Diş Ağrısının Nedenleri
Ağız ve Diş Sağlığı

Diş Ağrısının Nedenleri

    Diş Ağrısının Nedenleri

    Diş ağrıları, genellikle gıda parçacıkları dişler ve diş etleri arasında sıkışıp kaldığında ortaya çıkan ağızda ağrılı hislerdir. Genellikle dişlerdeki "gözenekler" adı verilen küçük açıklıklardan giren bakterilerden kaynaklanırlar.

    Diş Ağrısının En Yaygın Nedeni Diş Çürüğüdür

    Diş çürüğü, dişlerde plak biriktiğinde, mineralleri kaybetmelerine ve gözenekli hale gelmelerine neden olur. Bu, bakterilerin dişler ve diş etleri arasındaki boşluklara girmesine izin verir, burada dişin mine ve dentin katmanlarını yemeye başlarlar. Tedavi edilmezse enfeksiyon diş eti dokusuna ve diş köklerini çevreleyen kemiğe yayılır.

    Diğer Nedenler Arasında Diş Eti Hastalığı, Travma veya Enfeksiyon

    Diş çürüğünün yanı sıra diş ağrısının başka olası nedenleri de vardır. Periodontal hastalık olarak da bilinen diş eti hastalığı, dişleri destekleyen dokuların iltihaplanmasıdır. Diş köklerini çevreleyen diş etlerini ve kemiği etkileyerek bakterilerin birikmesine ve enfeksiyonlara neden olan ceplere yol açar. Keskin bir şeyi sert bir şekilde ısırmak gibi ağız travmaları, ağzın yumuşak dokularına zarar vererek bakterilerin kan dolaşımına girmesine ve vücuda bulaşmasına neden olabilir. Enfeksiyon, ameliyattan veya ağız yaralanmasından sonra ortaya çıkabilir.

    Herhangi bir diş ağrısı semptomunuz varsa, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine görünmelisiniz.

    Diş eti hastalığınız olabileceğini düşünüyorsanız, hemen diş hekiminize başvurun. Ağzınızı inceleyecekler ve herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını belirlemek için röntgen çekeceklerdir. Eğer öyleyse, sorunu antibiyotiklerle tedavi edecekler. Değilse, gelecekteki enfeksiyonları önlemenin yollarını önereceklerdir.

    Diğer nedenler arasında diş eti hastalığı, yaralanma veya enfeksiyon bulunur.

    Diş ağrısının birkaç farklı nedeni vardır. Diş eti hastalığı da bunlardan biridir. Bakteriler diş etlerinin altında biriktiğinde ve iltihaplanmaya neden olduğunda ortaya çıkar. Bu şişlik, ağrı ve sonunda diş kaybına yol açar. Diş ağrısının bir diğer yaygın nedeni dişin yaralanmasıdır. Örneğin çatlak bir diş, dişin içinde kanamaya neden olabilir. Ek olarak, bazı insanlar sıcak veya soğuk yiyecek veya içeceklere karşı hassasiyet geliştirir.

    Diş Ağrısında Yirmilik Diş

    Gömülü bir yirmilik dişiniz olabileceğini düşünüyorsanız, hemen diş hekiminize görünün. Yirmi yaş dişleri genellikle 16 ila 25 yaşları arasında çekilir, bu nedenle henüz dişlerinizi yaptırmadıysanız, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizden randevu almalısınız.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 05.08.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

    HilalŞAHİN
    Ağız ve Diş Sağlığı

    Dt.

    Hilal ŞAHİN

    Koru Ankara Hastanesi