Dermatoloji
Dermatoloji (Deri ve Zührevi Hastalıkları); deri ve deri ekleri hastalıkları ile cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı, tedavi ve takip süreçlerini kapsayan tıp dalına verilen genel bir addır. Sedef hastalıkları, Behçet hastalıkları, bel soğukluğu, deri kanseri, deri enfeksiyonları, egzama, cüzzam hastalığı, saç dökülmesi gibi pek çok önemli hastalık deri ve zührevi hastalıklar gurubunda yer alan hastalıkları kapsamaktadır. Bu hastalıkların tanı, teşhis ve tedavisi bu alanda uzmanlaşmış doktorlar tarafından yapılmaktadır. Dermatolog (cilt hastalıkları uzmanı) olarak adlandırılan bu kişiler; altı yıllık tıp eğitimini tamamlayan ve Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girerek deri ve zührevi hastalıklar alanını seçen uzman hekimlerdir.
Dermatolojik Hastalıkların Tedavisi
Vücudumuzda en çok dış ortam ile temas halinde olan organ deridir. Bu nedenle maalesef hastalıkların oluşumuna en açık organ da derilerdir. Deriler, kimyasal maddeler, çevresel etkenler ve daha birçok uyarıcıya maruz kalabilmektedir. Bu bahsettiğimiz etkenlerden dolayı deri, işlevini tam olarak yerine getiremez. Bu yüzden deride görülen rahatsızlıklar sebebiyle kişilerin, geç kalmadan mutlaka tedavi amacıyla halk arasında cildiye olarak da bilinen dermatoloji bölümüne başvurulmaları gerekmektedir.
Dermatolojik Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
Ciltte görülen deri hastalıkları genel olarak gözle görülür belirtiler göstermektedir. Ciltte görülen bu değişiklikler fark edildiğinde geç kalınmadan araştırılması gerekmektedir. Genel olarak ciltte görülen dermatolojik belirtiler ise;
- Ciltte kaşıntı ve kızarıklık görülebilir.
- Yanma ve karıncalanma görülebilir.
- Ciltte çatlama ya da cilt kuruluğu görülebilir.
- Vücutta ısı artışı ve deri döküntüsü gözlenebilir.
- Vücutta iltihaplanma görülebilir.
- Ciltte rahatsızlanmanın görüldüğü alanda renk değişiklikleri olabilir.
- Ciltte sertleşme ve şişlikler görülebilir.
- Saç dökülmesi ya da kepeklenme görülebilir.
- Ciltte rahatsızlanan bölgelerde lekelenmeler görülebilir.
Yukarıdaki cilt hastalıklarının dışında kişiler daha iyi ve genç bir görünümüne sahip olmak için Lazer epilasyon, botoksi dolgu gibi pek çok kozmetik işlem için de dermatoloji bölümünden randevu alabilmektedir.
Dermatolojik Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri
Dermatoloji; deri ve zührevi hastalıkların modern teknolojik yöntemler ile muayene edilip ve tedavi edilmesi yöntemidir. Bu hastalıklar teşhis edildikten sonra uygulanan yöntemlerden biri ilaç tedavisidir. İlaç tedaviden başka dermokozmetik uygulamalar da cilt rahatsızlıklarının giderilmesi için uygulanan tedavi yöntemlerden biridir. Bu bölümde tedavi edilen bazı hastalıklar ve uygulamalar ise;
Behçet Hastalığı
Dermatolojik hastalıklar denince ilk akla gelenlerden biri olan Behçet hastalığı, vücutta farklı bölgelerde kan damarlarının iltihabına sebep olan bir hastalıktır. Kronik olan bu hastalık nadir görülen hastalıklardan biridir. Bu hastalık bağışıklı sisteminin bozulmasından dolayı enfeksiyon belirtileri göstererek ortaya çıkar. Behçet hastalığının tam olarak neden kaynaklandığı bilinmese de genetik ve çevresel nedenlerden kaynaklanabileceği düşülmektedir. Her ne kadar bu hastalık çocuklarda ve yaşlılarda görülse de 20'li ve30’lu yaştaki kişilerde de görülmektedir. Hastalık bu yaş aralığında bulunan erkeklerde daha ağır seyretmektedir.
Aftöz Ülser
Aftöz ülser diğer bir adıyla Alf; ağız içinde görülen yaralardır. Bu yaralar, beyaz kenarlı kırmızı düğme şeklinde görülmektedir. Delinmiş gibi görülen alfler, ağrılı olan yaralardandır. Bu yaralar; yanak, damak gibi ağızda hassas bölgelerde görülmektedir. Bu durumda kişinin yemek ve içmek gibi eylemlerini zorlaştırmaktadır. Açıklanan verilere göre toplumda görülme ihtimali en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Bu hastalığın görülme sebebi; çölyak hastalığı, hormonal faktörler, zayıf bağışıklık sistemi, vitamin ve mineral yetersizliğidir. Erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülen bu hastalık, bulaşıcı değildir.
Cüzzam Hastalığı
Cüzzam diğer bir adıyla hansen hastalığı Mycobacterium leprae adlı bakterilerden dolayı oluşan bir enfeksiyondur. Vücutta yavaş bir şekilde büyüyen bu bakteriler; sinirlerin bozulmasına, cilt dokusunun bozulmasına, gözleri ve burun mukozasının etkilenmesine sebep olmaktadır. Bu hastalığın belirtileri; kuruluk, his kaybı ve kırmızılık şeklinde görülmektedir. Tedavi edilmez ise el ve ayakların felce uğramasına ve sinir hasarı gibi rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bu nedenle geç kalınmadan deri ve zührevi hastalıklar bölümünden randevu alınması gerekmektedir.
Akne (Sivilce)
Akne bir diğer adıyla sivilce; deri altında bulunan yağ üreten bezlerin ve kıl köklerinin tıkanması sonucunda oluşmaktadır. Sıkça rastlanan bu durum vücudun çok miktarda sebum üretmesi sonucunda ölü derilerin gözeneklere sıkışması ya da ciltte bulunan bakterilerin gözeneklere sıkışarak iltihaplı sivilcelerin çıkması sonucunda oluşmaktadır. Vücudun alın, yüz, göğüs gibi bölgelerinde görülen akneler, her yaş gurubunda görülse de genelikle genç yaşlarda daha fazla görülmektedir. Bu hastalığın tedavisi mümkündür. Bu nedenle dermatoloji bölümünden akne problemi yaşayan kişilerin randevu alması gerekmektedir.
Ayak Mantarı
Ayakta kaşıntı ve döküntülere sebep olan bu mantar enfeksiyonu çeşidi; ayağın kızarması, soyulması, yanması, kaşınması, yaralanması ve su toplamasına neden olmaktadır. Her yaştan insanda görülebilen bu rahatsızlık, en çok görülen bulaşıcı deri hastalıklardan biridir. Dermatoloji alanına giren bu rahatsızlık, erken dönemde tedavi edilmez ise tırnaklara sıçrayabilir ve cilt enfeksiyonu, lenf damar enfeksiyonu gibi daha şiddetli enfeksiyonlara sebebiyet verebilir.
Bel Soğukluğu
Bel soğukluğu veya bir diğer adıyla gonore, Neisserria gonorrhoeae adında bir bakteri sebebiyle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon çeşididir. Cinsel ilişki esnasında vajinal ve semen sıvılar yoluyla bulaşmaktadır. Önemli bir hastalık olan bel soğukluğu, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmektedir. Fakat erkeklerde görülme olasılığı daha fazladır. Özellikle 15-24 arasındaki gençlerde sıklıkla görülen bu rahatsızlık; vücutta idrar yolu, cinsel organlar, rektum ya da boğazı etkilemektedir. Ayrıca kadınların rahim ağzına bulaşan bu hastalık, anne enfekte olur ise bebeklerin de doğum sırasında enfekte olmalarına sebebiyet vermektedir. Bu durum bebeklerin vücutta en çok gözünü etkilemektedir. Bu hastalıktan korunmak için kişilerin korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmaları gerekmektedir. Eğer bu rahatsızlık belirtileriyle karşılaşırlarsa dermatoloji bölümünden randevu almaları gerekmektedir.
Uçuk
Uçuk, herpes simplex olarak bilinen virüsün deri yolu ile bulaşması sonucu oluşmaktadır. Ömür boyu tekrar edebilme ihtimali olan bu hastalık, viral enfeksiyonlardır. Uçuk ayrıca bulaşıcı hastalıklar gurubunda yer almaktadır. Bu hastalık; kaşıntı, ateş, dudaklarda karıncalanma, ciltte tahriş, ağız ve dudaklarda kuruluk gibi belirtiler göstermektedir.
Cilt Kanseri
Kötü huylu cilt tümörü olarak bilinen Melanom, bir ben üzerinde ortaya çıkabileceği gibi hiçbir belirti göstermeksizin de oluşabilir. Bu sebepten dolayı vücutta bulunan benlerin iyi takip edilmesi gerekmektedir. Kişinin kendini belli dönemlerde kontrol edebilmesi sayesinde bu hastalığın erken dönemde teşhisi mümkündür.
Kurdeşen
Kurdeşen bir diğer adıyla ürtiker, dermatoloji bölümünün alanına giren bulaşıcı olmayan cilt rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta; ciltte kabarıklık, kaşıntı ve kızarıklık görülmektedir. Ürtiker; uyku düzenine ve günlük faaliyetlere engel olabilmektedir. Bu nedenle doktor kontrolünde ilaç kullanılması tavsiye edilmektedir.
Egzama (Atopik Dermatit)
Kronik bir rahatsızlık olan egzama (atopik dermatit); ciltte yoğun kaşıntı, kuruluk ve döküntülere sebep olan bir cilt hastalığıdır. Bu nedenle düzensiz uyku ve günlük aktitiviltelerin yerine getirilmesinde problemlere sebebiyet vermektedir. Genelikle genetik yapı ve çevresel faktörler egzamaya sebebiyet verdiği söylenmektedir. Daha çok çocukluk döneminde görülen ezgamaya yetişkinlik döneminde de rastlanılmaktadır.
Doğum Lekeleri
Yeni doğan bebeklerin ciltlerinde görülen doğum lekeleri, vücuttaki zararsız renk değişimleridir. Bu lekelerin çoğu ömür boyu kalıcı olabileceği gibi bazısı da yaş ilerledikçe vücutta kaybolabilmektedir. Bu lekeler; hızlı büyümeleri ya da kozmetik nedenlerden dolayı tedavi gerektirebilir. Bahsettiğimiz sorunları yaşayan kişilerin dermatoloji bölümünden randevu alması gerekmektedir.
Siğiller
Siğiller, vücutta derinin üst tabasında görülen Human Papilloma Virüs (HPV) virüsünün oluşturduğu bir enfeksiyondur. Vücudun her bölgesinde görülebilen siğiller, vücudun bir bölümden diğer bir bölümüne yayılabilmektedir. Bulaşıcı bir rahatsızlık olan siğiller; havlu, terlik, kıyafet gibi kişisel eşyaların ortak kullanılması sonucunda kolayca yayılabilmektedir. Bu enfeksiyon, vücutta bulunduğu bölgeye ve türlerine göre farklı renkte, boyutta ve şekilde görülebilmektedir.
Tırnak Batması
Tırnak batması, tırnaklarının kenar ya da köşelerinin tırnağın yanında bulunan deriye doğru uzamasına denmektedir. Çoğunlukla ayak parmaklarında görülen bu rahatsızlık, tıbbı tedavi gerektirebilmektedir. Bu sorunu yaşan kişilerin, dermatoloji bölümünden randevu alması gerekmektedir.
Saç ve Saç Hastalıkları
Saçta dökülmesi, seyrelme ya da saç tellerindeki değişiklikler; genetik yatkınlık, psikolojik sebepler, stres, beslenme düzensizliği, kansızlık, hormonal nedenler, ilaç kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle bu sorunları yaşayan kişilerin, deri ve zührevi hastalıklar bölümünden randevu alması gerekmektedir. Bu bölümde saç hastalıklarının hangi nedenden kaynaklandığı tespit edilmekte ve ona göre bir tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Çatlak Tedavisi
Deri çatlakları estetik görüntü açısından kişileri rahatsız eden dermatolojik müdahale gerektiren durumlardan biridir. Ciltte görülen çatlaklar, derinin dermis tabakasının fazla gerilmesi sonucunda oluşmaktadır. Gözle görülebilen bu çatlaklıklar, yırtık bir görüntü ve ten renginden daha koyu bir renk halinde görülmektedir. Ancak bu renk zamanla açılarak soluk inci rengine dönüşmektedir. Bahsettiğimiz bu rahatsızlıklara sahip kişilerin çatlak oluşumlarından kurtulmak için dermatoloji bölümünden randevu alması gerekmektedir.
Güneş Yanığı
Güneş yanığı, cildin güneş ışıklarından kaynaklı ya da UV ışıklarından kaynaklı çok fazla ışığa maruz kalması sebebiyle iltihaplanması durumudur. Ciltte kızarıklığa, sıcaklığa ve ağrıya neden olan güneş yanıkları, genellikle evde tedavisi mümkündür. Fakat sürekli cildin kontrolsüz ışığa maruz kalması cilt kanseri gibi bazı önemli hastalıkların görülme riskini artırabilir. Güneş yanığı ciltte aşırı yanmalara sebebiyet veriyor ise kişilerin dermatoloji bölümünden randevu alması gerekmektedir.
Aşırı Terleme
Aşırı terleme diğer bir adıyla Hiperhidroz, kişilerin günlük hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Sıklıkla koltuk altı bölgesi, ayak tabanları ve avuç içlerinde görülen bu rahatsızlığın nedeni, stres, duygusallık, heyecan gibi sorunlar olarak gösterilse de önemli bir hastalığın belirtisi de olabilmektedir. Bu nedenle bu durumun mutlaka araştırılması gerekmektedir.
Ayakta Deri Kalınlaşması
Ayakta ya da ayak tabanında görülen deformasyonlar; basmada zorlanma, duruş bozuklukları, ortopedik rahatsızlıklar, nörolojik rahatsızlıklar ve diğer deri hastalıkları nasıra sebep olabilmektedir. Bu durum dermatolojik müdahaleler gerektirebilmektedir.
Kozmetik Dermatoloji
Yukarıda bahsettiğimiz rahatsızlıkların dışında, deri ve zührevi hastalıklar bölümünde cilt gençleştirme ve sıkılaştırma, cilt çatlakları tedavisi gibi pek çok kozmetik uygulamalarda yapılmaktadır. Bahsettiğimiz bu kozmetik dermatoloji, cilt sağlığını korumak ve cildin güzelleşmesi için uygulanmaktadır. Cerrahi olmayan bu uygulamaların mutlaka dermatologlar tarafından yapılması gerekmektedir.
Bişektomi
Kişilerin fiziksel görünümlerinde değişiklik yapmak amacıyla estetik operasyona başvurma işlemlerinden biri de bişektomidir. Genç ve sağlıklı bir görünüm için yapılan bu uygulamalar, yüzün daha iyi bir görünüm kazandırma adına uygulanmaktadır. Yanak cerrahisi olarak da bilinen bişektomi ile kişiler daha belirgin elmacık kemiklerine ve ince yüz hatlarına kavuşmaktadırlar.
Lazer Epilasyon
Kadın-erkek herkesin sorunu olan vücut tüylerine kalıcı olarak yok etmek için uygulanan yöntemlerden biri de lazer epilasyondur. Bu uygulamaların kesinlikle dermatoloji uzmanlarının kontrolleri altında yapılması gerekmektedir. Cildin özellikleri uygun cihazlar, dalga boyu ve uygulama seansları gibi durumların dermatologlar kontrolü altında belirlenmesi gerekmektedir. Doğru uygulamalarla istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulunabilir.
Siz de yukarıda bahsetmiş olduğumuz hastalıklara ya da cilt sorunlarına sahipseniz tedavi ve uygulamalar için dermatoloji uzmanına başvurmalısınız. Sağlık sorunlarınız detaylı bir cilt muayenesinden sonra uzman hekiminizin önerileri ile planlanacaktır.
Altyapı ve Donanım