Boyun Düzleşmesi Nedir?
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Boyun Düzleşmesi Nedir?

    Boyun Düzleşmesi Nedir?   

    Boyun düzleşmesi ya da diğer adı ile servikal lordoz düzleşmesi, sedanter adı verilen hareketsiz yaşam tarzının her geçen gün daha da artması ile günümüzde en sık karşılaşılan sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte birçok insan günün büyük bir kısmını iş ve gündelik hayata yardımcı olan bilgisayar, akıllı telefon ya da tabletler ile geçirmektedir. Ancak hareket etmeyi kısıtlayan bu teknolojik aletler, yanlış oturuş ve duruşla birlikte boyun düzleşmesinin en önemli nedenleri arasında gösterilmektedir.

    Vücudumuzun dik durmasını ve hareket edebilmemizi sağlayan iskelet sistemimizde bulunan omurga vücudumuzdaki en önemli kısımlardan biridir. Omurga ise 33 omurdan oluşmaktadır ve bunların yedi tanesi ise boyun bölgesinde yer almaktadır. Omurgasında herhangi bir sorun bulunmayan sağlıklı bireylerde bu omurlar hafif kavis oluşturacak şekilde dizilerek C şeklinde kıvrımlı bir şekilde olmalıdır. Vücudun hareket ve denge kabiliyetine sahip olabilmesi için boyun ve bel kısmında yer alan omurlar hafif oyuklar şeklinde iken kalça ve sırt kısmında yer alan umurlar ise tümsekler oluşturacak şekilde omurgada sıralanmıştır.

    Omurların dizilimi ile omurganın sahip olduğu dizilime servikal lordoz adı verilmektedir. Vücudumuzun doğal yapısı olan bu eğriliğin çeşitli nedenlerden dolayı kıvrımını kaybetmesi yani düzleşmesi durumuna ise servikal lordoz düzleşmesi yani bilinen diğer adı ile boyun düzleşmesi adı verilmektedir.

    Günümüzün en çok rastlanan rahatsızlıklarından biri olan boyun düzleşmesinin oluşmasındaki en önemli ve en çok görülen nedenlerin başında duruş bozukluğu gelmektedir. Uyku halindeyken ya da meslek koşullarından dolayı çalışırken cep telefonu, bilgisayar kullanırken uzun süre bozuk duruş şeklinde kalmak boyun düzleşmesine neden olmaktadır.

    Boyun düzleşmesi nerelere ağrı yapar?

    Omurganın sahip olduğu kıvrımın düzleşmesinden kaynaklanan boyun düzleşmesi hastada bazı belirtilerin görülmesine neden olmaktadır. Bu belirtiler boyun düzleşmesine neden olan faktörlere ve rahatsızlığın altında yatan sebeplere göre değişkenlik gösterse de en sık görülen belirtilerden biri yaşanan kas ağrılarıdır. Boyun düzleşmesine bağlı olarak hissedilen kas ağrıları omurga kıvrımının etkilenen bölümlerine göre vücudun farklı bölgelerinde hissedilebilmektedir. Ancak boyun düzleşmesi genel olarak omurganın boyun bölgesinde bulunan 7 omurda meydana geldiği için söz konusu ağrı genellikle boyun bölgesinde yer alan omuz, kürek kemiği ve ensede hissedilmektedir. Bazı durumlarda yayılan ağrı ise baş bölgesinde de ağrıya neden olabilir. Söz konusu kas ağrıları ayrıca omurganın normal olmayan bir şekilde kıvrılmasından dolayı bazı durumlarda bel bölgesine kadar inebilmektedir.

    Boyun düzleşmesi rahatsızlığına sahipseniz kas ağrısının yanı sıra farklı belirtiler ile de karşılaşabilirsiniz. Hastalığın şiddetine göre bazı hastalarda bu belirtiler çok yoğun bir şekilde hissedilerek hastanın yaşam kalitesini düşürürken bazı hastalarda ise hiç belirti vermeyebilir. Ayrıca bazı durumlarda hasta belirtileri sadece fiziksel aktiviteler sırasında zorlanınca fark edebilir. Boyun düzleşmesinin genel olarak görülen belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Boyun bölgesinde yer alan omuz, kürek kemiği ve ensede hissedilen ağrı,
    • Boyun bölgesinden baş bölgesine doğru uzanan ağrı,
    • Boyun kaslarının gerilmesine bağlı olarak oluşan kas ağrısı,
    • Boyun ve baş bölgesinde oluşan sertleşmeden dolayı bazı hareketleri tam olarak yapamama,
    • Boyun omurlarında meydana gelen düzleşmeden dolayı diğer omurlara baskı yapması sonucu hissedilen sırt ağrısı.

    Bütün bu belirtilerin yanı sıra eğer vücudunuzun herhangi bir kısmında karıncalanma, uyuşma, elektrik çarpması hissi veren ağrılar, kilo verme, kas kontrolünü sağlamada zorlanma gibi belirtiler söz konusu ise en kısa sürede bir doktora danışmalısınız. Çünkü bu belirtileri boyun düzleşmesinin yanı sıra omurgada sıkışmış bir sinir gibi daha ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir.

    Boyun düzleşmesi için ne yapmak lazım?

    Boyun düzleşmesinden kaynaklanan ağrılardan dolayı yaşam kalitesi etkilenen kişilerin en çok merak ettiği soruların başında boyun düzleşmesi için ne yapmak lazım sorusu gelmektedir. Gerekli tedavinin sağlanarak ağrılara son verilebilmesi için öncelikle konusunda uzman bir doktora danışmanız gerekiyor. Doktorunuz boyun düzleşmesinin şiddeti ve nedenine göre sizin için bir tedavi planı hazırlayacaktır. Günümüzde boyun düzleşmesinin en önemli nedenlerinden birinin yanlış duruş olduğunu göz önüne alırsak öncelikli tedavi vücudun doğal duruşunu eski haline getirmektedir.

    Boyun düzleşmesinde en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri ise fizik tedavidir. Ancak boyun düzleşmesi sonucunda omurga omuriliğe baskı yapmaya başladıysa cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Bu durum ile oldukça nadir karşılanmaktadır ve cerrahi müdahale her zaman en son seçenek olarak değerlendirilir.

    Doktorunuzun hastalığınızın şiddetine göre ayarlayacağı fizik tedavi planlamasının yanı sıra boyun düzleşmesi için doktorunuzun gözetimi altında evde yapabileceğiniz uygulamalarda bulunmaktadır. Bu uygulamalardan kısaca bahsedecek olursak:

    • Meydana gelen boyun düzleşmesi özellikle bir meslek hastalığında ya da kendini tekrarlayan hareketlerden dolayı meydana gelmiş ise ilk yapmanız gereken dinlenmek. Dinlenmek ağrılarınızın hafiflemesini sağlarken aynı zamanda iyileşme sürecini de desteklemenizi sağlayacaktır. Ayrıca bu dinlenme süreci boyunca boynunuzu zorlayacak hareketlerden de uzak durmalısınız. Eğer boynunuzu aktif olarak kullanmanız gereken bir aktivitede bulunacaksanız boynunuzun hareket alanını kısıtlamak için boyunluk kullanabilirsiniz. Ancak boyunluk kullanımı uzun süreli kullanımda zarar verebileceği için kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.
    • Evde rahatlıkla yapabileceğiniz bir diğer uygulama ise özel bir boyun yastığı satın alarak özellikle geceleri uyurken boynunuzu doğru bir şekilde yerleştirmek. Günümüzde bu amaç için kullanılan yastık çeşitlerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca fizyoterapistinizden boynunuzdan yayılan ağrıları hafifletmek için geceleri nasıl uyumanız gerektiği konusunda bilgi alabilirsiniz.
    • Boyun düzleşmesinden dolayı kas ağrılarını yoğun bir şekilde hissediyorsanız bölgeye buz torbaları veya soğuk kompresler uygulayarak ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bölgeye soğuk uygulama yaparken ovalayarak masaj yapabilirsiniz.
    • Soğuk uygulamanın yanı sıra yapabileceğiniz bir diğer uygulama ise ısı uygulaması. Sıcak bir duş veya banyo, sıcak su torbası gibi uygulamalar kasların gevşemesini ve kaslarda hissedilen ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Fizyoterapistlerin önerisine göre ısı uygulamasının etkili olabilmesi için bölgeye 15-20 dakika boyunca tek seferde uygulanmalıdır.

    Bütün bu uygulamaların yanı sıra ise son olarak boyun düzleşmesine neden olan ortamınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Çalışma ortamınızı, uyku ortamınızı ya da ev ortamınızı konforlu ve ergonomik bir alana dönüştürmek boyun düzleşmesinin tedavi süreci açısından son derece önemlidir.

    Boyun düzleşmesi düzelir mi?

    Boyun düzleşmesi ile ilgili en çok merak edilen sorulardan bir diğeri ise boyun düzleşmesi düzelir mi sorusudur. Sağlıklı bir kişide kıvrımlara sahip olan omurganın çeşitli nedenlerden dolayı kıvrımını kaybetmesi sonucu oluşan boyun düzleşmesinde gerekli tedavi sağlanırsa boyun düzleşmesinde gerekli kıvrım tekrar sağlanarak düzeltilebilmektedir. Özellikle fizik tedavi yöntemleri ile günümüzde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

    Koru sağlık ekibi olarak sizin için hazırladığımız bu yazımızda boyun düzleşmesi ile ilgili en çok merak edilen sorular hakkında detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Boyun fıtığı ile ilgili daha fazla bilgi almak ya da muayene olmak için sitemiz üzerinden randevu alarak konusunda uzman ve deneyimli doktorlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

     

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."