Prostat Kanseri ve PSA Testi
Üroloji uzmanı Doç. Dr. Burak KÖPRÜ “Prostat Kanseri” hakkında bilgilendiriyor.
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerindendir. Prostat bezinin hücrelerinde başlayan anormal büyüme ve hücre çoğalması sonucunda oluşur. Prostat bezinin görevi, meniye sıvı ekleyerek sperm hareketliliğini artırmaktır.
Prostat kanseri;
📌Risk faktörleri: Yaş, genetik faktörler, aile öyküsü, ırk (Afrika kökenli erkeklerde daha yaygın), yüksek yağlı diyet, obezite ve hormonal değişiklikler prostat kanseri riskini artırabilir.
📌Belirtiler: Prostat kanseri erken evrelerinde genellikle belirti vermez. İlerleyen evrelerde idrar yapmada zorluk, sık idrara çıkma, idrar akışının zayıflaması, kanlı idrar veya meni, pelvik veya sırt ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak bu belirtiler başka hastalıkların da belirtisi olabilir, bu yüzden tanı için doktora başvurmak önemlidir.
📌Tanı: Prostat kanseri tanısı için doktor fiziksel muayene, kan testleri (PSA - Prostat Spesifik Antijen), görüntüleme testleri (ultrason, manyetik rezonans görüntüleme) ve prostat biyopsisi gibi yöntemleri kullanabilir.
📌Evreleme: Prostat kanseri, evrelendirme sistemi kullanılarak evrelendirilir. Evreleme, kanserin boyutunu, yayılımını ve lenf nodlarına olan yayılımını belirlemek için yapılır. Bu, tedavi seçeneklerini belirlemek için önemlidir.
📌Tedavi: Prostat kanseri tedavisi, kanserin evresine, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve kişisel tercihlere bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında aktif gözetim (izleme), cerrahi (prostatektomi), radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi yer alabilir. Tedavi planı, bir uzman ekibi tarafından hastanın durumuna göre bireysel olarak belirlenir.
👇Bilgi ve Randevu
☎️ 0 312 911 77 77