Hamilelik Belirtileri Nelerdir ?
Kadın Hast. ve Doğum

Hamilelik Belirtileri Nelerdir ?

    Bebek sahibi olmak isteyen ebeveynlerin en çok merak ettiği şeylerin başında hamilelik belirtileri gelir. Hamilelik erkek üreme hücresi olan sperm ile kadın üreme hücresi olan yumurtanın döllenmesi sonucunda meydana gelir. Yumurta ile spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması döllenmeden sonra yaklaşık olarak 10-12 gün arasıdır diyebiliriz. Bu andan itibaren bazı kadınlar bu belirtileri erken yaşar, bazıları hiç yaşamaz ve bazılarıysa dönemsel bir süreç içinde yaşayabilir. Hamilelikten hamileliğe ve kadından kadına farklı olduğu söylenebilir. Hamileliğin kadınlar üzerinde fiziksel ve ruhsal çok fazla değişime sebebiyet verdiği gözlemlenir. Hamilelik son adet tarihinden itibaren 40 hafta, yani 9 ay 10 gün süren bir dönemi kapsamaktadır.

    Hamilelik süreciyle birlikte kadınların vücudunda pek çok değişim olması normaldir.  Hamilelik belirtileri her anne adayı tarafından farklılık gösterebilir. Örneğin, bazı anne adaylarında ilk hafta içerisinde görülse bile bazıları tarafından hiç farkına varılmayabilir. Bu belirtiler her kadın için farklılık gösterebilir. Aynı zamanda hamilelik belirtileri zannedilen bu semptomlar başka bir şeyle de ilişkili olabilir. Gebeliğin kesinlikle anlaşılabilmesi için gebelik testi yapılmalıdır.

    Kadınlara gebelik ihtimalini düşündürecek en yaygın görülen hamilelik belirtileri aşağıdadır. Bir veya birkaç hamilelik belirtisine sahip olmanız durumunda gereken testleri yaptırmanız sizin için önem arz etmektedir. Aşağıda gebelik süreci geçiren çoğu kadının sahip olduğu belirtiler listelenmiştir. Daha sonrasında bu listedeki hamilelik belirtilerini detaylı açıklayacağız.

    • Adet Görmeme
    • Mide Bulantısı
    • Göğüslerde Hassasiyet
    • Sık İdrar Çıkmak
    • Yorgunluk
    • Tat ve Koku Hassasiyeti
    • Kanama ve Akıntı
    • Baş Ağrısı
    • Vücutta Ödem ve Şişkinlik
    • Vücut Isısının Artması
    • Kabızlık

    Adet Görememe

    Genellikle düzenli adet gören kadınlar, adetlerinde gecikme olduğunda bir şüphe duyarlar ve gebelik testi yapmaya karar verebilirler. Ancak bu tek başına dikkate alınabilecek bir kriter değildir çünkü adet gecikmesi her zaman hamilelik varlığını göstermez. Beslenme, çevresel faktörler, diğer sağlık etkenleri, ilaç kullanımı, kilo alımı ve kilo kaybı, stres ve üzüntü gibi durumlar da adetin düzensizliği veya gecikmesine sebep olabilir. Bu nedenle adetiniz gecikse dahi diğer hamilelik belirtileri nelerdir diye gözden geçirmek faydalı olacaktır.

    Mide Bulantısı

    Gebelerin çoğunda görülebilen mide bulantısı kusmaya neden olabilmektedir. Çeşitli hormonlara bağlı olmakla birlikte genellikle sabahları mide bulantısı daha yaygındır. İkiz bebeklerde mide bulantısı daha yoğun olabilir. Bazı anne adaylarında hamileliğin ilk üç ayında artan HCG hormonuyla ilişkisini koruyup ilk üç aydan sonra mide bulantısı azalırken bazı anne adaylarında hamilelik süresi boyunca mide bulantısı ve kusma devam edebilir. Aynı zamanda hamile kadınların şikayetlerinden biri olan tat ve koku hassasiyeti sebebiyle meydana çıkabilecek öğürme refleksi mide bulantısını tetikleyebilir.

    Göğüslerde Hassasiyet

    Hormon miktarlarındaki artış sebebiyle meydana çıkabilecek semptomlardan birisi de memelerde hassasiyettir. Vücut hormonal değişimlere uyum sağlayana kadar memelerde ağrı, hassasiyet, meme uçlarının büyümesi, meme uçlarının renginin değişmesi veya koyulaşması ve memede karıncalanma hissi gibi belirtiler oldukça yaygındır. Meme başındaki renk değişimini melanosit denilen hücreler sağlar. Memelerde şişme ve genişleme görülür. Memelerde mavi damarların artışı da fark edilebilir. Bazı anne adaylarında dokunmakla bile ağrı oluşma ihtimali vardır. Geceleri meme üzerine yatamama gibi aşırı hassasiyete bağlı şikayetler de anne adaylarında hamilelik belirtileri arasında yaygın olarak görülmektedir.

    Sık İdrara Çıkmak

    Hamile kaldıktan sonra kadınlar daha sık idrara çıkmaya ihtiyaç duyduklarını fark edebilirler. Genellikle döllenmeden iki üç hafta sonra çok sık idrara çıkmaya ihtiyaç duyulur. Rahim genişledikçe idrar torbasına baskı yapar ve idrar torbasının hacminde azalma görülür. Hormonal düzendeki değişimlerden dolayı gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de bu idrara sık çıkma ihtiyacı artabilir. Sık idrara çıkma belirtisinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da idrar yaparken yanma, kaşınma veya ağrı gibi belirtilerin olmasıdır. Bu belirtiler mevcutsa idrar yolu enfeksiyonu göstergesi olabilir.

    Yorgunluk

    Hamilelik belirtileri arasında bir diğeri de normalden daha yorgun ve bitkin hissetmektir. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında beklenmedik yorgunluk hissi oluşabilir. Hamilelik döneminde artan progesteron hormonu değişimi nedeniyle halsiz, bitkin ve yorgun hissetme gibi durumlar meydana çıkabilmektedir. İlk üç aylık dönemi geçirdikten sonra bu yorgunluk hislerinin azalması muhtemeldir. Aynı zamanda hamileliğin başında ruhsal değişimler, ani sinirlilik ve gerginlik anları, uyku hali, ağlama isteğinde artış, stresli ve endişeli ruh hali gibi psikolojik etkilerle de karşılaşılması beklenebilir.

    Tat ve Koku Hassasiyeti

    Tat ve koku hassasiyeti en sık karşılaşılan belirtilerden biridir. Kızarmış yiyecekler, deterjan kokuları veya parfüm gibi kozmetik ürünlerine karşı hassasiyet görülebilir. Aynı zamanda bazı yiyecek ve içeceklere karşı da ilgide artış gözlenebilir. Bu nedenle hamilelik sürecinde bazı şeylerden tiksinirken bazı şeyleri özellikle istemek gibi tezat belirtilere rastlanabilir.

    Kanama ve Akıntı

    Bazı kadınlarda hormonal değişim sebebiyle hamilelik belirtileri arasından hafif vajinal kanamalara rastlanabilir. Rengi hafif pembe veya kahverengi olabilmekle beraber embriyonun rahim içine yerleşmesinden kaynaklanan kramplar da hissedilebilir. Kasık ağrılarını bolca istirahat ederek ve düzenli su içerek bir miktar azaltabilirsiniz. Hamilelik döneminde görülen bu kanama adet kanamasından farklıdır. Hamilelik sürecinde görülen kanama ve akıntının âdet kanamasından farkı ise miktarının daha az ve süresinin kısa olmasıdır. Aynı zamanda hamilelik döneminde süt rengine yakın beyaz bir şekilde akıntı da oluşabilir. Hamilelikte kanama riskli bir durumdur ve doktor kontrolünde takibe alınması gerekmektedir.

    Baş Ağrısı

    Gebelik sürecinde görülen belirtilerden biri de baş ağrısıdır. Bazı durumlarda stres, kaygı ve endişeli ruh halinden kaynaklanır. Anne adayının olabildiğince kaygısız geçirmesi gereken bu süreçte, özellikle migren gibi bir rahatsızlık mevcutsa daha mühim bir hale gelmektedir. Aynı zamanda hormonal dengenin değişiminden kaynaklı baş dönmesi olabilir. Kan damalarındaki genişlemeden kaynaklı tansiyon düşmesine sebebiyet verir.

    Vücutta Ödem ve Şişkinlik

    Hızla artan gebelik hormonu HCG ve progesteron hormonunun etkileriyle vücutta su tutulması meydana çıkabilir. Bu yüzden sıklıkla karın bölgesinde olmak üzere, tüm vücutta ödem görülmesi muhtemeldir. Ödem ve şişkinliğin giderilmesi adına doktor kontrolünde spor aktiviteleri, çeşitli egzersizler veya hamile yogası tavsiye edilebilir. Bunlar dışında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus da beslenmedir. Yeme içme alışkanlıkları bir anne adayı ve bebeğini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Anne adayının vücudunda ödem ve şişkinliğe sebebiyet verebilecek her türlü yiyecek ve içecekten kaçınmak gereklidir. Sigara ve alkol tüketilmesi kesinlikle anne adayı ve bebeğinin sağlığını riske atmaktadır ve kullanılması şiddetle tavsiye edilmez. Alkol maddelerinin yapısı gereği vücudumuzda şişkinlik yaptırma olasılığı vardır.

    Vücut Isısının Artması

    Kadınlarda hormonların etkisiyle vücut sıcaklığı 1 dereceye yakın artar. Gebelik süreciyle birlikte bu etki devam etmektedir. Bu yüzden vücut ısısının artmasıyla birlikte anne adaylarında sıcak basma hisleri ve sık sık terleme hamilelik belirtileri arasındadır.

    Kabızlık

    Hamilelik sürecinde salgılanan progesteron hormonu nedeniyle sindirim sistemi ile alakalı problemler yaşanması muhtemeldir. Kadınların sindirimi yavaşlayabilir ve bu hormonal değişim kabızlığa yol açabilir. Anne adayının kabızlık gibi bir şikâyeti olması durumunda özel olarak beslenme düzenini gözden geçirmesi ve gereken durumlarda diyet listesi hazırlanmalıdır. Anne ve bebeğin sağlığı açısından beslenme en önemli faktörlerin başında gelmektedir.

    En Güvenilir Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

    Hamilelik dönemi, kadını anne olmaya hazırlar ve vücudunun geçirebileceği en büyük değişimleri bu süreçte yaşar. Hormonal, fiziksel ve ruhsal olarak yaşanan bu değişimler kadınların hamilelik sürecinde karşılaştığı en yaygın belirtilerdir. Yukarıda bahsedilen belirtilerin bir veya birkaçı hamilelik heyecanı yaşamanız için tam olarak yeterli olmayabilir. Hamilelikte kesin sonucu hamilelik testi verir. Öncelikle adetinizin geciktiğini fark ettiyseniz evde yapılan gebelik testi ile ilk tanıyı alabilirsiniz. Evde yapılan gebelik testi sonucunda görülen iki çizgi hamile olduğunuzun göstergesidir. Anne adayında görülen hamilelik belirtileri ve evde yapılan gebelik testleri sonucunda hamile olduğuna işaret etse de en güvenilir ve sizin için en net sonucu verip tanıyı koyabilecek kişi doktorunuzdur. Daha güvenli bir sonuç için doktorunuza danışıp kan testi ile heyecanlı hamilelik bekleyişinizi kesinleştirebilirsiniz. Böylelikle daha güvenli bir sonuç elde edersiniz ve hamilelik sürecinizi bilinçli geçirmek için ilk adımı atıp hazırlıklarınıza başlayabilirsiniz.

    Yukarıda belirtilen bu belirtiler ile ilgili veya bunların dışında normal olmadığını düşündüğünüz, endişelendiğiniz, sizi kaygılandıran, strese sürükleyen veya anne adayını ve bebeğin sağlığını tehdit edebilecek her türlü durum için doktorunuza danışmanız oldukça mühimdir. Bu süreçte düzenli doktor kontrolü altında olmak anne adayını ve bebeğini güvende tutacaktır.

    "Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz."