. İlk olarak, belirtilerinize katkıda bulunabilecek başka tıbbi durumlarınız olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız. İkinci olarak, doktorunuzdan nörolojik muayene yapmasını isteyebilirsiniz. Bu, cildinizi, kaslarınızı, eklemlerinizi ve reflekslerinizi hissetmeyi içerecektir. Üçüncüsü, duyularınızı test etmek için monofilament adı verilen elektronik bir cihaz kullanabilirsiniz. Monofilament, kendisine bağlı bir dizi kabloya sahip küçük bir sondadır. Yerde yürürken, teller yüzeye dokunur ve beyninize sinyaller gönderir. Telleri hissediyorsanız, muhtemelen bir tür duyu kaybınız var demektir.

    Nöropati Tedavi Seçenekleri

    Ne tür bir nöropatiniz olduğunu öğrendikten sonra tedavi seçeneklerini araştırmaya başlayabilirsiniz. Kremler, jeller, losyonlar, merhemler, yamalar, spreyler ve haplar gibi topikal ilaçları kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu ürünler ya bölgeyi uyuşturarak ya da sinirleri uyarmaya yardımcı olarak çalışır. Ayrıca sinirlerin daha fazla yaralanmasını önlemeye yardımcı olurlar. Ayrıca oral ilaçlar almayı da düşünebilirsiniz. Bu ilaçlar ağrı, uyuşma, karıncalanma, yanma ve halsizlik tedavisinde kullanılabilir.

    Nöropati Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri

    Nöropati, diyabetin birçok insanı etkileyen yaygın bir komplikasyonudur. Bu durum ayaklarda ve bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, yanma ve halsizliğe neden olur.

    Nöropatinin Yaygın Türleri Nelerdir?

    İki ana nöropati türü vardır: Periferik nöropati ve merkezi sinir sistemi (CNS) nöropatisi. Periferik nöropati, beyin ve omurilik dışındaki sinirlere verilen hasarı ifade eder. Merkezi sinir sistemi nöropatisi, hareket, duyum ve koordinasyondan sorumlu olanlar gibi beyin ve omurilik içindeki sinirlere zarar verir.

    Nöropatinin En Yaygın Nedenlerinden Bazıları

    Diyabet, alkol kötüye kullanımı, kemoterapi, vitamin eksikliği ve bazı ilaçlar nöropatinin en yaygın nedenleri arasındadır. Diğer daha az yaygın nedenler arasında Lyme hastalığı, HIV/AIDS ve multipl skleroz bulunur.

    Nöropatiyi Tedavi Etmenin En İyi Yolu Nedir?

    Nöropatiyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bu tedaviler arasında ilaç, cerrahi, akupunktur, masaj terapisi, kayropraktik bakım, egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır.

    Periferik nöropati uyuşukluk, karıncalanma, yanma ağrısı, halsizlik ve bazen felce neden olur.

    Periferik nöropatiniz olduğundan şüpheleniyorsanız derhal doktorunuza görünün. Ayrıca, yaşadığınız herhangi bir semptomu takip ettiğinizden emin olmalısınız, böylece bunları doktorunuza bildirebilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 23.07.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    SeçilVURAL
    Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

    Doç. Dr.

    Seçil VURAL

    Koru Ankara Hastanesi

    NigarGÜRBÜZ
    Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

    Uzm. Dr.

    Nigar GÜRBÜZ

    Koru Sincan Hastanesi