Meme Onarımı Nedir?
Meme Sağlığı

Meme Onarımı Nedir?

    Meme onarımı, meme kanseri nedeniyle kadınlarda meme alınması sonrasında bölgenin yeniden yapılandırılmasına yönelik uygulanan onarım, yani cerrahi rekonstrüksiyon ameliyatlarıdır. Kadınların önemli bir travma yaşamasına neden olan meme kanseri nedeniyle memelerini kaybetmeyle yüz yüze gelmeleri fiziksel olduğundan daha fazla psikolojik olarak da onları yıpratır.

    Yaşadıkları zor süreçlerin ardından meme onarımı ameliyatları kadınlara psikolojik olarak önemli bir destek sağlamaktadır. Eğer uygun koşullar sağlanıyorsa meme alınma (mastektomi) ameliyatının hemen ardından yapılan meme onarımı ameliyatı ile bu süreci daha kolay atlatmalarını sağlıyoruz. Kadınlarımızın memesiz kalmadan, meme kaybettiklerini hissetmeden yeni yaşamlarına adım atmalarına destek oluyoruz.

    Gelişen teknoloji ve yeni tıbbi ürünler sayesinde rekonstrüksiyon ameliyatlarında yapılan meme, doğal memeye son derece benzer yapısıyla ameliyat sonrasında hastalara hiç bir fark yaşatmamaktadır. Psikolojik olarak travma yaşamayan hastalar yaşamlarına daha rahat şekilde dönebilmektedir.

    Meme Rekonstrüksiyonu (onarımı) Kimler için Uygundur?

    Tüm meme alınma (mastektomi) ameliyatına giren hastalar, meme onarımı için de uygun adaylar olabilir. Bu hastalara mastektomi (meme alınma) ile aynı zamanda meme rekonstrüksiyonu (onarımı) da yapılması çok daha uygundur. 

    Sadece bazı hastalarda yaşadıkları özel durumlar nedeniyle operasyonlarını gerçekleştiren doktorların önerisi olarak meme onarımı ameliyatı için beklemeleri tavsiye edilebilir. Bu özel durumları operasyonları gerçekleştiren cerrahlar aktarmaktadır.

    Meme Onarımı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Meme onarımı ameliyatları için farklı teknikler kullanılır. Her kadının mevcut metabolik durumuna, fizyolojisine ve kanser evresine göre özel yöntem değerlendirilir ve operasyonu yapacak olan  cerrahın rehberliğinde hastalar ile detaylı konuşularak birlikte kararlaştırılır.

    * Meme Derisinin Genişletilmesi: Meme onarımında en sık kullanılan teknik meme derisinin genişletilmesi, daha sonra protezin bu bölgeye yerleştirilmesidir.

    * Mastektomi Sonrası: Meme alınma ameliyatı sonrası, meme derisinin ve meme duvarı kasının altına doku genişletici yerleştirilir. Derinin altına yerleştirilen bu doku genişletici aracılığı ile operasyondan sonraki dönemde, doktorunuz bu alana tuzlu su enjekte etmek suretiyle doku genişleticiyi şişirir. Dolayısıyla bölgede doğal bir genişleme sağlanır.

    Meme derisi yeterli genişliğe ulaştıktan sonra, ikinci bir operasyon ile doku genişletici port çıkarılır ve yerine kalıcı meme protezi yerleştirilir. Meme başı çevresindeki kahverengi halka alan Aerola ve meme ucu ise daha sonrasında yapılır.

    Bazı hastalarda ise derinin genişletilmesine gerek yoktur ve mastektomi ile aynı anda kalıcı protez yerleştirilmesi de mümkündür. Bu konuya doktorunuz karar verecektir.

    * Flep rekonstrüksiyonu: Memenin alındığı bölgeye meme protezi yerleştirmek yerine, vücutta karın, sırt ya da kalça gibi uygun bölgelerden doku alınarak meme yapılması yöntemidir. Meme dokusu olarak kullanılacak bölgenin muayene edilmesi ve uygun olması gerekir.

    Flep rekonstrüksiyonu, meme protezi ile yapılan meme onarımı işlemine göre daha karışık bir prosedürdür. Operasyon sonrası hem dokunun alındığı hem de memenin yapıldığı yerlerde operasyon izleri kalır. Ayrıca operasyon sonrası iyileşme süreci de meme protezi yöntemine göre daha uzun sürebilir. Ayrıca iki bölgeden ameliyat geçirildiği için daha dikkat edilmesi gerekir. Ancak başka bir açıdan baktığımızda vücudun kendi dokusundan yapılan meme rekonstrüksiyonunda sonuç daha doğal görünebilir. Bir de ayrıca dokunun alındığı karın ya da kalça gibi bölgelerdeki fazla deri ve yağlardan  da kurtulmanız bir kazanç olarak düşünülebilir.

    Meme Rekonstrüksiyon Ameliyatı Sonra Neler Beklenmelidir?

    Meme rekonstrüksiyon ameliyatından sonra hastanın yaşayacağı ağrı düzeyi doktorun reçete edeceği ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek seviyededir. Hastaneden çıkış ise 2 ila 5 gün içinde gerçekleşir. Hastanede kaldığınız süre boyunca dokular arasında birikecek sıvının vücuttan atılabilmesi ve enfeksiyon yaşanmaması için bölgeye dren takılır. Drenler operasyondan 1-2 hafta sonra, yapılacak detaylı muayenenin ardından çıkartılır. Dikişler ise yaklaşık 7- 10 gün içinde alınır.

    Meme onarımı sonrası hasta normal yaşantısına 4-6 hafta sonra dönebilir. Ağır spor önerilmez. Doktorun önerileri ile hastanın işbirliği içinde olması, iyileşme süreci için avantajdır.

    Ameliyat sonrası meme bölgesinde çok fazla his olması beklenmez. Zamanla hafif bir his belirse de normal meme kadar his olmayacaktır.

    Meme Onarımı Ameliyatında Riskler nelerdir?

    Tüm cerrahi operasyonlardan sonra yaşanması muhtemel olan kanama, ödem birikmesi ya da ameliyatta kullanılacak anestezi ile ilgili sorunlar meme onarımı ameliyatı için de geçerlidir. Ancak bunlar kontrol edilebilir risklerdir. Yaşanma olasılı da her zaman azdır.

    Ameliyat konusundan önemli olan konu sigara içilmesidir. Sigara içenlerde ameliyatlı bölgelerin  iyileşmesi daha geç sürede olabilir ya da ameliyat izi daha fazla gözlemlenebilir.

    Eğer bir meme protezi takılacaksa, nadir de olsa bir enfeksiyon gelişme riski olabilir. Bu tür durumlarda protezi çıkarıp, hastayı gözlemleyip bir kaç ay sonra protezi tekrar koymak gerekebilir.

    Protez kullanımında en sık görülen sorun ise kapsül kontraktürüdür. Kapsül kantraktürü protezin etrafındaki yara dokusunun protezi sıkıştırması ve bunun da memede sertlik hissini ortaya çıkarmasıdır. Kapsül kontraktürü tedavi edilebilir bir sorundur.

    Meme onarımının kanserin tekrar etmesi ile ilgili bir etkisi yoktur. Ayrıca kanser tedavisinde bulunan radyoterapi ya da kemoterapiye engel bir durum oluşturmaz.

    Meme Protezlerinin Süresi Var mıdır?

    Meme onarımında kullanılan protezlerin süresi yani ömrü 15 ile 20 yıl arasında değişmektedir. Bu nedenle protezlerin bir süre sonra değiştirilmesi gerekecektir. Hastanın vücut yapısına ve alışkanlıklarına göre de protezlerin ömrü ve kullanım süresi değişim gösterebilir.

    Meme protezi yenilenme süresinin azalmasına neler etki eder derseniz bu tamamen hastadan hastaya değişen durumları içerir. Genel olarak baktığımızda memede oluşan deformasyonlar en çok sık kilo alıp, verme gibi durumlarda yaşanır. Yeniden onarım gerektiren bu durumlar aynı kesiden girilerek yapılan aynı tür ameliyatlardır. 

    Meme Protezi Patlar Mı?

    Meme onarımı protezleri üzerine baskı yapılması, üzerine yatılması, emniyet kemeri ya da çanta takılması gibi bir baskı altında patlamaz. Ancak herhangi bir delici veya kesici travma sonrasında delinme yaşanabilir.

    Bu gibi durumlarda yaşanan delinmeden kaynaklı kişiye herhangi bir zarar olmaz. Çünkü meme protezlerinde kullanılan jeller 4. nesil FDA onaylı jeller içerir. İnsan vücudu için uygun jel olduğu onaylıdır. Ayrıca protezin içinde bulunan malzeme vücuda yayılmaz, akmaz ve asla zarar vermez.

    Protezlerin delinip delinmediğini anlamak için ultrason ile görüntüleme yapılır. Ayrıca protezlerin delinmesi gibi durumlar kanser yapma veya kanseri tetikleme gibi bir risk de barındırmaz.

    Meme Onarımı Sonrası Hangi Komplikasyonlar Gelişir?

    Komplikasyonların hepsi yaşanacak diye bir şart yoktur. Düşük olasılık da olsa bilgi olarak sizlere verilir. Bu sorunların bazıları erken dönemde meydana gelen kanamalar, deri dokusunda iyileşme sürecinin uzaması, meme veya çevre dokularda sıvı birikmesi ve doku uyuşmazlığı olabilir.

    Genellikle hastalarda en sık yaşanan ise yara iyileşme sorunlarıdır. Her operasyonun kendine özel riski olabilir, ancak hastada mevcut bazı durumlar komplikasyon riskini artırabilir. Bunlar hastanın yaşam tarzından çok etkilenmektedir.

    - Sigara içmek

    - Çok kilolu olmak 

    - Tansiyon, diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi metabolik hastalıklar

    - Kemoterapi alan hastalar

    Eğer hastalarda bu risk faktörlerinde bi ya da bir kaçı varsa, doktorunuz yara iyileşme sorunlarının olabileceğini öngörebilir. Cerrahlar bu gibi durumlarda operasyon stratejisini riski azaltacak şekilde planlar ve ameliyat sonrası tedaviler de bu şekilde önceden planlanır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."