Kemik İliği Kanseri Nedir?
Kemik İliği Nakli Merkezi

Kemik İliği Kanseri Nedir?

    Sağlıkta referans merkezi olma yolunda faaliyetlerini hızla sürdüren Koru Hastaneler Sağlık Grubu, kendi içerisinde bir ilke daha imza atarak 2016 yılında Kemik İliği Nakli Merkezini ve Hematoloji yataklı servisini açmıştır. Kök hücre nakli ünitesinde aynı anda 8 hastaya, hematoloji servisinde 10 hastaya hizmet verebilmektedir. Merkez düzenlemesi yapılırken sadece Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Nakli Merkezleri ve Kemik İliği Nakli Doku Bilgi İşlem Merkezleri Yönergesi koşulları ile yetinmeyip uluslararası düzeyde hizmet verebilecek bir ünite ve alt yapısına sahip olma özelliklerine dikkat edilmiştir. Kök hücre nakli hastalarında en önemli ölüm nedeni enfeksiyon olup bu oran gelişmiş hepa filtre sistemi (bir çeşit klimatizasyon sistemi) ve ameliyathane koşullarında oluşturulan oda hava akım hızları ile en alt düzeyde tutmak hedeflenmiştir. Yapılan tüm hizmetler izole bir alan içerisinde, tam donanımlı ve son derece konforlu odalarda sunulmaktadır. Amacımız hasta için maddi manevi son derece zorlu olabilecek olan bu sürecin mümkün olabildiğince rahat ve huzurlu geçirmesini sağlamaktır. Merkezimiz;

    • Kemik iliği nakli poliklinik kısmı
    • Kemik iliği nakli klinik kısmı
    • Aferez ünitesi Hematoloji Ünitesi yataklı servisi ve polikliniği
    • Kök hücre ayırma ve saklama birimlerinden oluşmaktadır.

    Özel Ankara Koru Hastanesi kök hücre nakli merkezi, konusunda son derece deneyimli doktor, hemşire, yardımcı sağlık personeli, psikolojik destek grubu ve her dilde tercüman desteği ile sadece Türkiye'den değil, dünyanın her yerinden uluslararası hasta kabul edebilecek durumdadır. Ek olarak özellikle il dışından gelen hasta ve yakınları için yol transferi ve konaklama ayarlama hizmetlerimiz de bulunmaktadır. Hastanemizde tüm birimlerin SGK ile anlaşması olup, tüm işlemler SGK güvencesi altında gerçekleştirilmektedir. Kök hücre nakli için aday olan olan hastalar konusunda uzman olan doktorlarımız tarafından değerlendirilmekte geniş kapsamli birtakım testlerden geçirilmekte ve eğer uygun görülürse nakil için üniteye kabul edilmektedir.

    Kemik İliği Nakli Merkezi

    Lenfoma, Multiple myeloma, Akut Lösemiler (çok daha az oranda kronik lösemiler), aplastik anemi ve diğer kemik iliği yetmezlikleri, hemoglobinopatiler, miyelodisplastik ve kronik myeloproliferatif hastalıkların kök hücre nakli ile tedavisini hedeflemektedir.

    Kök Hücre Nedir?

    Kök hücreler özelleşmemiş ya da farklılaşarak birtakım işlevler kazanmamış hücreler olup sınırsız bölünebilme ve kendini yenileyebilme özelliğine sahiptir. Vücudumuzdaki bütün doku ve organları oluşturan ana hücrelerdir. Hematopoetik kök hücreler kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar), beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) ve trombositleri üreterek kan dolaşımına veren hücrelerdir. Kemik iliğinde ve göbek kordonunda bol miktarda daha az oranda çevre kanında bulunmaktadır.

    Kök Hücre Nakli Nedir?

    İyi huylu yada kötü huylu birtakım hastalıklar nedeniyle zarar görmüş, işlevini kaybetmiş kemik iliği kök hücrelerinin yeniden oluşturulması amacıyla kişiye kendisinden (otolog nakil) ya da bir başka uyumlu vericiden (allojeneik nakil) sağlıklı hematopoetik kök hücrelerin verilmesi işlemidir. Kemik iliği kök hücrelerden zengin olduğu için kök hücre nakillerinde ilk kullanılan kaynak olmuştur. Ancak günümüzde hem alıcı hem de verici açısından güvenilir, hızlı ve daha az rahatsız edici olması nedeniyle çevre kaynaklı kök hücreler tercih edilmektedir. Yine son yıllarda göbek kordonundan elde edilen kök hücrelerde nakillerde kullanılmaktadır.

    Kök hücre nakli işlemi öncesinde hastaya kemoterapi ve/veya ilaçlar uygulanarak kemik iliği boşaltılmakta ardından hastanın kendisinden veya doku uyumlu sağlıklı vericiden alınan kök hücreler verilmektedir. Bu işlem sonrasında kök hücreler alıcının iliğine yerleşir, çoğalır ve yeniden hematopoetik hücreler üreterek yeni kan hücrelerini üretmeye ve bağışıklı sistemini yeniden yapılandırmaya başlar. Hastanın kan değerlerinin düzelmeye başlaması 2-4 hafta içerisinde gerçekleşir. Bu sırada hasta doktoru tarafından yakın takip edilir. Özellikle kan değerlerinin düşük olduğu günlerde (bazen her gün) kan desteğine ve enfeksiyon durumunda antibiyotik başlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bağışıklık sisteminin tam olarak iyileşmesi ise çok daha fazla zaman gerektirmekte, özellikle allojeneik ve göbek kordonundan yapılan nakillerde 1-2 yıla kadar olabilmektedir.

    Kök Hücre Nakli Kimlere Uygulanır?

    Kök hücre nakli bazı kötü huylu (lösemi-kan kanseri, lenfoma-lenf bezi kanseri, multipl myelom-kemik iliği kanseri vb) kan hastalıkları, aplastik anemi gibi bazı kemik iliği yetmezlikleri ile doğumsal kan hastalıklarının (talasemi vb) tedavisinde günümüzde başarı ile uygulanmaktadır.

    Kök Hücreler Nasıl Elde Edilir ve Nakil Türleri Nelerdir?

    Kök hücre nakli amacıyla kullanılan hücreler başlıca üç kaynaktan elde edilir: Kemik iliği, çevre kanı ve göbek kordonudur. Alıcının altta yatan hastalığı, hastalığın evresi ve son durumu, aciliyeti, uyum durumu, verici özellikleri ve tercihi bu durumlarda belirleyici olmaktadır. Çevre kanı-periferik kan günümüzde en çok tercih edilendir.

    • Otolog Kök Hücre Nakli: Alıcıya kendi kök hücrelerinin verilmesi
    • Allojenik Kök hücre Nakli: Alıcıya tam uyumlu bir başka birisinden kök hücrelerin verilmesi
    • Haploidentik kök Hücre Nakli: Alıcıya birinci derece yarı uyumlu akrabalarından alınan kök hücrelerin verilmesi
    • Sinjeneik Kök Hücre Nakli: Alıcıya tek yumurta ikizinden alınan kök hücrelerin verilmesi işlemidir.

    Alıcı ve Verici Arasında Tam Uyum Şart mı?

    Bir başka bireyden yapılan nakillerde mümkünse tam uyum (8/8) aranmaktadır. Bu durumda başarı oranlarının daha yüksek olduğu açıktır. Ancak günümüzde teknoloji ve takip yöntemlerinin gelişmesi ile tama yakın, hatta yarı uyumlu nakiller ile de başarı oranları oldukça yüksektir. Göbek bağı kanından yapılan nakillerde uyum 6/6, 5/6 veya 4/6 düzeyinde kabul edilebilir oranlardır.

    Kök Hücre Nakli Nasıl Yapılır?

    Otolog kök hücre naklinde yani hastanın kendisinin kök hücreleri kullanılacağı durumlarda öncelikle altta yatan hastalığın birtakım ilaç kemoterapiler ile iyileştirilmesi gereklidir. Daha sonra ise kullanılacak kök hücre yöntemine göre bazı ilaçlar kullanılarak hastadan kök hücreler toplanarak dondurulur ve kök hücre nakli gününde tekrar çözdürülerek hastaya verilir. Allojenik nakillerde ise yine kullanılacak kök hücre kaynağına göre vericiye bir takım ilaçlar verilerek vericiden kök hücreler toplanır ve alıcıya verilir. Böylece tedavi sırasında hasar gören kemik iliği kök hücrelerinin yeniden yapılanması ve kendini onarması sağlanmış olur.

    Sonuç olarak, kök hücre nakli hasta ve yakınları hatta doktor için son derece zorlu ve stresli bir süreçtir. Ancak çok kısa bir süre öncesine kadar çaresiz gözüken, hatta ölümcül olabilen (kan kanseri, nükseden lenf bezi kanseri, kemik iliği kanseri gibi) birçok hastaya yeni bir yaşam sunarak umut ışığı oluşturmuştur. Deneyimli ve tam donanımlı bir ekip tarafından yönetildiği takdirde yüksek başarı oranları ile bu dönem tamamlanmaktadır.

    Koru Hastanesi güvencesi ile muayene olmak için online randevu alabilirsiniz. Kurumsal info@koruhastanesi.com adresimize mail göndererek veya 0312 911 77 77 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 7/24 iletişim kurabilirsiniz.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."

    Yazar Hakkında

    Tıbbi Yayın Kurulu

    Tıbbi Yayın Kurulu

    tarafından 23.08.2021 tarihinde onaylandı.

    İletişim Formu