Bruksizm Nedir?
Ağız ve Diş Sağlığı

Bruksizm Nedir?

    Bruksizm Nedir?

    Bruksizm, dişlerin birbirine sürtmesi veya çene kaslarını sıkması durumudur. Bruksizm her yaştan insanı etkileyen bir hastalıktır. Birisi dişlerini sıktığında veya belirgin bir sebep olmadan dişlerini gıcırdattığında ortaya çıkar. Taşlama yüz, boyun, omuz, kol, el ve hatta sırtta ağrıya neden olabilir.

    Bruksizm Neden Olur?

    Bruksizm, stres, kaygı, yorgunluk, uyku yoksunluğu ve diğer sorunlardan kaynaklanır. Bruksizmden muzdarip insanlar genellikle yatmadan önce gergin ve endişeli hissederler. Ayrıca yatmadan önce normalden daha fazla yemek yeme eğilimindedirler. Bu, onları stresli hissettiren bir hormon olan kortizol seviyelerinin artmasına neden olur.

    Bruksizm Belirtileri

    Bruksizm, dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması ile karakterizedir. Bu alışkanlıklar yüz, boyun, omuz ve sırtta ağrıya neden olabilir. Ayrıca bruksizmi olan kişilerde baş ağrısı, ağrılı çene ve diş hassasiyeti görülebilir.

    Bruksizm Tedavi Seçenekleri

    Bruksizm için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Sizde veya bir başkasında bruksizm olduğundan şüpheleniyorsanız, önce diş hekiminizle konuşun. Bireysel ihtiyaçlarınıza göre uygun bir tedavi planı önereceklerdir.

    Dişler Neden Gıcırdar?

    Bruksizm, çene kaslarına aşırı baskı uygulandığında ortaya çıkar. Bu uyku sırasında, yemek yerken ve hatta konuşurken olabilir. Bazı durumlarda, bruksizm, temporomandibular eklem bozukluğu (TME) gibi tıbbi bir durumdan kaynaklanır. Diğer zamanlarda bruksizm, anksiyete veya depresyon gibi başka bir sorunun belirtisidir.

    Bruksizmin Nedenleri

    Bruksizm sıklıkla TME bozuklukları ile ilişkilidir. Bununla birlikte, bruksizm herhangi bir TME belirtisi olmadan da ortaya çıkabilir. Uyurken, sakız çiğnerken veya esnerken dişlerinizi sıktığınızı veya gıcırdattığınızı fark ederseniz, olası tedavi seçenekleri hakkında diş hekiminizle konuşun.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 27.09.2022 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu

     
       
     
     
    HilalŞAHİN
    Ağız ve Diş Sağlığı

    Dt.

    Hilal ŞAHİN

    Koru Ankara Hastanesi